Politieke partijen tweeten amper over de man of vrouw achter het beleid

Onderzoekers analyseerden hoe politieke partijen individuele politici in de kijker zetten op X

Sociale media, in het bijzonder X (voormalig Twitter), spelen een centrale rol in de communicatiestrategieën van politieke partijen. Het platform biedt ook ruimte voor gepersonaliseerde posts, waarbij de focus verschuift van beleid naar personen. Nieuw onderzoek van UAntwerpen en ULB analyseerde dit fenomeen in de officiële X-communicatie van Belgische politieke partijen voor en tijdens de federale, regionale en Europese verkiezingen van juni 2024.

Er werden 19 909 X-posts van alle Belgische partijen met federale parlementsvertegenwoordiging (6 Franstalige en 7 Nederlandstalige partijen) onderzocht. De posts werden verzameld tussen 1 januari 2022 en 8 juni 2024, met aparte focus op de sperperiode (vanaf 9 februari 2024) als officiële campagneperiode.

Voor elke post werd onder andere genoteerd welke politici werden vermeld, en wat hun rol binnen de partijstructuur is. Speciale aandacht ging naar wie precies in de kijker wordt gezet (partijvoorzitters, ministers, parlementsleden of kandidaten), hoe dit varieert tussen partijen, en of er sprake is van genderongelijkheid in zichtbaarheid. De analyses onderscheidden systematisch tussen Nederlandstalige en Franstalige partijen. Hoewel X slechts door een beperkt deel van de bevolking wordt gebruikt, blijft het een strategisch kanaal voor politieke communicatie.

Belangrijkste bevindingen: 

1. De mate van personalisering is relatief beperkt op X: slechts 6% van de posts focust exclusief op politici zonder beleidscontext, al vermelden meer dan 70% van de posts wel een individuele politicus.
2. Gepersonaliseerde posts komen vaker voor bij regerings- en traditionele partijen dan bij oppositie- of extreme partijen.
3. Tijdens de campagne neemt personalisering vooral toe bij Franstalige partijen; bij de Nederlandstaligen is enkel Open VLD opvallend actiever, vermoedelijk om de zichtbaarheid van premier De Croo te benutten.
4. Vrouwelijke politici blijven ondervertegenwoordigd, vooral bij Franstalige partijen. Partijen met vrouwelijke leiders of veel vrouwelijke verkozenen besteden meer aandacht aan vrouwen.
5. Ten slotte blijkt dat partijvoorzitters de meeste zichtbaarheid krijgen, gevolgd door ministers en parlementsleden. Sommige partijen zoals Les Engagés zetten bewust nieuwe, niet-verkozen gezichten in de kijker, wellicht als signaal van vernieuwing.

Het volledige rapport vindt u hier.