Mariia aan het woord
“Geen stress, geen paniek. En gewoon je best doen.” Zo besluit Mariia Nikolaichuk haar interview na haar eerste bachelorjaar Industriële wetenschappen: elektromechanica. Afgelopen zomer slaagde ze met glans voor alle vakken in eerste zittijd en ze heeft vele redenen om daar bijzonder trots en tevreden over te zijn.
Mariia is immers Oekraïense en is nog niet lang in België. Ze leerde eerst een jaar lang Nederlands om vervolgens in het Nederlands te gaan studeren. Bovendien kandideerde ze in haar tweede bachelorjaar als studentenvertegenwoordiger (‘stuver’ in studententaal) en vertolkt ze binnenkort de stem van de student in de vergaderingen van de Linguapolis-Bestuursraad. Wij wilden graag weten hoe ze dat allemaal aanpakt.
Welke talen spreek je?
“Mijn moedertalen zijn Russisch en Oekraïens (Oost-Oekraïens). Ik woonde erg dicht bij de Russische grens, en historisch gezien spreken bewoners daar dus Russisch. Met vrienden en familie sprak ik Russisch, maar op school sprak ik Oekraïens. Ik leerde ook Engels.”
In maart 2022 vluchtte haar familie naar België. Taalvakken zijn – naar haar eigen zeggen – niet echt haar forte, maar door de omstandigheden moest Mariia wel Nederlands leren. Ze volgde in 2022-23 het Taaljaar Nederlands voor anderstaligen in een academische context bij Linguapolis met een beurs voor student-vluchtelingen. “Alles is mogelijk, als je het wil en hard werkt”, vertelt Mariia.
Wat was de grootste uitdaging aan het Taaljaar?
“In een heel korte tijd moet je heel veel nieuwe en moeilijke woorden leren. Je moet ook de disclipline hebben om elke dag je woordenschat te oefenen. Ik gebruikte de Quizlet app, een flash card app.”
Heb je tips voor andere studenten die aan het Taaljaar starten?
“Ze moeten zich erop voorbereiden dat ze er erg veel tijd in gaan steken om het jaar succesvol af te werken. Ook moeten ze een eigen methode vinden die voor hen werkt om te studeren. Anders gaat het niet lukken om zoveel woorden te studeren en te onthouden. Wat voor mij werkt, is Nederlandse fictieboeken lezen in een genre dat me interesseert. Probeer zeker het Taaljaar als je intensief Nederlands wil leren, het is de beste manier.”
Kiezen voor industriële wetenschappen: elektromechanica
Na het Taaljaar koos Mariia voor de bachelor Industriële Wetenschappen: Elektromechanica bij de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen aan de UAntwerpen. Ze vond wiskunde altijd al een leuk vak, en chemie – dat meer aan bod komt in de andere studierichtingen – is minder haar ding. In Oekraïne had Mariia bovendien al een jaar Fysica & Technologie gestudeerd aan de Karazin Kharkiv National University, met heel wat mechanica en wiskunde. Zo was de keuze snel gemaakt.
Om te mogen starten aan de opleiding moest Mariia, zoals alle nieuwe studenten Industriële wetenschappen in Vlaanderen, slagen voor de ijkingstoets. Ze haalde een 19 op 20! Haar kennis van wiskunde bleek dus voldoende om te mogen starten aan de opleiding, een mooie boost voor haar zelfvertrouwen.
Wel was het even wennen om te schakelen naar het ritme van de studies en examens hier in België. In Oekraïne had ze namelijk de helft minder vakken en meer tussentijdse toetsen. “Ik moest een andere aanpak vinden”, vertelt Mariia. “Veel zelfstudie was nodig.”
Hoe heeft het taaljaar je geholpen bij je huidige studie?
“Op het einde van het taaljaar (niveau 4 en 5), lees je veel populairwetenschappelijke artikels en luister je naar podcasts zoals de Universiteit van Vlaanderen. Daarin hoorde ik ook proffen van de Universiteit Antwerpen aan het woord. Het was best pittig Nederlands maar zo heb ik veel academische woordenschat geleerd. Die herkende ik dan in de lessen en hoorcolleges in de bachelor. In het begin was het toch moeilijk en even aanpassen, maar als ik iets niet begreep, kon ik mijn klasgenoten om hulp vragen. Zij helpen me met taal, ik help hen met wiskunde (lacht).”
Wat wil je gaan doen in de toekomst als je je diploma op zak hebt?
“Ik wil erna werken, maar weet nog niet goed wat ik wil doen. Ik weet nog niet welke van de vier afstudeerrichtingen ik wil kiezen.” Dat ze met haar diploma in veel sectoren aan de slag kan, is een zekerheid.
Wat is tot nu toe de grootste uitdaging aan industriële wetenschappen studeren?
“De basiskennis die ik leerde in het middelbaar was ik al wat vergeten, na een jaar intensief Nederlands studeren in het taaljaar. Je hersenen moeten overschakelen van Nederlands studeren naar een hele hoop vakken in de industriële wetenschappen. Dat was best intensief.”
Wat is je favoriete vak?
“Wiskunde en elektriciteit zijn mijn favoriete vakken. De docenten in die lessen zijn heel tof. In het algemeen ben ik erg dankbaar voor proffen die me goed behandelen, ook als ze horen dat ik anderstalig ben. Ik was wat bang voor reacties van docenten en medestudenten, maar iedereen is heel open-minded hier. Ze snappen het, ze beoordelen me niet.”
Je bent nu ook stuver, wat wil je graag bereiken?
“Ik stelde me kandidaat omdat ik, vanuit mijn ervaring als student van dit programma, precies weet met welke moeilijkheden de huidige studenten kunnen worden geconfronteerd en hoe we hen kunnen helpen dit programma zo succesvol mogelijk af te ronden. Tijdens mijn studie heb ik niet alleen mijn taalkennis verbeterd, maar ook geleerd om goed samen te werken in een internationale omgeving zoals Linguapolis. Ik wil graag een brug zijn tussen de studenten en het Bestuur, zodat ik hun ervaringen en ideeën kan doorgeven en kan helpen bij verbeteringen.
Om eerlijk te zijn, weet ik nog niet helemaal wat ik van mijn ervaring als studentenvertegenwoordiger moet verwachten en wat precies mijn verantwoordelijkheden zullen zijn, maar ik geloof dat ik, met mijn achtergrond en enthousiasme, een goede bijdrage kan leveren!”