Studieprogramma

Micro-credential: Omgevingsbemiddelaar

2024-2025

Micro-credential: Omgevingsbemiddelaar

9 studiepunten

Omgevingsbemiddelaar
Studiegidsnr:
6750RECOGB
Semester:
1E SEM
Contacturen:
52
Studiepunten:
9 studiepunten
Studiebelasting (uren):
252
Contractrestrictie(s):
Faculteit beslist op basis van het studentdossier
Instructietaal:
Nederlands
Examen:
1e semester
Vakgebied:
Rechten

2023-2024

Micro-credential: Omgevingsbemiddelaar

9 studiepunten

Omgevingsbemiddelaar
Studiegidsnr:
6750RECOGB
Semester:
1E SEM
Contacturen:
52
Studiepunten:
9 studiepunten
Studiebelasting (uren):
252
Contractrestrictie(s):
Faculteit beslist op basis van het studentdossier
Instructietaal:
Nederlands
Examen:
1e semester
Vakgebied:
Rechten

Centrale opleidingsdoelstelling beroepsprofiel ‘omgevingsbemiddelaar’

De omgevingsbemiddelaar werkt zowel preventief als curatief en zoekt via bemiddeling en onderhandeling een ethische oplossingsrichting die de belangen en rechten van publieke en private actoren op elkaar afstemt en die aansluit bij klimaat-, milieu- en ruimtelijke doelstellingen van algemeen belang.

 
Het profiel wordt ontwikkeld via 3 programmaclusters

  1. Een grondige wetenschappelijke en ethische situering van de functie van omgevingsbemiddeling 
  2. Een competentie-ontwikkeling binnen vier expertise-domeinen: ruimtelijk, ecologisch, juridisch en sociaal  
  3. Een integratie van de verschillende competenties via diverse leeractiviteiten: case-behandeling uit de praktijk begeleid door ervaren omgevingsbemiddelaars, intervisie tussen de deelnemers, workshop onderhandeling en deelname aan het kennisnetwerk (alumni, experten, bestuurders, ondernemers) gericht op levenslange professionele ontwikkeling


Afbeelding1.png

Lesgevers

KERNTEAM 

Prof. dr. Sigrid De Bois (voorheen Pauwels) | academisch coördinator + Wetenschappelijke & ethische situering

Zij is je aanspreekpunt. Zij is doctor in de Rechten en in de Stedenbouw & Ruimtelijke planning, hoofddocent omgevings- en klimaatrecht aan de faculteiten Rechten en Ontwerpwetenschappen en actief in het juridisch onderzoek rond klimaatadaptatie en public & private governance van urgente ruimtelijke transitie. Zij is tevens doctor in de onderwijswetenschap en gecertificeerd voor de begeleiding van professionaliseringstrajecten via intervisie.

Prof. dr. Tom Coppens | Sociaal

Hij is hoogleraar ruimtelijke planning aan de faculteit Ontwerpwetenschappen, met een wereldwijde expertise in ruimtelijk beleid, actief in onderzoek naar de public governance en financiering van ruimtelijke transitie.

Prof. Geert De Blust |Eco- & klimaat

Hij is ecoloog en ruimtelijk planner, lesgever en onderzoeker milieu- en klimaatthematiek aan de faculteit Ontwerpwetenschappen met een bijzondere interesse in verweving van functies en in ontwikkelingsstrategieën voor het landelijk gebied en klimaatrobuuste stedelijke ontwikkeling.

Prof. dr. Stéphanie De Somer | Juridisch

Zij is expert bestuursrecht, als hoofddocent verbonden aan de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen en advocate aan de Balie van Brussel. Zij doet en begeleidt onderzoek in het bestuursrecht in de ruime zin van het woord en in het omgevingsrecht, met bijzondere interesse in thema's van economische regulering met het oog op duurzaamheidsdoelstellingen. 

Prof. Guy Vloebergh | Ruimtelijk

Hij is 40 jaar actief als ruimtelijk planner, voorzitter van de GECORO van de Stad Antwerpen en lesgever ruimtelijke planning aan de faculteit Ontwerpwetenschappen en was tevens de intendant van het ‘Ventilus’-project.

Prof. dr. Wouter Van Dooren | Beroepspraktijk case complex project

Hij is bestuurskundige en als hoogleraar verbonden aan de onderzoeksgroep Politics & Public Governance van de faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, tevens expert in public governance van grootschalige ruimtelijke en infrastructuurprojecten.

GASTPROFESSOREN | DIE DEZE OPLEIDING VERSTERKEN

Prof. dr. Martien Kuitenbrouwer | Training sociale vaardigheden

Zij is docent bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoekt interventies in conflictbemiddeling in publieke conflicten. Zij heeft ruim 20 jaar ervaring in het publiek domein als adviseur, ambtenaar, bestuurder en onderzoeker. Ze heeft verschillende grote en kleinere bemiddelingstrajecten begeleid bij ruimtelijke vraagstukken en is mede-oprichter van het bedrijf Public Mediation, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam.

Dhr. Marc Rijnveld | Training sociale vaardigheden

Hij is bestuurskundige en mede-oprichter van het bedrijf Public Mediation. Hij werkt op het grensvlak van onderzoek en praktijk en ondersteunt partijen bij de oplossing van conflicten. Hij heeft bijna 30 jaar ervaring met complexe besluitvormingstrajecten in het (semi) publieke en private domein. Hierin heeft hij verschillende rollen aangenomen als bemiddelaar, onderzoeker en projectleider. Hij werkte achtereenvolgens voor de Rijksoverheid, onderzoeksinstituut TNO en het bedrijfsleven. 

GASTSPREKERS | 2024-2025

Mter. Joris Geens | Beroepspraktijk CASE 2 Vergunningsmanagement

Hij is omgevingsbemiddelaar, advocaat en auteur gespecialiseerd in bestuursrecht en alle facetten van het omgevingsrecht. Hij begeleidt zowel private als publieke actoren binnen de aangehaalde materies en daarnaast in het bijzonder bij de ontwikkeling of overname (M&A) van vastgoed- en infrastructuurprojecten.

Mter. Bastiaan Schelstraete | Juridisch

Hij is advocaat en auteur gespecialiseerd in omgevingsrecht bij kantoor Stibbe in Brussel en adviseert cliënten over grootschalige ruimtelijke ontwikkelings- en infrastructuurprojecten en complexe vergunnings- en milieudossiers.

Dhr. Rob Van de Velde | Beroepspraktijk CASE 3 Private projectontwikkeling

Hij is gewezen schepen van stadsontwikkeling (2013-2018) van de Stad Antwerpen en als zelfstandige omgevingsbemiddelaar actief in de strategische begeleiding van projectontwikkeling.