Hier vind je een overzicht van alle financiële en sociale voorzieningen voor werkstudenten aan de Universiteit Antwerpen. Lees ook de brochure Sociale en financiële voorzieningen (784 kb - pdf) voor meer informatie.
Via het opleidingstegoed in je Burgerprofiel vind je eenvoudig terug voor welke voorzieningen je in aanmerking komt. Let op: tijdskrediet en ondersteuning via de kmo-portefeuille zijn niet in het opleidingstegoed opgenomen.
Vlaams opleidingsverlof
Als je in de privésector werkt, heb je recht op het Vlaams opleidingsverlof op basis van het aantal studiepunten dat je opneemt in het hoger onderwijs. Je kan het opleidingsverlof (max. 125 uur) opnemen om lessen bij te wonen of examens voor te bereiden. Je werkgever kan bij de Vlaamse overheid online een vergoeding voor jouw verlofuren aanvragen via het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE). Het Vlaamse opleidingsverlof is een recht, maar je dient de verlofdagen op te nemen in overleg met je werkgever. Er moet geen verband zijn tussen je job en de opleiding die je volgt.
Betaald educatief verlof
Werknemers in de Brusselse privésector kunnen gebruik maken van het betaald educatief verlof om meer tijd voor hun opleiding vrij te maken (Vlaams Opleidingsverlof geldt enkel voor wie in het Vlaams Gewest werkt). Houd er rekening mee dat je minstens 90% van de lessen effectief aanwezig moet zijn om betaald educatief verlof te kunnen opnemen. Het bekijken van opnames telt niet mee als aanwezigheid in de les.
Tijdskrediet
Als je in de privé- of non-profitsector werkt, kan je je loopbaan onderbreken om (opnieuw) te gaan studeren door tijdskrediet op te nemen. Een (erkende) opleiding volgen is een geldig ‘motief’ om tijdskrediet op te nemen. Je moet ingeschreven zijn voor minstens 27 studiepunten per jaar of 9 studiepunten per schooltrimester of per ononderbroken periode van 3 maanden. Bovendien moet je minstens 2 jaar bij dezelfde werkgever werken (tenzij het tijdskrediet volgt op ouderschapsverlof). Zowel voltijds als deeltijds (1/2 of 1/5) tijdskrediet zijn mogelijk. De duur is beperkt tot maximaal 36 maanden.
Als je tijdskrediet opneemt, kan je een maandelijkse onderbrekingsuitkering van de RVA aanvragen. In sommige gevallen betaalt de Vlaamse overheid een aanmoedigingspremie bovenop de uitkering. Toch ben je, als je tijdskrediet wil opnemen, het best bereid om tijdelijk minder te verdienen.
Zorgkrediet
Voor het Vlaamse overheidspersoneel (inclusief het onderwijzend personeel) werd in 2016 het stelsel van loopbaanonderbreking vervangen door het zorgkrediet. Een opleiding volgen wordt erkend als een motief om zorgkrediet op te nemen. Om in aanmerking te komen, moet je voor minstens 9 studiepunten per jaar ingeschreven zijn. Zowel voltijds als deeltijds (1/2 of 1/5) zorgkrediet zijn mogelijk. Je moet zorgkrediet altijd aanvragen voor een periode van minimum 3 maanden en maximum 12 maanden.
Opleidingscheques
Je hebt recht op opleidingscheques van de Vlaamse overheid als je aan deze drie voorwaarden voldoet:
- Je bent een werknemer of interimkracht én
- je woont in Vlaanderen of het Brussels Gewest of
- je bent een Europese werknemer die in Vlaanderen of het Brussels Gewest werkt.
- Je bent laag- of middengeschoold. Je hebt dus GEEN diploma hogere studies (professionele bachelor, academische bachelor of academische master). Ben je hooggeschoold, dan kom je enkel in aanmerking als je in het kader van loopbaanbegeleiding een loopbaangerichte opleiding wil volgen. Deze opleiding moet dan deel uitmaken van je persoonlijk ontwikkelplan.
- Je volgt de opleiding op eigen initiatief: buiten de werkuren of tijdens je opleidingsverlof.
Kmo-portefeuille
De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel gericht naar kleine en middelgrote ondernemingen. De Vlaamse overheid geeft 20% (middelgrote ondernemingen) of 30% (kleine ondernemingen) steun aan ondernemingen die willen investeren in opleiding, advies, kennis en mentorschap. Universiteit Antwerpen is een door de kmo-portefeuille erkende dienstverlener (erkenningsnummer: DV.O103803).
Hier vind je een duidelijk stappenplan om vlot een subsidieaanvraag in te dienen. Houd rekening met de verschillende deadlines.