Online onderwijs in zelfstudie volgen aan de Open Universiteit is niet vanzelfsprekend. Als je in je eentje studeert, kunnen vragen of twijfels opduiken over je studiekeuze, -planning of -methode. Ook jezelf telkens opnieuw motiveren om achter je boeken te kruipen, vraagt soms meer energie dan je verwacht of gehoopt had. Als je graag eens een gesprek wil hebben over je studie en alles wat daarmee samenhangt, dan kan je contact opnemen met onze mentor, Linda Brosens.
Heb je vragen? Aarzel niet en mail naar linda.brosens.ou@uantwerpen.be om een afspraak in te plannen. Telefonisch is Linda (meestal) bereikbaar op dinsdag en donderdag van 12.30 tot 18 uur en op vrijdag van 10 tot 12 uur op het nummer 03 265 47 72.
Naast algemene studiebegeleiding kunnen studenten die twijfelen over de kwaliteit van een werkstuk of verslag dit voor lezing en coaching naar Linda opsturen. Hiervoor geef je best eerst een seintje.
Succes!
Enkele handige studietips
Hoe stel ik een planning op?
Stel een weekschema op
Maak een weekschema (xls - 28 Kb) aan waarbij je blokken van uren reserveert voor je studie. Deze werkwijze lijkt misschien beklemmend, maar geeft juist vrijheid. Zo hoef je je op de uren waarop je niet moet studeren, geen zorgen te maken. Laat je elke week opnieuw alles open, dan loop je het risico op weken die voorbijgaan zonder te studeren en op groeiende gewetensproblemen. Als het voor jou moeilijk is om je op die vastgelegde momenten aan het studeren te zetten, probeer dan een beloning in het vooruitzicht te stellen.
Reserveer blokken van 2 of 3 uren
Vaak is het beter om bijvoorbeeld 2 blokken van 3 uren te reserveren, dan 6 blokken van 1 uur. Op deze manier moet je jezelf slechts 2 maal aan het studeren zetten. Terug in de leerstof en studiesfeer komen, vraagt tenslotte elke keer wat moeite. Als blokken van 2 of 3 uren praktisch niet haalbaar zijn, kies je uiteraard voor de blokjes van 1 uur. Alles is beter dan gewoon niet te studeren!
Neem een pauze
Neem een pauze wanneer je plant om langer dan 1.5 uur te studeren. Jezelf concentreren gaat voor de meeste mensen echt niet langer dan 1.5 uur. Als je 2 uren studeert, neem je best een korte pauze van 10 minuten. Bij een blok van 3 uren pauzeer je best iets langer, zo'n 20 minuten. Niet pauzeren en gewoon doordoen is absoluut niet rendabel. De kans is groot dat er na een dik uur gewoon niets meer bij kan in je hoofd. Een goede pauze kan bestaan uit een luchtje scheppen, muziek opzetten en dansen, iets eten of drinken of gewoon even kletsen met iemand (en liefst dan nog over andere dingen dan je studie). Ga tijdens je pauze ook weg van je studieplek, blijf niet gewoon op je stoel zitten! Een beetje fysieke beweging kan wonderen doen...
Bepaal zelf de striktheid van je schema
Een schema kan eerder los zijn, wanneer je enkel de blokken reserveert waarop je gaat studeren. Je kan ook verdergaan en per week of per studieblok aangeven welke bladzijden/hoofdstukken je wil aanpakken. Je begint dan best met een tentamenperiode voor jezelf vast te leggen. Dan tel je hoeveel weken je hebt en hoeveel studie-uren die weken omvatten. Je kan dan de totale cursus opdelen in stukken die je wil studeren per week of -als je meer detail wil- per studieblok of zelfs per uur. Hierin moet je jezelf kennen. Als je houdt van een strakke planning, dan maak je die best op. Vind je dit verstikkend, dan werk je best met een losser schema.
Hoe pak ik de cursus aan?
Eerste stap: voeling krijgen met de cursus
Vooraleer je aan het eerste hoofdstuk begint, bekijk je best eerst de algemene structuur van de cursus. Lees aandachtig de inhoudstafel en probeer voor jezelf een beeld te krijgen van de onderwerpen die aan bod zullen komen in de cursus. Als je hiermee klaarbent, en je wilt aan één bepaald hoofdstuk beginnen, doe dan hetzelfde. Bekijk dus welke thema's aan bod komen in dat bepaald onderdeel van de cursus.
Werk met 'hapklare brokken'
In een goede cursus zijn de hoofdstukken onderverdeeld in paragrafen en alinea's. Nadat je voor jezelf eerst een algemeen beeld hebt gevormd van wat er in een bepaald hoofdstuk aangekaart wordt, kan je beginnen met het aanpakken van het eerste logische onderdeel van een hoofdstuk of paragraaf. Lees eerst de alinea of paragraaf en probeer dan per brok een klein schema te maken met daarin de staakwoorden uit dat deel. Een hulp hierbij kunnen grafische tekens zijn, zoals vet- of schuingedrukte woorden of zinnen die in kaders gezet zijn. Je kan natuurlijk ook eerst een groter deel lezen, zoals een volledig hoofdstuk, en dan pas je tanden zetten in de onderdelen. Op deze manier heb je al wat meer achtergrond wanneer je in de diepte gaat. Als je een volledig hoofdstuk op die manier ontleed hebt, probeer dan alle 'hapklare brokken' weer samen te brengen om zo opnieuw een overzicht te krijgen van het geheel.
Studeer actief
Probeer de leerstof actief aan te pakken, door bijvoorbeeld pen en papier in aanslag te houden waarmee je wat opmerkingen noteert, af en toe iets hardop te zeggen of voor jezelf een vraag te formuleren. Actief studeren verkleint de kans op afleiding en wegdromen.
Herhalen, herhalen, herhalen,...
Herhaling is de manier bij uitstek waarop kennis zich kan verankeren in je lange termijn geheugen. Andere hulpmiddelen zoals ezelsbruggetjes kunnen ook zeer efficiënt zijn. Op voorwaarde natuurlijk dat je de 'sleutel' van je zelfgemaakte bruggetje onthoudt.
Zorg voor een rustige studieplek
De ideale studieplek is sober en vrij van lawaai en afleiding. Dit is natuurlijk niet altijd praktisch mogelijk, maar probeer zo veel mogelijk afleiders te bannen van de plek waar je studeert. Als je bijvoorbeeld 's avonds aan de keukentafel studeert, terwijl de rest van het gezin TV kijkt, probeer dan de lawaaihinder zoveel mogelijk te beperken. Het is zelfs beter om in dergelijke situatie zelf een walkman met rustige muziek (bij voorkeur zonder zang) op je oren te zetten, dan voortdurend geconfronteerd te worden met gesprekken, muziekjes en tunes vanop de TV of radio. Ook typische afleiders zoals je gsm, het internet of tijdschriften zet je best uit of leg je uit het zicht. Als je niet veel zin hebt om te studeren, is plots alles interessant, van de reclamefolder van de doe-het-zelf-zaak tot de elektriciteitsfactuur...
Even je motivatie kwijt?
Zelfs bij de meest gemotiveerde student komen er periodes voor waarin het studeren niet lijkt te vlotten of de motivatie wat weggezakt is. Dit is heel normaal! Als zo'n periode te lang duurt naar je zin, probeer dan terug voor de geest te halen waarom je aan de studie begonnen bent. Misschien heb je wel een concreet doel voor ogen: probeer dat dan te visualiseren. Ook over je studie praten met andere mensen kan helpen, zowel met medestudenten als met buitenstaanders. Medestudenten kunnen je steunen doordat ze dergelijke situatie herkennen, terwijl buitenstaanders vaak door hun enthousiasme voor je studiekeuze je motivatie terug voelbaar kunnen maken.