Blake Harris is zowel student in het Taaljaar Nederlands als stagiair bij het team Academisch Engels dit voorjaar. Blake voltooit momenteel een Master in Teaching English to Speakers of Other Languages (MTESOL) aan Arizona State University (ASU). Het laatste deel van zijn master, een stage in een Engelstalige lescontext, valt samen met zijn eerste jaar als student in het Taaljaar Nederlands. Beide programma's spelen een belangrijke rol in Blakes toekomstige plannen: studeren aan UAntwerpen en een carrière als lesgever Engels.

Blake: "Tijdens de pandemie had mijn lokale school in de VS een tekort aan leerkrachten. Met mijn achtergrond in laboratoriumwetenschappen besloot ik bij te springen en gaf ik wetenschapsvakken op een middelbare school. Veel van mijn leerlingen waren anderstalig en dat wekte mijn interesse in taalonderwijs. Die ervaring wakkerde mijn passie aan om een lerarenopleiding te volgen en zo mijn carrière een andere wending te geven. Mijn master MTESOL vereist een stage op het gebied van Engels taalonderwijs en testen. Afgelopen zomer nam ik contact op met Linguapolis, waar ik al van plan was het Taaljaar Nederlands te volgen, met de vraag of ik mijn stage kon doen bij hun team Academisch Engels. Zoë, de teamcoördinator, ging akkoord en dus doe ik dit semester een stage van 150 uur als deel van het team. Mijn stagewerk is heel afwisselend: zo ben ik betrokken bij het testen van studenten en docenten en bij de ACE-workshops voor UAntwerpen-studenten.

Een van de leukste aspecten van deze ervaring is dat ik mijn Nederlands actief kan gebruiken, zowel sociaal als professioneel, naast het Engels. Nederlands leren helpt me dichter bij de familie en vriendenkring te komen die ik hier in België heb opgebouwd. Als student van het Taaljaar Nederlands kan ik me geen betere manier wensen om wat we in de lessen leren in de praktijk te brengen.

Volgend jaar wil ik linguïstiek studeren aan UAntwerpen, wat betekent dat ik niveau C1 in het Nederlands moet behalen. Dat is een stevige uitdaging, maar Linguapolis biedt tal van mogelijkheden om de taal te oefenen: van museumbezoeken en Nederlandstalige films tot boekenclubs. Het is indrukwekkend hoe snel onze Taaljaargroep vooruitgaat - voor velen is hun kennis van het Nederlands nu zelfs groter dan die van het Engels! Dit maakt het extra leuk om gesprekken te voeren en nieuwe vrienden te maken in het Nederlands.

Mijn ervaring in het Taaljaar Nederlands heeft ook mijn visie op lesgeven beïnvloed. Onderzoek toont aan dat taal en cultuur sterk met elkaar verbonden zijn, en dat zie ik hier in de praktijk: in de Nederlandse lessen staat taalverwerving binnen een culturele context centraal. De docenten maken gebruik van authentiek en actueel video-, audio- en tekstmateriaal en combineren groepswerk met zelfstandig en individueel leren. Diezelfde principes herken ik ook in mijn stage bij Academisch Engels. Ik heb inmiddels verschillende Engelse en Nederlandse taaldocenten van Linguapolis leren kennen en veel van hen opgestoken, want effectieve onderwijsmethoden gelden over talen heen. Hun enthousiasme en expertise hebben me alleen maar meer gemotiveerd om een goede docent te worden!"

Zoë: "De stageaanvraag van Blake kwam voor het Linguapolisteam Academisch Engels op een ideaal moment: het Interuniversitair Testing Consortium (IUTC) had het plan om voorbeeldtests met feedback te ontwikkelen voor de Interuniversity Test of Academic English (ITACE), naar analogie met de Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen (ITNA). Dit jaar wacht ons echter al een ander groot project: de transfer van alle tests naar een nieuw platform. Dankzij Blakes hulp bij de voorbeeldtests, kunnen we beide projecten tegen volgend academiejaar realiseren. Zijn frisse blik, als iemand die net een didactische opleiding heeft gevolgd en die momenteel zelf een taal studeert, is een meerwaarde.

Tijdens zijn stage observeert Blake ook enkele van onze nieuwe ACE-workshops, die gericht zijn op taalondersteuning Academisch Engels aan UAntwerpen-studenten. Dat is voor hem interessant, want zo krijgt hij de kans om, naast zijn eigen lessen Nederlands in het Taaljaar Nederlands, de didactische aanpak van Linguapolis in actie te zien. Voor ons team is Blakes feedback op de workshops vanuit het oogpunt van de student ook bijzonder waardevol met het oog op de evaluatie en optimalisatie van het ACE-aanbod.

Blakes stage is een schoolvoorbeeld van een win-win-situatie en perfecte timing. Daarnaast is het ook gewoon leuk om Blake als kantoor- en lunchcollega te hebben. Zowel qua aanpak als qua persoonlijkheid past hij perfect binnen het team!"