Veiligheid is een ‘hot topic’ en heel wat onderzoek dat vandaag aan UAntwerpen gevoerd wordt houdt rechtstreeks of onrechtstreeks verband met veiligheid of daaraan gerelateerde aspecten. Misschien ook wel jouw onderzoek!
Wat verstaan we onder veiligheid en veiligheidsonderzoek?
Veiligheidswetenschap is een relatief jong wetenschapsdomein. Net als milieuwetenschap betreft het een synthesewetenschap, gericht op het bestuderen van (on)veiligheidsfenomenen in de praktische interactie tussen mens, organisatie en technologie. Dit omhelst zowel accidentele (bv. arbeidsveiligheid en welzijn op het werk, brandveiligheid, verkeersveiligheid, milieuveiligheid, voedselveiligheid …) als criminele feiten en accidenten (bv. cybersecurity, terrorismebestrijding, drugscriminaliteit, insider-threat …). Om die reden zet de master veiligheidswetenschappen aan de UAntwerpen (die dit jaar zijn 10e verjaardag viert) in op beide componenten.
Om kennis over veiligheid te bevorderen, is er nood aan betrouwbare data. Meer dan eens gaat het hier om moeilijk(er) te ontsluiten data of gevoelige data. Aan de hand van enkele getuigenissen van academici (als verwerkers van data) en van publieke en private instanties (als eigenaars van data) willen we in gesprek gaan over mogelijkheden en uitdagingen op vlak van transdisciplinaire samenwerking in het ontsluiten en (her)analyseren van bestaande data of het genereren van nieuwe data. Welke praktische en ethische overwegingen spelen mee? Hoe zit het op vlak van gegevensbescherming en commerciële belangen? Hoe beïnvloedt dit slaagkansen bij fondsverwerving en publicatie? Welke kansen bieden crowdsourcing en big data? …
IMDO organiseert op 30 november 2022 een eerste kennislabo en netwerkmoment met als centraal thema DATA-ONTSLUITING. Hiermee willen we onderzoekers samenbrengen die binnen de UAntwerpen vanuit verschillende disciplines rond veiligheidsthema’s werken om ervaring uit te wisselen over de uitdagingen bij het verzamelen en verwerken van geschikte data, en om ideeën voor toekomstige onderzoeksprojecten te exploreren.
Programma - 30 november 2022
14u20-14u30: Ontvangst met koffie
14u30-14u40: Welkom: Anne Bergmans
14u40-15u00: Kennismaking met elkaars onderzoek
15u00-15u45: Presentaties
- Jolien Vangeel (KdG): “Crowd safety, crowd management en data”
- Mieke Vandenbroucke(UAntwerpen): “Communicatie in/over (on)veiligheidsfenomenen - en overheidsprocessen”
- Wim Hardyns (UAntwerpen-UGent): “Big data and security”
- Karolien Van Nunen (UAntwerpen-TU Delft): “Veiligheidscultuur”
Pauze
15u55-16u15: Uitwisseling over ‘veiligheidsonderzoek in de toekomst’ rond twee vragen
- Hoe ziet de toekomst van transdisciplinaire samenwerking in onderzoek rond data er uit? Hoe gaan we om en welke ethische issues zijn er met de data die we verkrijgen en vergaren?
- Welke onderzoeksmogelijkheden zijn er en hoe kunnen we samenwerken? ( over thema’s, disciplines, samenwerkingen, financiering, drempels)
16u15-16u30: Afsluitronde
Praktisch
Locatie: Stadscampus, lokaal R.118
Initiatiefnemers: Vincent Bellinkx, Anne Bergmans, Wim Hardyns, Kelly Reyniers