Publieke lezingen najaar 2024: Leven zonder God. Lezingen en debat over toeval, geluk, wetenschap en zingeving.

We nodigen u graag uit op drie avonden waarin telkens een recent verschenen boek door de auteur zelf zal worden voorgesteld. De boeken zoeken antwoorden op pertinente vragen. Waarom zijn we evolutionair niet gemaakt om gelukkig te zijn? Wat valt er te leren van atheïsten? Kan het goede leven zonder toeval?Deze activiteiten worden georganiseerd door het Centrum Pieter Gillis, i.s.m. het Humanistisch Verbond.

13 november 2024: Waarom we niet gelukkiger zijn
Michel Vlerick is als wetenschapsfilosoof verbonden aan de universiteit van Tilburg. Recent publiceerde hij het boek Waarom we niet gelukkiger zijn. Van zelfzuchtige genen naar de kunst van een vrijer leven (Lannoo 2024). Hij legt daarin uit dat onze evolutionaire erfenis ons opzadelt met chronische ontevredenheid, maar dat we ons daar ook van kunnen bevrijden. Op een boeiende manier vertaalt Vlerick eeuwenoude inzichten en praktijken – van het boeddhisme tot het stoïcisme – naar een concreet plan, met aandacht voor de kracht van meditatie en moderne doorbraken in de wetenschap van geluk.

​​

20 november 2024: Leven zonder God
Rik Peels is hoogleraar filosofie en theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Recent publiceerde hij het boek Leven zonder God. Wat je kunt leren van atheïsten (Kok, 2024), waarin hij het atheïsme kritisch onderzoekt. Wat maakt het aantrekkelijk en waar zitten de hiaten? Het boek is een rijke verkenning van doelbewust leven zonder God en probeert atheïsten en gelovigen tot een dieper begrip te brengen voor elkaar.


27 november 2024: Toeval
Jeroen Hopster
is als ethicus verbonden aan de Universiteit Utrecht en columnist van Filosofie Magazine. Recent publiceerde hij het boek Toeval. Een onvoorziene filosofie (Boom 2024). Hij denk daarin na over verschillende vormen van toeval en hoe we daarmee kunnen omgaan. Mensen streven immers naar controle en voorspelbaarheid in een wereld van chaos en onzekerheid. Hopster zet ons op weg om wegen vinden om het toeval toch te omarmen en slim te benutten.

Praktisch:

Van 19u tot 21u.

De lezing van Michael Vlerick op woensdag 13 november 2024 vindt plaats in aula S.C.003.

De lezing van Rik Peels op woensdag 20 november 2024 vindt plaats in aula S.C.204.

De lezing van Jeroen Hopster vindt plaats op woensdag 27 november 2024 in aula S.C.103.

Het C-gebouw is bereikbaar via de hoofdingang van Universiteit Antwerpen - stadscampus - Prinsstraat 13 te Antwerpen. 

U kan deze lezing(en) bijwonen door een mail te sturen naar cpg@uantwerpen.be, uiterlijk op donderdag 21 november 2024. Wij ontvangen graag uw naam, het aantal personen dat aanwezig zal zijn, en voor welke lezing(en) u registreert.

Publieke lezing voorjaar 2024: Tinneke Beeckman "Ken jezelf"

Tinneke Beeckman is filosofe, schrijfster, columniste. Zij verwierf ruimere bekendheid met haar columns (o.a. in De Standaard en Knack), haar toegankelijke boeken over o.a. Spinoza en Machiavelli en haar gastoptredens op radio en televisie. Recent publiceerde zij Ken jezelf. Een openhartige filosofie (Amsterdam: Boom, 2023). Daarin neemt zij de lezer mee op reis door filosofie en literatuur op zoek naar inzicht in onszelf. Ze ontwart conceptuele knopen en houdt ons filosofische spiegels voor. In dit gastcollege presenteert ze enkele kernideeën uit haar boek.


Praktische informatie:
Woensdag 17 april 2024
Universiteit Antwerpen - Lokaal S.R.014 - Rodestraat 14 - Antwerpen
19u tot 21u

Interesse in deze gratis lezing? Deze lezing is VOLZET.
Dan verwachten wij een antwoord, uiterlijk op maandag 15 april 2024.
Wij ontvangen graag uw naam en het aantal personen dat aanwezig zal zijn. Stuur een mail naar cpg@uantwerpen.be.


Deze activiteit wordt georganiseerd door het Centrum Pieter Gillis, i.s.m. de vrijzinnige en pastorale dienst van Universiteit Antwerpen en het Humanistisch Verbond.


Publieke lezingen voorjaar 2024: "Botsende ideeën: Lezingen en debat over vrijheid en tolerantie"

We nodigen u graag uit op drie avonden die antwoorden zoeken op drie pertinente vragen. Wat is de bandbreedte van onze vrijheid van meningsuiting? Hoe verhoudt de academische kennis zich tot waarden en ideologie? Wat is de betekenis van tolerantie in een tijd van populisme en polarisering? Voor elk van die vragen komen eminente sprekers hun kennis met ons delen. Deze activiteiten worden georganiseerd door het Centrum Pieter Gillis, i.s.m. de vrijzinnige en pastorale dienst van UAntwerpen en het Humanistisch Verbond.

13 maart 2024: Het wankele recht van spreken
Jurist Koen Lemmens is hoogleraar mensenrechten, grondwettelijk recht en mediarecht aan de KU Leuven. Als advocaat aan de Brusselse balie is hij gespecialiseerd in procedures voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Recent publiceerde hij het boek Het wankele recht van spreken. Pleidooi voor een herwaardering van het vrije woord (Lannoo 2023) waarin hij onderzoekt op welke manier de vrijheid van meningsuiting onder druk kan komen te staan en handvatten aanreikt om ons in die discussies te kunnen oriënteren.

Woensdag 13 maart 2024
Universiteit Antwerpen - Aula S.C.002 - Prinsstraat 13 - Antwerpen - 19u tot 21u


20 maart 2024: Zijn universiteiten linkse bolwerken 
Filosoof Andreas De Block is hoogleraar wijsbegeerte aan de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in filosofie van de geneeskunde en van de cognitieve wetenschappen. Recent publiceerde hij het boek Is Links gewoon slimmer? Ideologie aan onze universiteiten (LannooCampus 2023) waarin hij beargumenteert dat ideologische diversiteit op de universiteit belangrijk is voor de kwaliteit van en het vertrouwen in de wetenschap. Hij gaat in gesprek met historicus Bert De Munck (UA), filosoof Willem Lemmens (UA) en sociale wetenschapper Ive Marx (UA).

Woensdag 20 maart 2024
Universiteit Antwerpen - Aula S.C.002 - Prinsstraat 13 - Antwerpen - 19u tot 21u


27 maart 2024: Begrensde tolerantie.
Over de actualiteit van actieve verdraagzaamheid bij maatschappelijke polarisatie.

17de Pieter Gillis Lezing door de Nederlandse socioloog Kees Schuyt. Hij is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van vele publicaties op een breed terrein van recht, geschiedenis en sociologie. In zijn werk hebben democratie, pluralisme en tolerantie steeds een belangrijke plaats ingenomen. Hij is ook een gezaghebbende stem inzake burgerlijke ongehoorzaamheid. Recent verscheen zijn boek Begrensde tolerantie. Over verdraagzaamheid, onverdraagzaamheid en het ondraaglijke (Boom 2023) waarin hij via ideeëngeschiedenis de wortels van ons begrip van tolerantie verkent en naar aanleiding van actuele thema’s nadenkt over de plaats van tolerantie als fundament van een redelijke democratie.

Woensdag 27 maart 2024
Universiteit Antwerpen - Aula S.C.103 - Prinsstraat 13 - Antwerpen - 19u tot 21u - aansluitend receptie

U kan deze lezing(en) bijwonen door een mail te sturen naar cpg@uantwerpen.be, uiterlijk op maandag 11 maart 2024. Wij ontvangen graag uw naam, het aantal personen dat aanwezig zal zijn, en voor welke lezing(en) u registreert.



Publieke lezingen | najaar 2023 "OORSPRONG"


We nodigen u graag uit op drie lezingen die antwoorden zoeken op grote vragen.
Wat is de oorsprong van het heelal? Hoe is er leven op aarde kunnen komen? Waarom zijn zoveel culturen religieus? Voor elk van die vragen komt een eminente spreker zijn kennis met ons delen. Deze lezingenreeks wordt georganiseerd i.s.m. de vrijzinnige en pastorale dienst van de UAntwerpen en het Humanistisch Verbond.

​Geoloog Manuel Sintubin over de evolutie van de aarde en de oorsprong van het leven
Manuel Sintubin
is hoogleraar geologie aan de KU Leuven. Zijn onderzoek focust op tektonische processen in de aardkorst, aardbevingsgeologie en -archeologie. Hij zet zich actief in voor de popularisering van de aardwetenschappen en organiseert hiertoe studiedagen, excursies en lezingen voor experten en leken. Hij houdt een EOS-blog bij, schrijft opiniestukken en artikels en is een graag geziene gast in de media (radio & TV). Hij is auteur van de boeken De wetenschap van de Aarde. Over een levende planeet (Acco 2021) en Wij aarde. Een geologisch en ecomodernistisch perspectief op klimaatverandering (ASP 2022).

Sintubin.jpg


VOLZET! Inschrijven is niet meer mogelijk.

Kosmoloog Thomas Hertog over het ontstaan van de tijd en de oorsprong van het heelal
Thomas Hertog is een internationaal vermaard kosmoloog en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij doctoreerde aan de universiteit van Cambridge en werkte als onderzoeker aan de universiteit van Californië en aan het CERN in Genève. Hertog bestudeert de oerknal op basis van de snaartheorie. Samen met zijn mentor en goede vriend Stephen Hawking ontwikkelde hij een nieuwe baanbrekende theorie over het ontstaan van het heelal. Hertog zet zich ook in voor de popularisering van de wetenschap door lezingen te geven, tentoonstellingen te cureren en op te treden met muzikanten en theatermakers. Zijn boek On the Origin of Time. Stephen Hawking's Final Theory werd wereldwijd opgepikt en is ook in het Nederlands vertaald: Het ontstaan van de tijd. Mijn reis met Stephen Hawking voorbij de oerknal (Lannoo 2023).

Hertog.jpg

Filosoof Johan Braeckman over de oorsprong van religie
Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en geeft regelmatig colleges aan andere universiteiten in binnen- en buitenland. Hij bestudeert allerlei vormen van irrationalisme en specialiseerde zich in de filosofische debatten omtrent Darwins evolutietheorie en de daarop gebaseerde evolutionaire psychologie. Voor zijn inspanningen om de evolutietheorie en de finesses van het wetenschappelijk denken voor een groot publiek kenbaar te maken kreeg hij in 2013 de loopbaanprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België. Recent verscheen van hem Ezelsoren, Kanttekeningen bij moeilijke kwesties (Houtekiet 2022) en Leve het goede leven! Humanisme voor iedereen (ASP 2023, samen met Gwenny Cooman).

Johan-Braeckman.jpg

Praktisch:
Universiteit Antwerpen - Rodestraat 14 - Antwerpen - Gebouw R - 19u tot 21u
Manuel Sintubin                                                          
Woensdag 22 november 2023                      
Gebouw S.R - Aula S.R.004                           
Thomas Hertog  - VOLZET! Inschrijven is niet meer mogelijk.
Woensdag 29 november 2023 
Gebouw S.R - Aula S.R.002
Johan Braeckman
Dinsdag 5 december 2023
Gebouw S.R - Aula S.R.001

Interesse?
Stuur een mail naar cpg@uantwerpen.be. Uiterlijk op dinsdag 21 of 28 november 2023.
Wij ontvangen graag uw naam, het aantal personen dat aanwezig zal zijn, en voor welke lezing(en) u registreert.

Boekvoorstelling Patrick Loobuyck: "Wetenschap & Religie. Een spannend duo" - 24 oktober 2023

PROGRAMMA
• Inleiding door Johan Braeckman
• Voorstelling van Wetenschap & Religie door Patrick Loobuyck
• Panelgesprek gemodereerd door Johan Braeckman, met Frederiek Depoortere,
Kamel Essabane en Patrick Loobuyck
• Mogelijkheid aankoop boek en signeersessie
• Drankje in Agora-café Universiteit Antwerpen

PRAKTISCH
Toegang € 5 (ter plaatse te betalen; drankje inbegrepen). Studenten gratis. Inschrijven (verplicht) via deze link.
Meer info: secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren), www.humanistischverbond.be
Organisatie: Humanistisch Verbond, Vrijzinnige Dienst Universiteit Antwerpen, Pastorale Dienst Universiteit Antwerpen, in samenwerking met het Centrum Pieter Gillis Universiteit Antwerpen

 

Publieke lezingen | voorjaar 2023

Nadia Nsayi is politicologe, curator en de auteur van "Dochter van de dekolonisatie" (Epo, 2020), een aangrijpende familiekroniek waarin de grote geschiedenis van Congo en België zich verstrengelt met persoonlijke ervaringen en urgente bespiegelingen over de doorwerking van het koloniale verleden.

  • Woensdag 22 maart 2023 
  • 19u tot 21u 
  • Locatie: UAntwerpen  Stadscampus - Gebouw R - Aula s.R.002
  • Adres: Rodestraat 14 - 2000 Antwerp

  • Nieuw-België cover.jpg
  • Tom Naegels is schrijver, journalist en de auteur van "Nieuw België. Een migrantengeschiedenis 1944-1978" (Lannoo, 2021). Deze inmiddels tot "belangrijkste boek van het jaar 2021" uitgeroepen publicatie reconstrueert op basis van uitgebreid archief- en bronnenonderzoek de geschiedenis van België als migratieland vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 1978. In zijn lezing vertrekt de auteur van persoonlijke herinneringen om vervolgens de grote lijnen uit zijn boek in een wervelend verhaal samen te brengen. 
  • Woensdag 29 maart 2023
  • 19u tot 21u
  • Locatie: UAntwerpen Stadscampus - Gebouw R - Aula s.R.002
  • Adres: Rodestraat 14 - 2000 Antwerpen
  • Interesse om deze lezing bij te wonen: stuur een mail naar cpg@uantwerpen.be