Klimaatverandering leidt ons vandaag in een ongezien snelle en ambitieuze energietransitie, weg van fossiele brandstoffen en richting hernieuwbare energie. Energie is echter een basisbehoefte van gezinnen, en daarom is de aandacht voor ongelijkheid in deze transitie zo belangrijk.
Dit AIPRIL-symposium bekijkt de energie-transitie vanuit drie zeer verschillende en toch verwante perspectieven. (1) Hoe zagen energie-transitie en energieongelijkheid eruit in de achttiende-eeuwse Lage Landen? (2) Welke mogelijkheden en moeilijkheden bepalen de energie-transitie in het Zuiden? (3) Welk beleid is nodig om de energietransitie sociaal rechtvaardig te maken voor Belgische gezinnen?
We behandelen deze drie perspectieven op een online symposium dat wordt georganiseerd door het AIPRIL-team van de Universiteit Antwerpen. AIPRIL staat voor het Antwerp Interdisciplinary Platform for Inequality Research, een samenwerkingsverband van het Centrum voor Sociaal Beleid, het Centrum voor Stadsgeschiedenis en het Instituut voor Ontwikkelingsstudies.
Programma
- Inleiding door Gerlinde Verbist (Centrum voor Sociaal Beleid) – Klimaatverandering, energietransitie en ongelijkheid
- Wout Saelens (Centrum voor Stadsgeschiedenis) neemt ons mee naar de Lage Landen van de 18e eeuw en vertelt over energieongelijkheid toen.
- Voor Afrika, bespreken Nik Stoop en Marijke Verpoorten (Instituut voor Ontwikkelingsbeleid) het experimenteel onderzoek in Oost-Congo over de transitie van koken met houtskool naar koken met groene alternatieven.
- Josefine Vanhille (Centrum voor Sociaal Beleid) bespreekt het vraagstuk van energierenovaties, en de barrières om dit toegankelijk te maken voor kwetsbare Belgische gezinnen.
Praktisch
Dit online symposium vond plaats op 15 december 2022 van 16-18u.