Werkstudenten zijn studenten die minstens de helft van een voltijdse opdracht werken, maar niet als jobstudent. Ze kunnen ook zelfstandige in hoofdberoep zijn, werken in het kader van gezinslast/mantelzorg, werkzoekende zijn of zelfstandig student met een studietoelage zijn. Door het flexibiliseringsdecreet (2004) krijgen studenten die studie en werk combineren toch de kans om een diploma hoger onderwijs te behalen, een voortgezette opleiding te volgen, enz.
Kan ik deeltijds studeren?
Niet iedereen start een universitaire opleiding volgens de vaakst gevolgde weg, nl. in het eerste jaar van een bacheloropleiding. Veel studenten hebben al een eerdere opleiding achter de rug en kunnen genieten van vrijstellingen. Andere studenten willen werken en studeren combineren en zoeken hoe dit het best valt te organiseren.
Door het flexibiliseringsdecreet krijgen studenten die studie en werk combineren toch de kans om een (bijkomend) diploma hoger onderwijs te behalen.
- Modeltrajecten (voltijds of deeltijds) zijn vooraf door de faculteit uitgestippelde studieprogramma’s voor een opleiding. Een voltijds modeltraject bevat tussen 54 en 66 studiepunten (SP) per academiejaar. Een bacheloropleiding van 180 studiepunten wordt zo gespreid over drie academiejaren waarin een student voltijds studeert.
- Elk studieprogramma dat afwijkt van een modeltraject is een geïndividualiseerd traject en moet de goedkeuring van de faculteit krijgen. Je kan er zelf voor kiezen om af te wijken van het modeltraject door slechts enkele opleidingsonderdelen per academiejaar op te nemen. Studenten die vrijgesteld worden voor bepaalde opleidingsonderdelen van het modeltraject of die opleidingsonderdelen hernemen waarvoor ze niet geslaagd waren, komen automatisch in een geïndividualiseerd traject terecht.
- Het is dus niet noodzakelijk om een volledig studieprogramma (60 SP) op te nemen per academiejaar. Je kan je studies spreiden over een langere periode door je studietempo aan te passen en minder studiepunten op te nemen per academiejaar.
- Vrijstellingen op basis van Eerder Verworven Kwalificaties (EVK) en/of Eerder Verworven Competenties (EVC)
Zijn er verschillende studiecontracten mogelijk?
Afhankelijk van je interesse in een diploma of in aparte opleidingsonderdelen en je mogelijkheden om lessen bij te wonen, kan je diverse studiecontracten afsluiten:
- Diplomacontract: je wil het diploma van een opleiding behalen
- Creditcontract: je neemt deel aan de onderwijsactiviteiten van één of meerdere opleidingsonderdelen
- Examencontract: je legt examens af zonder lessen bij te wonen
Let op: je registreren als werkstudent kan enkel wanneer je studeert met een diplomacontract of een combinatie van een examencontract (diplomagericht) en een creditcontract.
Hier vind je meer informatie over de verschillende studiecontracten.
Welke onderwijsfaciliteiten kan ik aanvragen als werkstudent?
Op basis van je registratie als werkstudent kan je onderwijsfaciliteiten aanvragen, bijvoorbeeld een zo gunstig mogelijke groepsindeling of opnames van bepaalde lessen. De eindbeslissing over deze bijzondere faciliteiten ligt echter altijd bij de faculteiten en docenten.
Deze modaliteiten worden geregeld in het Onderwijs- en Examenreglement (art. 6.2.7) en de inschrijvingsprocedure (punt B.4) . Je vindt de faciliteiten per opleidingsonderdeel terug in het online studieprogramma.
Wat is blended leren?
Sommige opleidingsonderdelen worden georganiseerd via blended leren. Dat is een vorm van begeleide zelfstudie met beperkte contacturen. De contactmomenten worden vaak na 16 uur georganiseerd.
Het studiemateriaal, de werkvormen, de evaluatie, enzovoort zijn beter afgestemd op werkstudenten die hun studie met een job combineren. De combinatie van een gereduceerd aantal contactmomenten en een groter aandeel zelfstudie en/of online leren wordt blended leren genoemd.
Deze blended leermomenten bieden werkstudenten, die overdag geen colleges kunnen bijwonen, de mogelijkheid om in contact te komen met docenten en medewerkstudenten. De vakfiches in het studieprogramma geven aan of een vak in blended leren wordt gegeven.
Hoeveel contacturen zijn er per vak?
Er worden maximaal 12 contacturen aangeboden per vak dat in blended leren wordt georganiseerd. Er wordt steeds een introductiesessie gegeven door de docent en tijdens de andere contactmomenten wordt de essentie van de leerstof behandeld aan de hand van discussie- of responsiecolleges.
Wordt er aangepast studiemateriaal aangeboden?
Volgend aangepast studiemateriaal kan worden aangeboden:
- zelfstudie-opdrachten
- tussentijdse oefeningen (vaak met automatische feedback)
- de docenten staan ter beschikking voor inhoudelijke en andere vragen (zowel via mail als tijdens de voorziene contactmomenten)
- aanvullend leermateriaal via de Blackboard-leeromgeving
Tussentijdse evaluaties en bijsturing
De opleidingen rekenen op de feedback van de werkstudenten en zullen zelf regelmatig bevragen. Indien nodig wordt het materiaal bijgestuurd of worden er extra contactmomenten voorzien. Spontane meldingen zijn steeds welkom.
Welke examenfaciliteiten kan ik aanvragen als werkstudent?
Indien het afleggen van één of meerdere examens onverenigbaar blijkt met je werkrooster, kan je als geregistreerde werkstudent contact opnemen met het onderwijssecretariaat van je faculteit om een examen te verplaatsen. Op basis van je registratie als werkstudent kan je examenfaciliteiten aanvragen.
Het aanvragen van examenfaciliteiten:
- Voor het begin van de examenperiode neem je contact op met het onderwijssecretariaat.
- Tijdens de examenperiode neem je contact op met de ombudsdienst.
- Vermeld in je communicatie dat je geregistreerd bent bij Centrum WeST als werkstudent.
- Bezorg steeds een schriftelijk bewijs van de werkgever.
Deze modaliteiten worden geregeld in het Onderwijs- en Examenreglement (art. 6.2.7) en de inschrijvingsprocedure (punt B.4).
Zijn er startpakketten voor werkstudenten?
Wie zich inschrijft voor een nieuwe bacheloropleiding, moet in het eerste jaar een standaard vakkenpakket opnemen dat wordt bepaald door de opleiding. Een startpakket valt samen met het eerste modeltraject uit de bachelor en bestaat meestal uit 60 studiepunten. Voor masteropleidingen, schakelprogramma’s en voorbereidingsprogramma’s zijn er geen startpakketten.
Je krijgt twee jaar de tijd om dit startpakket af te werken. Studenten bij wie dat niet lukt, kunnen niet meer verder studeren in die opleiding en kunnen dus niet verder inschrijven voor die opleiding. Heb je enkel kleine tekorten (een 8/20 of 9/20 voor ten hoogste 12 studiepunten uit het standaard startpakket), dan krijg je toch de toestemming om verder te studeren.
Studenten met een bijzonder statuut, zoals dat van geregistreerde werkstudent, kunnen een aangepast startpakket opnemen, bv. van 30 of 45 studiepunten. De faculteit moet hier altijd goedkeuring voor geven.
Alle info over het startpakket vind je hier en op de pagina van jouw opleiding. Goedkeuring voor een aangepast startpakket vraag je aan via het online formulier.