Alechia Wandelrally 2019
Voor de tweede keer organiseert Alechia een Wandelrally in de ruime omgeving van de Stadscampus. Onze bestuurder Katrien Maervoet wandelde ettelijke dagen en kilometers om de vragen op te stellen waarvoor onze dank.
Deelname is gratis voor onze leden met een Alechialidkaart 2019. Voor niet-leden bedraagt de deelnameprijs 10 euro. De aangepaste vragen vindt u hieronder. Het antwoordformulier en de foto's staan in Alechia-Post van maart en juni. Graag ontvangen wij de antwoorden ten laatste op 31 augustus voor middernacht op ons secretariaat (info@alechia.be – Fax: 03 489 22 76 – Post: Liersesteenweg 96 – 2520 Ranst-Emblem).
Onder de juiste antwoorden worden verschillende mooie prijzen verdeeld waaronder een bon voor een etentje voor twee in de Universiteitsclub Hof van Liere en boekenpakketten.
De jury voor deze wedstrijd zijn de bestuurders van Alechia vzw. Alle beslissingen van de jury zijn definitief.
Route & vragen:
Onze wandeling start aan het begin van de Meir, waar deze samenkomt met de Leysstraat, Jezusstraat en Otto Veniusstraat.
Vraag 1: In welk jaar overleed schilder Antoon Van Dyck?
We vervolgen onze route langs Jezusstraat, steken schuin over naar de Molenbergstraat en slaan aan het einde daarvan links de Korte Winkelstraat in.
Vraag 2: Hoeveel verdiepingen telt de Theater Building?
Vraag 3: Hoeveel minuten wandel je van het kruispunt Molenbergstraat/Korte Winkelstraat tot aan het Eilandje?
Geïnteresseerden kunnen in de Rodestraat het Begijnhof bezoeken. Wij houden echter links aan op de Ossenmarkt en gaan via de Pieter Van Hobokenstraat en de Paradijsstraat naar het Frans Halsplein.
Vraag 4: Welke orde heeft zijn klooster overgedragen aan onder andere het centrum Kauwenberg?
Vraag 5: Welke tekenaar wordt geëerd met een stripmuur in de Paradijsstraat?
Op het einde van het Frans Halsplein slaan we rechtsaf de Sint-Jacobsmarkt in. Daarna nemen we de eerste straat rechts, de Prinsesstraat, en vervolgens gaan we linksaf de Keizerstraat in.
Vraag 6: Op initiatief van welke organisatie kwam het “Oasemannetje” er?
Liefhebbers kunnen in de Keizerstraat het Rockoxhuis bezoeken. Wij vervolgen onze reisweg via de Minderbroedersrui, om meteen weer twee maal rechtsaf te slaan: de Wijngaardbrug en de Grote Goddaard in.
Vraag 7: Naar welk jaartal verwijst het bordje op de voordeur van de familie De Maayer – Mertens?
We slaan linksaf de Engelse Beurs in, vervolgen rechtdoor via de Coppenolstraat en gaan dan rechts de Wolstraat in. We draaien meteen links het Moriaanstraatje in, en enkele meters verder rechts de Moriaanstraat. Na een rechts-linksbeweging bevinden we ons in de Oude Beurs.
Vraag 8: Uit welk jaar dateert de gevel van Vabro bvba?
Via de Schoenmakersstraat en de Torfbrug gaan we langs de zijkant van de kathedraal naar de Handschoenmarkt.
Vraag 9: Welke zaak vinden we in de schaduw van de kathedraal, in een pand dat dateert uit 1725?
Langs de smalle doorgang aan de andere kant verlaten we de Handschoenmarkt en gaan we rechtsaf naar de Suikerrui. Onder u bevindt zich het ene uiteinde van de voor bezoekers toegankelijke ruien. Aan de lichten steekt u de Van Dijckkaai over, en wandelt u over het Zuiderterras naar de Sint-Jansvliet.
Vraag 10: Bij welk familielid kan u naar eigen zeggen genieten van Vlaamse klassiekers op uw bord?
Vraag 11: Wie fluistert in de oren van de dag en nacht?
We steken over naar de Steenhouwersvest en gaan daarna linksaf, via het Vrijdagmarktstraatje naar de Vrijdagmarkt. Daar vinden we een van Antwerpens meest gekende musea: Museum Plantin-Moretus. We steken het plein diagonaal over en vervolgen onze weg door de Gierstraat. Op het T-kruispunt draaien we naar rechts de Kammenstraat in, deze volgen we ook na het kruispunt met de Nationalestraat.
Vraag 12: Hoe werd de straat ‘Scheldeken’ vroeger geschreven?
Vraag 13: Wat is de voornaam van de heer Plantin naar wie het museum deels genoemd is?
We gaan nog steeds rechtdoor waar de Kammenstraat overgaat in de Kleine Markt, en slaan dan linksaf Vleminckveld in. Via het Mechelseplein gaan we dan opnieuw linksaf de Lange Gasthuisstraat in en dan rechtsaf de Arenbergstraat in.
Vraag 14: Welke voornamen kreeg het Huis voor Ouderen in de Kammenstraat?
Vraag 15: Wie schreef het gedicht dat de gevel siert van het pand op de hoek van het Mechelseplein en de Sint-Jorispoort?
Aan het eerste kruispunt gaan we rechts de Leopoldstraat in, waar we tot rust kunnen komen in de plantentuin ‘Den Botaniek’.
Vraag 16: Geef de Latijnse naam van de Grote Pimpernel.
We gaan langs Het Gebaar de plantentuin terug uit, en steken over naar de Henri Van Heurckstraat. Aan het einde daarvan slaan we linksaf de Oude Vaartplaats in; we vervolgen onze weg rechtdoor langs de Stadsschouwburg richting Hopland. Hier slaan we rechtsaf, waarna we door de Stadsfeestzaal opnieuw op de Meir uitkomen en zo opnieuw bij ons beginpunt arriveren.
Vraag 17: Plaats de foto’s in de juiste numerieke volgorde zodat dit overeenstemt met de wandeling die we net gemaakt hebben. De foto's kan je terugvinden in Alechia-Post 55.
Vraag 18 - Schiftingsvraag: Hoeveel antwoordformulieren hebben wij ontvangen bij het afsluiten van de Wandelrally?
Veel wandel- en zoekplezier! Succes!