HoorLINK gaat gratis lespakketten lanceren gericht op gehoor en slechthorendheid, op maat gemaakt voor het secundair onderwijs.

Wist je dat slechthorendheid wereldwijd meer dan 1,57 miljard mensen treft? Slechthorendheid heeft dus een grote invloed op ons dagelijks leven.

Via dit initiatief willen we aantrekkelijk lesmateriaal ontwikkelen om het bewustzijn en de preventie van slechthorendheid te bevorderen. Ons doel reikt verder dan het klaslokaal, omdat we ernaar streven begrip te bevorderen binnen de omgeving rondom studenten. HoorLINK streeft ernaar een blijvende samenwerking te zijn tussen wetenschappers en onderwijs, die meegroeit met de nieuwste ontwikkelingen in gehooronderzoek.

​Op 3 maart 2025, de Internationale Dag van het Gehoor, lanceert HoorLINK gratis deze lespakketten. Wil je hierover meer informatie, of wil je deze lancering bijwonen?

Ben je actief als leerkracht in het secundair onderwijs (2e en 3e graad) of preventieadviseur in scholen? Dan ben je misschien geïnteresseerd in onze nascholing "Gehoor en preventie" rond HoorLINK als krachtig educatief hulpmiddel, op maandag 17 maart om 13:30u op Campus Drie Eiken.

Wat is HoorLINK?

HoorLINK is een uniek dienstverleningsproject van de Universiteit Antwerpen, dat wetenschap en onderwijs samenbrengt om jongeren bewust te maken van gehoorzorg en slechthorendheid.

Slechthorendheid is de meest voorkomende zintuiglijke beperking wereldwijd en treft miljoenen mensen. Naar schatting loopt zelfs 1 miljard jongeren risico op gehoorverlies door lawaaiblootstelling, bijvoorbeeld door het onveilig gebruik van hoofdtelefoons. Met HoorLINK willen we actie ondernemen om jongeren te informeren, sensibiliseren en een breed bewustzijn te creëren over preventie.

Waarom HoorLINK?

Vanuit het onderwijs bestaat een grote behoefte aan correcte en makkelijk te implementeren informatie over gehoor en slechthorendheid. HoorLINK is ontstaan vanuit deze behoefte. Het project vormt een brug tussen wetenschap en onderwijs. Wetenschappers bezitten de kennis over gehoor en slechthorendheid, terwijl leerkrachten precies weten hoe ze deze informatie aan hun leerlingen kunnen overbrengen. Door samen te werken, kunnen we lespakketten ontwikkelen die leerkrachten eenvoudig kunnen gebruiken, zodat jongeren beter geïnformeerd zijn over gehoorzorg.

Wat doet HoorLINK?

  • Ontwikkelen van lespakketten: We werken hard aan het creëren van educatieve materialen die leerkrachten ondersteunen bij het geven van lessen over gehoor en slechthorendheid.
  • Bewustzijn vergroten: Door middel van sociale media, evenementen en acties op scholen, willen we jongeren bewust maken van de risico's en preventieve maatregelen die zij kunnen nemen.
  • Duurzaam interactiecentrum: HoorLINK streeft ernaar een blijvende samenwerking te zijn tussen wetenschappers en onderwijs, die meegroeit met de nieuwste ontwikkelingen in gehooronderzoek.

Onze sponsors en partners

Onze partner De Tuut van Tegenwoordig is een jongerenplatform rond tinnitus, gehoorschade en gehoorbescherming. Het platform wil jongeren met tinnitus een plek bieden waar ze in contact kunnen komen met andere jongeren, ervaringen kunnen uitwisselen en alle info op een begrijpelijke en overzichtelijke manier kunnen terugvinden. Daarnaast zet De Tuut van Tegenwoordig ook sterk in op preventie van gehoorschade.

Educatieve partner Djapo zet zich in voor maatschappelijke vernieuwing voor kinderen en jongeren. Djapo vertrekt vanuit authentieke maatschappelijke vraagstukken en laat kinderen en jongeren inzoomen, uitzoomen, reflecteren, in dialoog gaan en vooruitkijken. Ze ontwikkelen pedagogische kaders, lesmethodes en lesmateriaal rond diverse maatschappelijke uitdagingen.

HoorLINK wordt financieel mee mogelijk gemaakt door MED-EL en Liantis.

We zijn momenteel op zoek naar nieuwe potentiële partners om dit project verder te kunnen zetten. Interesse? Contacteer ons via hoorlink@uantwerpen.be of steun dit project via het Universiteitsfonds.