Voorwerp en doelgroep
De Sustainability Research Award Rudi Verheyen wordt in 2024 uitgereikt voor wetenschappelijk onderzoek dat een bijdrage levert aan het Vlaams natuur-en milieubeleid. De relevantie voor het Vlaams natuur- en milieubeleid kan beschouwd worden in twee richtingen: Vlaams milieuonderzoek dat een inspiratiebron vormt voor milieu-en natuurbeleid buiten Vlaanderen (Europees, globaal), en onderzoek dat vanuit het buitenland het Vlaams milieubeleid mee kadert of bepaalt.
De oproep van de Sustainability Research Award Rudi Verheyen richt zich in 2024 tot senior onderzoekers. Wetenschappelijk onderzoek uit alle disciplines in verband met natuur en milieu komt in aanmerking. Het onderzoek moet van hoge kwaliteit zijn en interdisciplinair zijn opgevat. De internationale dimensie en de beleidsimpact voor of vanuit Vlaanderen moeten toegelicht worden: de kandidaten (individueel of in groepsverband) moeten aantonen dat hun wetenschappelijk onderzoek van internationaal gerenommeerde kwaliteit is, en het Vlaams of het voor Vlaanderen relevante Europees en/of globaal milieubeleid reeds daadwerkelijk heeft beïnvloed.
Beoordeling en selectie
De laureaat wordt voorgedragen door een onafhankelijke jury van deskundigen onder het voorzitterschap van prof. dr. Gudrun De Boeck, Voorzitter Instituut voor Milieu & Duurzame Ontwikkeling (IMDO) van de Universiteit Antwerpen. De juryleden zijn experten in de milieuwetenschappen en/of het Vlaams en internationaal milieu- en natuurbeleid.
De jury hanteert volgende selectiecriteria voor de beoordeling van het onderzoek en de bijdrage ervan aan het Vlaamse of Europese en globale milieu- en natuurbeleid:
1. Wetenschappelijke meerwaarde, publicaties, octrooien, internationale disseminatie, grensverleggend en innovatief karakter van het onderzoek;
2. Economische en maatschappelijke toepasbaarheid met impact op Vlaanderen en de wereld, specifieke relevantie voor het Vlaamse, Europese en globale milieu- en natuurbeleid, betrokkenheid van maatschappelijke actoren, en beoogde aanwending van de prijs.
3. Actualiteit van het onderzoeksthema, inpassing in duurzame ontwikkeling, en interdisciplinariteit.
De kandidaten worden uitgenodigd deze criteria in overweging te nemen bij het indienen van hun dossier. De onafhankelijke jury evalueert de inzendingen en nomineert een laureaat voor de prijs.
Laureaat en prijsuitreiking
De laureaat wordt bekendgemaakt op een academische zitting op 18 maart 2025 waarbij de laureaat zijn onderzoek en de besteding van de prijs toelicht. Aan de Sustainability Research Award Rudi Verheyen is in 2024 een geldsom verbonden van 26.000 euro. Het bedrag kan besteed worden aan de voortzetting van wetenschappelijk onderzoek, het opstarten van nieuw beleidsgericht milieuonderzoek, of de realisatie van een milieuproject.
Kandidaatstelling
Kandidaatstelling gebeurt op basis van een online inschrijvingsformulier en enkele verplicht toe te voegen bijlagen. Dossiers kunnen opgesteld worden in het Nederlands of het Engels. De jury kan reeds eerder ingediende, niet-gehonoreerde dossiers opnieuw in aanmerking nemen. Het kandidaatsdossier moet uiterlijk op 31 oktober 2024 ingediend zijn.
Het kandidaatsdossier bestaat uit volgende stukken:
1. Inschrijvingsformulier
De deelnemers worden gevraagd hun kandidatuur te stellen aan de hand van de criteria weergegeven in deze oproep. De kandidaten specifiëren hun wetenschappelijk onderzoek, duiden de internationalisering, motiveren de beleidsrelevantie en impact van hun wetenschappelijk werk en geven aan waarom zij menen in aanmerking te komen voor deze editie van de Award Rudi Verheyen. Ook de beoogde aanwending van de prijs moet worden opgegeven.
2. Bijlage
Een kandidatuur is maar ontvankelijk indien aan het inschrijvingsformulier volgende bijlagen zijn toegevoegd:
· Curriculum vitae kandidaat (beknopt)
· Samenvatting wetenschappelijk onderzoek (maximum 1000 woorden)
· Motivatie kandidatuur
· Porfolio met relevante bewijsstukken (publicaties, beleidsdocumenten, e.a. stukken). Het portfolio levert alle noodzakelijk geachte bewijsstukken ter ondersteuning van de kandidaatstelling.
Indienen dossier
Het dossier wordt online ingediend.
Relevante gegevens die niet elektronisch aangeleverd kunnen worden, kunnen aanvullend naar volgend postadres gestuurd worden:
Universiteit Antwerpen-Instituut voor Milieu & Duurzame Ontwikkeling (IMDO)
Ter attentie van de voorzitter
Campus Groenenborger/U. 501
Groenenborgerlaan 171
B-2020 Antwerpen - België
Contact
Mevr. Inge Willems, algemeen coördinator IMDO
E-mail: inge.willems@uantwerpen.be
Dr. Jan Cools, projectmanager IMDO
E-mail: jan.cools@uantwerpen.be
Samenstelling Jury - 2024
Voorzitter
Prof. dr. Gudrun De Boeck (Universiteit Antwerpen, IMDO)
Leden
· prof. dr. Kris Bachus (Universiteit Antwerpen)
· prof. dr. Pegie Cool (Universiteit Antwerpen)
· dr. Roger Dijkmans (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek)
· em. prof. dr. Luc Hens (Vrije Universiteit Brussel)
· em. prof. dr. Luc Lavrysen (Universiteit Gent)
· em. prof. dr. Pieter Leroy (Radboud Universiteit Nijmegen)
· prof. dr. Sandra Rousseau (Katholieke Universiteit Leuven)
· prof. dr. Hans Van Dyck (Université Catholique de Louvain)
· prof. dr. Jaco Vangronsveld (Universiteit Hasselt)
· dr. Marleen Van Steertegem (Departement Omgeving)