De Open Universiteit biedt ruim 300 actuele en praktijkgerichte cursussen aan. Voor elke met succes afgeronde cursus ontvang je een certificaat. De cursussen bestuderen o.a. de volgende vakgebieden:

  • Cultuurwetenschappen
  • Natuurwetenschappen
  • Psychologie
  • Informatica
  • Organisatie, management en logistiek
  • Financieel management en economie
  • Internationaal recht
  • Milieu en gezondheid
  • Overheidsmanagement
  • Marketing en communicatie
  • Personeelsmanagement
  • Onderwijswetenschappen

​Meer informatie vind je in het studieaanbod. In de linkerkolom kan je filteren op studievorm (bv. opleiding, cursus,...) en wetenschapsgebied. Per cursus of opleiding vind je ook een uitgebreide beschrijving terug.

Hieronder vind je onze meest gevraagde losse cursussen per faculteit.

Psychologie

Inleiding in de psychologie (PB0014)

Een psycholoog houdt zich, simpel gezegd, bezig met het verklaren van menselijk of dierlijk gedrag. In deze cursus maak je je de basiskennis eigen die voor deze bezigheid nodig is. Een boeiende kennismaking voor iedereen die zich interesseert voor de psychologie.

Inleiding in de arbeids- en organisatiepsychologie (PB0322)

Hoe kunnen medewerkers het best worden geselecteerd, gestimuleerd en opgeleid? Hoe kan de manier van samenwerken worden verbeterd en gedrag worden veranderd? Vragen waarmee je je in deze inleidende cursus bezig gaat houden.

Ontwikkelingspsychologie (PB0112)

De ontwikkelingspsychologie hield zich in aanvang vooral bezig met kinderen. De laatste tijd besteedt dit vakgebied echter steeds meer aandacht aan de latere levensfasen. In deze cursus krijg je inzicht in de ontwikkeling van de menselijke levensloop en de invloed die het individu er zelf op uitoefent.

Klinische psychologie 1: persoonlijkheidstheorieën en psychopathologie (PB0104)

Hoe ontstaan psychische stoornissen? Hoe komt het dat ze blijven bestaan en hoe kunnen ze worden verholpen of voorkomen?
Het accent van deze inleidende cursus ligt vooral op de verschillende theorieën over het ontstaan, het voortduren en de verschijningsvormen van psychische stoornissen. Daarnaast ga je zelf aan de hand van audiovisuele gevalsbeschrijvingen een aantal voorlopige diagnoses stellen.

Informatica en informatiekunde​

Relationele databases (IB0302)

De cursus behandelt de voor de praktijk zo belangrijke relationele databases. Theorie en praktische oefeningen met de relationele gegevenstaal SQL zijn optimaal afgestemd. De cursus is didactisch bijzonder, niet in het minst door de Boekverkenner, die zorgt voor integratie van een elektronische tekstversie, de SQL-programmeeromgeving, het databasebeheersysteem en de vele voorbeelddatabases. De software doet in deze cursus het routinewerk, jij het denkwerk.

Inleiding informatica (IB0102)

Hoe werkt het internet en wat gebeurt er precies als je een webpagina bekijkt of een e-mail verstuurt? Hoe kan Google zo snel zoveel antwoorden geven op jouw vraag? Als je een betaling verricht via een beveiligde website, wat gebeurt er dan precies en hoe veilig is dat? Wat maakt een website gebruikersvriendelijk? Wat is een database, hoe ontwerp je een database en hoe stel je daar vragen aan? Waarom denken informatici vaak in termen van objecten en klassen? Hoe schrijf je eenvoudige programma's in een objectgeoriënteerde programmeertaal zoals Java? Hoe kunnen computers taal begrijpen en welke rol spelen formele beschrijvingen daarbij? Waarom wordt informatie in computersystemen binair gerepresenteerd? Hoe werkt het besturingssysteem van een computer?
Dit zijn enkele van de vele vragen die aan bod komen. Deze cursus geeft een brede en moderne inleiding in het vakgebied informatica.

Inleiding Informatiekunde (IB0202)

Het succesvol toepassen van informatiesystemen gaat verder dan de technologie alleen, want het is een samenspel waarbij mens, organisatie en technologie op elkaar worden afgestemd. Dit samenspel is specifiek het terrein van de informatiekunde en de cursus geeft een overzicht van het informatiekundevakgebied waarbij de belangrijkste concepten, theorieën en modellen worden geïntroduceerd.

Computernetwerken (IB0702)

In deze cursus nemen we een kijkje in de machinekamer van het hedendaagse internet. We bestuderen de principes die nodig zijn voor het begrijpen van de netwerken van morgen. Een aantal basisconcepten, zoals throughput, latency, abstractie en encapsulatie worden niet alleen vanuit het oogpunt van computernetwerken bekeken; we bestuderen ook hoe deze concepten een rol spelen in de architectuur van moderne computers, en het ontwerp van besturingssystemen.

Projectmanagement: inrichten van projecten (IB3802)

In werk-, maar ook in vrijetijdsomgevingen, krijgt iedereen te maken met projecten. Na het doorlopen van deze cursus bezit je alle kennis en vooral ook de belangrijkste professionele vaardigheden voor het initiëren en plannen van een project.

Managementwetenschappen

Supply chain management (MB1402)

Merk je ook dat klanten steeds meer aandacht eisen, dat een verkoop ineens een relatie aangaan betekent, en dat je moderne technologieën moet gebruiken in jouw proces? Dan is de cursus klantgerichte logistiek voor jou bedoeld.

Human resource management (MB0112)

Kan je als leidinggevende een kennismaking met personeelsaangelegenheden gebruiken? Dan is deze cursus iets voor jou. De cursus zoomt in op operationele aspecten van leidinggeven en personeelsmanagement. Dit gebeurt aan de hand van de HRM-cyclus; die vormt de kapstok en rode draad binnen een kader waarin HRM van strategisch belang is voor een organisatie. Onderwerpen die aan bod komen, zijn werving en selectie, motiveren van medewerkers, prestatie- en ontwikkelingsmanagement, beloning en human resource development. Tot slot wordt stilgestaan bij veranderingen in de organisatiecontext en de gevolgen die dit met zich meebrengt voor de organisatie en haar medewerkers.

Organisatieadvisering en -coaching (MB1702)

Effectieve advisering en coaching in organisaties vereist inhoudelijke kennis van zaken, inzicht in krachtenvelden binnen organisaties, en algemene vaardigheden op het gebied van advisering en coaching. In deze cursus komen alle drie deze elementen terug, vanuit het perspectief van verschillende adviseursrollen.

Cultuurwetenschappen

Introductiecursus Cultuurwetenschappen: Culturele perspectieven op het klimaatdebat (CB6302)

In deze cursus maak je kennis met de culturele kant van het klimaatvraagstuk. Daarbij ontdek je diverse kunstwerken en andere cultuuruitingen die klimaatverandering als thema hebben, maar ook ‘non-fictieve verbeeldingen’ zoals beleidscommunicatie. Door een analyse van de manieren waarop de omgang met het klimaat en de relatie tussen de mens en de niet-menselijke wereld worden verbeeld, verken je het brede onderzoeks- en interessegebied van de Algemene Cultuurwetenschappen.

Filosofie van de cultuurwetenschappen (CB5602)

Deze cursus biedt een kennismaking met de belangrijkste theorieën en methoden van de cultuurwetenschappen. Zij worden eerst historisch ingeleid, vervolgens stuk voor stuk uitgelegd, met elkaar vergeleken en van voorbeelden voorzien. Daarnaast wordt ingegaan op het wetenschappelijke karakter van deze disciplines: hoe wetenschappelijk zijn ze, en wat houdt dat eigenlijk in? Bovendien biedt de cursus een overzicht van de belangrijkste begrippen die in de cultuurwetenschappen zijn ontwikkeld.

De kunst van het kijken: Inleiding beeldanalyse (CB5502)

In de cursus maak je kennis met een aantal centrale methodes en theorieën uit o.a. de kunstgeschiedenis en mediawetenschappen die bijdragen aan een beter begrip van de ons omringende beeldcultuur. Vanuit verschillende op elkaar aansluitende thema’s, zoals materialiteit, narrativiteit of representatie, worden beelden geanalyseerd. Je maakt kennis met basale analytische begrippen, waaronder compositie, perspectief, ruimtelijkheid, kleur, contrast, beweging en interactiviteit, en leert aan de hand van dit begrippenapparaat om visuele strategieën te herkennen en benoemen

De kracht van verhalen: Inleiding narratieve analyse (CB5302)

In deze cursus leer je wat een verhaal tot een verhaal maakt en raak je vertrouwd met de kunstgrepen die taalgebruikers uit verschillende domeinen (kunst, politiek, journalistiek, wetenschap) hanteren om hun boodschap over te brengen. We oefenen met veelgebruikte narratieve technieken en staan stil bij de relatie tussen verhaal en werkelijkheid.

Cultuur, welzijn en mentale gezondheid (CB5902)

In de moderne wereld van vandaag lijkt een groot en groeiend aantal mensen te kampen met psychische aandoeningen als stress, burnout en depressie en met problemen als eenzaamheid en een gevoel van ontworteling, leegte en zinloosheid. Is onze manier van leven psychisch ziekmakend? Zijn we met al onze aandacht voor economische welvaart vergeten wat well-being en een goed menselijk leven inhoudt? Welke ideeën zijn er denkbaar om tot een geestelijk gezondere leefwijze te komen?

Natuurwetenschappen

Aarde, mens en milieu - introductie in de milieu-natuurwetenschappen (NB0112)

Uitgangspunt van deze cursus vormt het Biosfeer-2 project, het experiment waarbij acht mensen zich voor twee jaar opsloten in een luchtdichte kas in Arizona. Dit gesloten ecosysteem zou de bewoners twee jaar lang in leven moeten houden. Na anderhalf jaar moest echter zuurstof bij worden gepompt om verstikking te voorkomen. Aan de hand van dit project maak je kennis met de processen die het leven op aarde mogelijk maken.

Corporate Responsibility for Sustainable Development (NB2502)

Deze cursus behandelt de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ondernemingen om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Het gaat dan om de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven om naast economische waarde (profit) ook waarde te creëren op sociaal (people) en ecologisch (planet) gebied, en negatieve effecten van de bedrijfsvoering op sociaal en milieuterrein - denk aan milieuvervuiling of mensenrechtenschendingen- te voorkomen en te adresseren.

Geo Information Systems (GIS) (NB2102)

Bij geografische informatiesystemen (GIS) gaat het om het koppelen, bewerken en analyseren van gegevens waarbij de geografische locatie een essentiële rol speelt. Door gegevens over autodiefstallen te koppelen aan een landkaart, kan een verzekeraar komen tot premiedifferentiatie: je betaalt meer als je op een risicoplek woont. In deze cursus maak je je vaardigheden eigen in het gebruik van GIS computerprogramma's.