Altijd al willen weten hoe virtual reality de mens kan helpen om de meest complexe industriële cases op te lossen? Of heb je jezelf altijd al afgevraagd hoe het komt dat het fruit en de groeten in de supermarkt rijp zijn, net op het moment dat jij ze wilt kopen? Of was je benieuw naar hoe doorgedreven regeltechniek en systeemoptimalisatie kunnen bijdragen tot meer competitievere machines in de machinebouw? Dan was de DavingA-avond rond moderne methodes in de motion control en optische meettechnieken de avond waarop je volledig werd ondergedompeld in de nieuwste trends binnen deze domeinen, en kon je zelf vaststellen welke expertise de opleiding elektromechanica hierin de voorbije jaren heeft uitgebouwd.

De avond werd in gang getrapt door prof. Steve Vanlanduit met een welkomstwoord waarin hij de afdeling Elektromechanica voorstelde aan de hand van enkele leuke en verrassende weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat de nieuwe afstudeerrichting offshore-engineering uniek is in België en volledig wordt gedoceerd door experten uit het werkveld? Of dat onze afdeling energie/HVAC bij de beste en meest innovatieve van België behoort? Of wist je dat onze opleiding met maar liefst met vijf andere faculteiten samenwerkt aan verschillende onderzoeksprojecten gaande van borstreconstructietechnieken tot het transporteren van bier? Reden genoeg om voor een interessante avond!

Recent versterkte professor Stijn Derammelaere uit het verre West-Vlaanderen het team.  Zijn specialisatie is motion controle. Met zijn komst naar de opleiding Elektromechanica werd heel wat nieuwe expertise binnengehaald in de faculteit, en ontstaan op korte termijn veel nieuwe interdisciplinaire mogelijkheden op zowel fundamenteel onderzoeksvlak als op vlak van participatieprojecten met het bedrijfsleven. Doel hierbij is om de regel- en elektrotechnische kennis van Stijn binnen de onderzoeksgroep CoSys-lab te combineren met de huidige aanwezige kennis rond elektronica. In een uiteenzetting gaf hij ons zijn visie over zijn recentelijk nieuw opgestarte onderzoekslijnen binnen de faculteit en de impact die deze kunnen hebben op de wereld van de machinebouw. Zijn onderzoek focust hierbij vooral op het ontwikkelen van controlealgoritmes voor bijvoorbeeld motoren, en het optimaliseren van machines via een regeltechnische insteek. Trajectoptimalisatie of het toelaten van flex via een regeltechnische terugkoppeling behoren onder andere tot zijn onderzoekslijn ‘optimalisatie’. Met eerdere onderzoeksresultaten waarbij tot 40% besparing werd gerealiseerd op het benodigd koppelvermogen is zijn onderzoek veelbelovend!

Aansluitend op de presentaties volgde een rondleiding in de nieuw ingerichte labo’s rond visietechnologie en niet-destructief testen van materialen. Eén van de blikvangers was het onderzoek naar het gebruik van virtual-reality als optimalisatietool voor het ontwerpen van bewakingscamerasystemen. Recent onderzoek binnen de faculteit heeft aangetoond dat computeralgoritmes vandaag de dag nog altijd niet in staat zijn om de mens te verslaan in optimalisatiecases zoals het plaatsen van camerasystemen, zeker wanneer de mens hierbij extra supermantools krijgt aangeboden zoals mogelijk wordt bij virtual-reality. In een ander onderzoek werd een methode ontwikkeld om sensorloos de beweging van een menselijk skelet te kunnen volgen en analyseren. Super handig in medische cases of voor bijvoorbeeld atleten die hun looptechniek willen verbeteren. Recent werden ook heel wat nieuwe camera’s aangekocht binnen de onderzoeksgroep waaronder verschillende high-speed camera’s, warmtecamera’s over het volledige warmtespectrum (ultraviolet tot IR), laser doppler vibrometer, etc. Dankzij deze camera’s is het visie-onderzoeksteam in staat om veel nieuw onderzoek te verrichten en verschillende nieuwe cases op te lossen, waaronder het vroegtijdig opsporen van corrosie alvorens visueel het probleem kan worden vastgesteld. Dit komt enorm van pas voor corrosiedetectie bij windmolens op de Noordzee!

De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje aangeboden door de onderzoeksgroep Op3Mech en de opleiding Elektromechanica, waarvoor onze oprechte dank.

Was je er zelf niet bij, maar ben je wel geïnteresseerd? Schrijf je dan in via de MyAlumni website van de Universiteit Antwerpen zodat je op de hoogte wordt gehouden over de volgende DavingA-activiteiten. Op 23/11/2018 organiseren we onze eerste Kaas- en wijnavond. Wil je dus al langer eens met je ex-studiegenoten afspreken, maar komt het er nooit van? Dan is dit de ideale gelegenheid om de banden opnieuw aan te halen bij een lekker stukje kaas en een goed glas wijn. Alle info op de website van DavingA.

  

Indien u zichtbaar bent op één van deze foto's en u zou liefst niet zichtbaar zijn op onze website, gelieve ons even een mailtje te sturen via davinga@uantwerpen.be