10% van de Vlamingen is ‘cognitief sterk functionerend’, maar tot voor kort kreeg deze doelgroep in het hoger onderwijs weinig aandacht. Zonder een aanpak op maat kunnen hoogbegaafde studenten schoolmoe worden en/of zelfs uitstromen zonder diploma. De overstap naar het hoger onderwijs kan turbulent zijn voor hen.

Wil je als docent, assistent, (onderwijs)begeleider, … meer te weten komen over hoogbegaafdheid? Ontdekken hoe je cognitief sterk functionerende studenten op een goede manier kan ondersteunen? Dan is de module ‘Cognitief sterk functioneren en hoogbegaafdheid’ zeker iets voor jou!

Deze module bestaat uit twee delen:

1) Screencasts: videolessen met enerzijds achtergrondinformatie en anderzijds concrete tips; de lessen blijven beschikbaar en kan je op eigen tempo doornemen.

2) Een oefen(lunch)sessie waarin we praktisch aan de slag gaan met de thema’s uit de screencasts aan de hand van oefeningen, gesprekken en casussen. Omdat we tijdens de sessie meteen zullen starten met oefenen, is het belangrijk dat je de bovenvermelde screencasts vooraf hebt doorgenomen. Inschrijven voor de lunchsessie is verplicht en kan via de link onderaan.

Begeleiders

Prof. Dr. Anne Van de Vijver | Hoogleraar & Decaan Faculteit Rechten UAntwerpen, ECHA-specialist in gifted education

Isabelle Vloeberghs | Coördinator dienstverlening studentenpsychologen DSSB, UAntwerpen

Nele Struyf  | Praktijkassistente Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie UAntwerpen, oud-deelnemer opleiding ‘expert hoogbegaafdheid’ bij Hoogbloeier

Doelgroep

De module (screencasts, oefensessie) richt zich tot alle docenten/assistenten, mentoren/monitoren en studietrajectbegeleiders/-coaches van UAntwerpen.

Datum en locatie oefensessie

20 januari 2025, 12u00 -13u45 (een broodjeslunch wordt voorzien)
Stadscampus, gebouw K, lokaal 101

Leermateriaal

Inschrijvingen

De inschrijvingen voor deze sessie zijn intussen afgesloten.

De module ‘Cognitief sterk functioneren en hoogbegaafdheid’ kadert binnen een ruimer modulair aanbod waarin ECHO, DSSB en Team Diversiteit de krachten bundelen rond thema's die te maken hebben met het coachen van studenten. Alle modules zijn los van elkaar te volgen en bestaan telkens uit een online gedeelte en een daaraan gekoppelde oefensessie. Wens je graag meer informatie over het volledige aanbod, dan kan je terecht op het Infocenter Ondersteuning Studenten (enkel toegankelijk voor UAntwerpen-personeelsleden, na login).