Heb je nog twijfels? Weet je nog niet goed welke opleiding bij je past?

Lees dan de testimonials van andere werkstudenten aan de Universiteit Antwerpen voor inspiratie. 

Interview met Carine Van de Vorst - Rechten

Een volledige bachelor- en masteropleiding als werkstudent volgen? Het is geen evidente keuze, maar daar liet Carine Van de Vorst (40) zich niet door tegenhouden. Nu ze in de masteropleiding is aanbeland, heeft ze al heel wat ervaring om op terug te kijken.

Waarom koos je voor deze opleiding? Had je al eerdere opleidingen achter de rug?

“Ik heb deze richting gekozen uit persoonlijke interesse en om mijn inzichten en horizon te verbreden. Ik stelde me op het werk veel vragen over de maatschappij en de opleiding rechten heeft me hier al veel antwoorden op kunnen geven.

Door de jaren heen vroegen mensen me vaak wat ik met het diploma wilde doen, en ik heb hen altijd eerlijk gezegd dat ik geen specifiek doel voor ogen had. Nu ik de finish nader, heb ik echter veel geleerd over het recht en ben ik me bewust van de mogelijkheden die een diploma biedt.

Dit is mijn eerste opleiding van deze omvang, hoewel ik eerder wel cursussen en opleidingen voor mijn werk succesvol heb afgerond.”

Heb je het traject over meerdere jaren gespreid? Zo ja, hoe?

“Het spreiden van mijn traject was een noodzakelijke stap. Dat werd me meteen duidelijk tijdens mijn eerste gesprek bij Centrum West. Ik ben heel blij dat ik toen het advies heb opgevolgd en begonnen ben met een traject van 27 studiepunten. Na het eerste jaar, toen ik een beetje gewend was aan de studie, ben ik tijdens de bachelor geleidelijk meer studiepunten gaan opnemen om mijn traject te versnellen.

In de masteropleiding heb ik echter het tegenovergestelde gedaan: ik heb het traject vertraagd omdat ik merkte dat de vele papers en opdrachten meer tijd en energie zouden vergen.”

Wat vormt de grootste uitdaging aan de combinatie van werk en studie?

“De nodige tijd vinden voor beide is een uitdaging. Ik werk voltijds, en daar komen regelmatig overuren en weekenduren bij. Het is dan niet altijd gemakkelijk om de energie te vinden om mijn studie de nodige aandacht te geven. Studeren vergt veel energie en tijd: het is niet iets waar je lichtzinnig aan kan beginnen, want het zal veel van je vrije tijd opeisen en zelfs van je vakanties.”

Moet je vaak aanwezig zijn in de les?

“In de bacheloropleiding wordt niet van je verwacht dat je de lessen bijwoont, deze lessen worden opgenomen en de opnames zijn direct beschikbaar voor werkstudenten. Dat is ontzettend handig! Natuurlijk zijn er enkele vakken waarvoor je wel verplicht aanwezig moet zijn, zoals methodologie en het juridisch practicum. Voor werkstudenten zijn er faciliteiten: zo worden de lessen van het ene vak 's avonds gegeven, en bij het andere vak kan je een onderwerp kiezen waarvoor de lessen 's avonds plaatsvinden.

In de masteropleiding wordt veel vaker verwacht dat je de lessen bijwoont. De grondige studies hebben verplichte aanwezigheden, en ook enkele bijzondere studies vereisen je aanwezigheid. Dit is niet altijd eenvoudig en vraagt om een serieuze inspanning om te combineren met een voltijdse job.”

Heb je veel contact met andere werkstudenten en de reguliere studenten?

“Werkstudenten zoeken elkaar wel op, maar het is niet altijd eenvoudig om elkaar te vinden omdat er zoveel online gebeurt. Daarom ben ik Centrum West erg dankbaar. Dankzij hun onthaalavonden heb ik contact kunnen leggen met andere werkstudenten. Helaas zijn er al meerdere gestopt, maar er is één studente met wie ik in 2017 samen de opleiding ben begonnen en met wie ik nog steeds contact heb. Na elke examenperiode vieren we samen onze resultaten.

Met de dagstudenten, zoals ik de reguliere studenten noem, heb ik in de bachelor weinig contact gehad. Ik zag hen voornamelijk tijdens de examens. In de master is er verplichte aanwezigheid en heb ik dus wekelijks contact met hen. Het is zeer leerrijk om ook contact met hen te kunnen leggen.”

Welke tip zou je toekomstige werkstudenten meegeven?

“Gewoon proberen en ervoor gaan! Ik ben ontzettend blij dat ik aan de studie ben begonnen, ook al vloek ik soms als ik weer een dikke cursus moet doornemen. Rechten studeren is enorm verruimend en verrijkend, maar het vergt ook veel energie, wat niet vergeten mag worden. Het is een traject van jaren waarin je vrijwillig je vrije tijd moet opofferen om te studeren, terwijl anderen van terrasjes en feestjes genieten. Maar het moment dat je je resultaten krijgt en ziet dat al je inspanningen het waard waren, is fantastisch. Ik ben nu bijna aan het einde van mijn lange traject, en hoewel het zwaar is geweest, heb ik nooit spijt gehad van mijn keuze om eraan te beginnen, integendeel!”

(Juni 2024)

Interview met Siegfried Mertens - Sociaal-economische wetenschappen

Voor Siegfried Mertens (44) is de opleiding SEW aan de faculteiten Bedrijfswetenschappen en Economie en Sociale Wetenschappen zeker niet zijn eerste. De combinatie met een drukke job verliep niet altijd zonder slag of stoot, maar door de opleiding voldoende te spreiden kan hij ze binnenkort met een tevreden gevoel afronden.

Waarom koos je voor deze opleiding? Heb je al eerdere opleidingen achter de rug? 

“Ik koos voor deze opleiding uit pure interesse. Vóór SEW heb ik ook geschiedenis, middeleeuwse studies en rechten gestudeerd. Ik ben geboeid door hoe een maatschappij in elkaar zit en al de opleidingen die ik gedaan heb geven mij een andere, unieke en superboeiende invalshoek.”

Heb je het traject over meerdere jaren gespreid?

“Ja, ik doe geen volle 60 studiepunten per jaar; vorig jaar waren het er 24 en dit jaar maar 18. Ik heb een behoorlijk druk werkschema, dus dat op zich is al behoorlijk pittig. Bovendien heb ik af en toe ook eens een ‘kwakkeljaar’, een jaartje dat het wat minder vlot verloopt, zeg maar. Ik ben echter niet gehaast, maar nu ik in de master zit en het einde in zicht is, kijk ik wel uit naar mijn afstudeermoment en mag het wat vooruit gaan.” 

Wat vormt de grootste uitdaging aan de combinatie van werk en studie? 

“Misschien raar om te zeggen, maar de weinige momenten dat we toch fysiek aanwezig moesten zijn in de colleges, bezorgden me af en toe wat stress, omdat dat steeds een hele organisatie was om dat te verzoenen met mijn professionele verplichtingen. In die optiek ben ik allesbehalve een fan van groepswerken die soms deel uitmaken van het curriculum.”  

Moet je vaak aanwezig zijn in de les?

“Neen, dat is eerder uitzonderlijk het geval: de meeste hoorcolleges en zelfs de werkcolleges verwerk ik op eigen houtje. Ik moet wel zeggen dat de meeste professoren en assistenten veel begrip tonen voor de situaties waarin werkstudenten zitten, maar vanzelfsprekend ligt de lat voor iedereen – werkstudent of reguliere student -  even hoog. Ik heb wel al gebruik gemaakt van het feit dat examens voor werkstudenten gemakkelijker verplaatst kunnen worden, een faciliteit waarvoor ik onze universiteit erg dankbaar ben.”  

Heb je veel contact met andere werkstudenten en de reguliere studenten? 

“Vorig jaar hadden wij een groepswerk, dus toen had ik wel contact met de reguliere studenten, maar doorgaans is dat contact eerder beperkt. Ik ben wel lid van enkele socialemediakanalen en daar volg ik achter de schermen wel wat er allemaal gebeurt.”  

Welke tip zou je toekomstige werkstudenten meegeven? 

“Als je interesse hebt om een universitair diploma te halen als werkstudent, zou ik je het advies geven om het onderste uit de kan te halen en voluit voor je ambities te gaan. Je motivatie is cruciaal en ja, er zitten lastige momenten in het parcours, maar als het dan allemaal lukt, geeft dat toch een gigantische voldoening. Bovendien is het erg verrijkend en vaak kan je ook verbanden leggen met dingen die op de werkvloer gebeuren. De belangrijkste tip die ik kan geven is om de leerstof tijdens het jaar zo goed mogelijk bij te houden.”

(Oktober 2023)

Interview met Marc Geukens - Sociologie

De beste manier om een studie als werkstudent met succes af te ronden? Voor Marc Geukens (40) hielp het vooral om zijn opleiding, het schakel- en masterprogramma Sociologie, vak per vak te bekijken. “Als je naar het geheel kijkt, lijkt het misschien een onoverkomelijke berg, maar dat is het niet.” 

Waarom koos je voor deze opleiding? Had je al eerdere opleidingen gevolgd?  

"Eerder behaalde ik een professionele bachelor Bedrijfsmanagement, met de specialisatie rechtspraktijk. Bij het kiezen van een studierichting stuitte ik op de uitspraak op de website dat "Antwerpen eigenlijk een sociologisch laboratorium is." Aangezien ik al jaren als politieagent in Antwerpen werk, fascineert het mij hoe mensen met elkaar omgaan in de maatschappij en hoe deze sociale verhoudingen in elkaar zitten." 

Heb je het traject over meerdere jaren gespreid?

"Ja, ik neem jaarlijks 30 studiepunten op. Dat vind ik een goede balans en soms is het al een uitdaging. Ik zou niet aanraden om meer studiepunten op te nemen als je ook een fulltime job hebt." 

Wat vormt de grootste uitdaging in de combinatie van werk en studie?  

"Ik begon mijn studie rond de tijd dat COVID-19 uitbrak en het sociale leven stilviel, wat in mijn geval gunstig was. Gelukkig krijg ik van mijn werkgever vijf dagen studieverlof voor de examens. Mijn zoon was net een jaar oud toen ik begon, wat ik eerlijk gezegd de grootste uitdaging vond op dat moment." 

Moet je vaak aanwezig zijn in de les? Maak je vaak gebruik van de faciliteiten voor werkstudenten?  

"Ik begon net voor de COVID-pandemie, waardoor veel lessen online werden gegeven en iedereen eigenlijk afstandsstudent was. Persoonlijk ben ik zelden op de campus geweest. De bachelorvakken kunnen grotendeels op afstand worden gevolgd. Voor masterstudenten die werken, kan het lastiger zijn vanwege de verwachte mate van interactie en aanwezigheid. Dat is echter meestal op te lossen met wat overleg. Ik maak niet echt gebruik van de faciliteiten voor werkstudenten: ik bestel mijn boeken online of koop ze tweedehands, en ik heb tot nu toe geen overlappingen met examens gehad." 

Heb je veel contact met andere studenten?  

"Er zijn Facebook-groepen voor de bachelors en een WhatsApp-groep met enkele werkstudenten. Dat zijn nuttige contacten, waar we tips uitwisselen over vakken. Soms heeft iemand die het moeilijk heeft een oppepper nodig. Ik ben wel een van de weinige mannen in de groep, denk ik." 

Welke tip zou je toekomstige werkstudenten meegeven?  

"Blijf statistiek goed bijhouden vanaf het begin, dan komt het wel goed. Verder is het een kwestie van doorzetten en alles vak voor vak afwerken. Als je naar het geheel kijkt, lijkt het misschien een onoverkomelijke berg, maar dat is het niet." 

(Oktober 2023)

Interview met Kris Paepen - Elektromechanica


Studeren is een beetje als sporten: wie niet traint, kan ook niet deelnemen aan wedstrijden


Kris Paepen (41) volgt de opleiding elektromechanica aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Hij toont zich daarbij uiterst gedreven, hoewel het niet altijd makkelijk is deze dagopleiding te combineren met een voltijdse job. Ook het systeem van educatief verlof stelt hij in vraag.


Wat was je drijfveer om een academische studie aan te vatten?

Ik wil vooral up to date blijven en kunnen meedraaien op de arbeidsmarkt. We leven in een snelle technologische wereld. Permanent bijscholen is volgens mij een noodzaak geworden. Je kan wel een cursus volgen, maar een academisch diploma levert toch altijd die meerwaarde... en het biedt meer toekomstperspectieven.

Bovendien train ik dankzij deze studies mijn geheugen, al merk ik wel dat studeren met het ouder worden moeizamer verloopt. Ik vergelijk het graag met sporten: wie niet traint, kan ook niet deelnemen aan wedstrijden.


Heb je getwijfeld tussen verschillende opleidingen? Waarom koos je voor een opleiding binnen toegepaste ingenieurswetenschappen?

Gezien mijn achtergrond in elektronische ontwerptechnieken, probeerde ik eerst de opleiding elektronica-ICT. Aangezien ik meer feeling heb met hardware dan met het programmeren van software, voelde ik me er niet zo toe aangetrokken. Na 2 jaar ben ik overgeschakeld naar elektromechanica:  ik heb er geen seconde spijt van gehad!

Deze opleiding is veelzijdig en leunt perfect aan bij mijn huidige job. Binnen de opleiding komen veel facetten van techniek en industrie aan bod. Het is voor mij wel een uitdaging omdat ik veeleer elektronisch ben opgeleid. Nu komen er vakken bij die je in die richting amper had, zoals sterkteleer, machinebouw, materialenleer.. Maar dat maakt het alleen maar interessanter.


Wat voor werk doe je? Houdt je toekomstige studie verband met je werk?

Ik werk als onderhoudstechnieker bij Duracell. Het is een veelzijdige job die de nodige know how vraagt. Als je weet dat er op een productielijn verscheidene componenten als sensoren, motoren, elektronische controleapparaten, veiligheidsrelais... staan die het proces in goede banen moeten leiden, heb je je handen vol als er een fout optreedt. Het zijn niet alleen de componenten  die je moet kennen, maar ook de samenwerking ertussen. Het vergt veel kennis van de technische taal. Alle componenten worden gekoppeld met een PLC, het hart van de productielijn. Ervaring moet je sowieso opbouwen in de praktijk, maar deze richting bezorgt je een flinke voorsprong.


Hoe moeilijk is het om tijdens colleges aanwezig te zijn?

Het vergt de nodige discipline en planning. Ik werkte eerst in de vaste weekendploeg en kon toen mijn studies en werk goed combineren.  Door herstructureringen werk ik nu in ploegverband, wat het niet gemakkelijk maakt om lessen te volgen. Gelukkig zijn de proffen begripvol en doet mijn werkgever ook zijn duit in het zakje.

Ik kan al eens van shift wisselen. Indien dit niet gaat, moet ik persoonlijk verlof nemen. Educatief verlof kan helaas niet. Hoewel mijn werkgever dit toestaat, is het de Belgische "eenvoudige" regelgeving die er voor zorgt dat ik hier geen aanspraak op kan maken. Triest dat de overheid hier niet meer op inspeelt: er is wel degelijk een markt voor werkstudenten.


Ervaar je een kloof met dagstudenten tijdens het volgen van practica?

Tijdens practica is er het voordeel van de werkervaring. Zo moesten we voor het vak elektriciteit een groepswerk maken van een huisinstallatie. We kregen van de docent een meetstaat zoals je die in de realiteit zou ontvangen van bijvoorbeeld de architect of opdrachtgever en moesten  schema's, offerte, etc... opstellen met alle berekeningen en wetmatigheden die erbij horen. Niet eenvoudig als je dit nog nooit hebt gedaan, wel een exacte toepassing van de praktijk.

Als je praktijkervaring hebt, speelt dat zeker in je voordeel. Zo heb ik een practicum gehad gerelateerd aan het mechanische: het bepalen van een karakteristiek van een trekstaaf. Ik had hier wel eens over gehoord, maar als je ziet hoe het in zijn werk gaat blijft het ‘beter hangen’.

Wat leeftijd betreft ervaar ik buiten het mathematische niet zozeer een kloof. Op mijn werk kom ik dagelijks collega's tegen die jonger of ouder zijn dan ik. Veel hangt af van jezelf. Het is de kunst om snel te weten wie waar goed in is.


Zou je één tip kunnen formuleren voor werkende mensen die twijfelen om een studie aan te vatten?

Ga ervoor! Ik hoor vaak als reactie: "ik zou het niet meer kunnen opbrengen of ‘ik kan dat niet’. Als je het niet probeert, weet je het nooit en misschien krijg je terwijl de smaak te pakken…


maart 2016