Particle Physics Group

The Particle Physics Group at the University of Antwerp has a long and outstanding tradition in experimental and phenomenological research concerning particle collisions as conducted by the largest particle accelerator in the world, the Large Hadron Collider at CERN (Switzerland). Our research focuses on the study of quantumchromodynamics, the search for Higgs boson, the search for extra dimensions of space, and most recently the monitoring of gravity waves with the future Einstein Telescope.

Meer dan 12.000 jobjaren en 1,5 miljard euro: studie berekent socio-economische impact van Einsteintelescoop op Vlaanderen

Als de Einsteintelescoop effectief op het drielandenpunt wordt gebouwd, gaat dat Vlaanderen geen windeieren leggen. Dat blijkt uit een studie van Econopolis in opdracht van Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg. De conclusie klinkt helder: "Dit is een opportuniteit die zich in het verleden nog niet heeft voorgedaan, en die zich wellicht de komende decennia niet snel opnieuw zal presenteren." 

radio 2, Cedric Van den Langenbergh

Einstein-Telescoop.jpg

Lees het volledige artikel van 18 februari 2025 op de VRTNWS website

Vlaamse regering reserveert 200 miljoen euro voor Einsteintelescoop aan drielandenpunt bij Voeren

De Vlaamse regering reserveert 200 miljoen euro om de Einsteintelescoop te kunnen bouwen. Dat meldt Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA), ook bevoegd voor Innovatie, naar aanleiding van de 4e ministeriële top van ministers uit België, Nederland en Duitsland over het project. Die 3 landen zijn samen kandidaat om die telescoop in hun grensgebied te installeren. De totale toegezegde steun voor het project komt zo boven het miljard euro.

radio 2, Giel Bosmans, Belga

einstein-telescope-render.jpg

Lees het volledige artikel van 18 oktober 2024 op de VRTNWS website

Einstein Telescoop in de media

Reportagereeks van TV Limburg over de Einstein Telescoop

​Limburg maakt kans om een uniek wetenschappelijk miljardenproject binnen te halen waarin topwetenschappers uit heel de wereld geïnteresseerd zijn. Onze provincie is samen met Nederland en Duitsland kandidaat om de Einstein-telescoop te bouwen. Dat is een hoogtechnologische meetinstallatie voor zwaartekrachtsgolven uit het heelal. De enige andere kandidaat voor dit prestigeproject, dat een enorme economische boost aan onze regio kan geven, is het Italiaanse eiland Sardinië. In de TVL-reeks Einstein in Limburg onderzoekt Geert Kusters waarom dit project zo belangrijk is voor onze provincie.

Bekijk de reportages:

Deel 1: Wat zijn gravitatiegolven? 
Deel 2:  De gravitatiegolfdetector 
Deel 3: Waarom de Euro-regio? 
Deel 4: De Einstein Telescoop zal zorgen voor een kennissprong 
Deel 5: Komt de Einstein Telescoop naar Limburg? 

TVL, 07 tot 11 juni 2021

Einstein telescoop: 2 miljard aan hightech diep in Limburgse grond

In de Limburgse grensstreek wordt druk getest en geboord. Belgische, Nederlandse en Duitse wetenschappers bereiden er de bouw van de kilometerslange, ondergrondse Einstein Telescoop voor. Ze noemen hem ET. Met het  miljardenproject willen ze dieper de ruimte inkijken dan ooit tevoren. Helemaal tot aan de oerknal. ‘Zonder industriële expertise lukt dit niet.’