Wat wordt er besproken?
Hier wordt de opleiding besproken qua vakinhoud, geplande curriciulumwijzigingen, het uittekenen van mogelijke nieuwe keuzevakken enzovoort. Aangezien dit het niveau is dat het dichste bij je opleiding aanleunt, starten veel stuvers hier. Dit mandaat staat het dichtst bij de studenten, dus dit is de ideale plaats om aan te kaarten wat misloopt binnen de opleiding.
De Opleidingscommissies hebben onderwijs gerelateerde bevoegdheden. Ze staan onder meer in voor de toekenning van onderwijsopdrachten en de interne kwaliteitszorg van de opleidingen. Ze buigen zich over aanvragen door studenten voor vrijstellingen voor opleidingsonderdelen en equivalentverklaringen van diploma’s. Ze duiden ook de promotoren aan voor de masterthesissen en leggen de onderwerpen vast. De Opleidingscommissies zijn verder ook verantwoordelijk voor curriculumwijzigingen, toelatingsvoorwaarden en studie-informatie. Ook beslissingen waaraan de budgetten van een richting besteed worden, worden hier besproken.
Meestal worden de dingen die op de agenda staan besproken en is er op het einde ook eventueel tijd voor opmerkingen van de studentenvertegenwoordigers te bespreken.
Het verschil tussen Onderwijs- en Opleidingscommissies?
In de Opleidingscommissies worden vergaderingen gehouden met docenten van één bepaalde richting, waar onder andere de aanstelling van nieuwe docenten, financiën en examencommissies worden besproken. Dit zijn dingen die enkel invloed hebben op die bepaalde richting. Een Onderwijscommissie gaat over zaken die van toepassing zijn voor hele faculteit, zoals het onderwijsbeleid en de praktische implicatie ervan. Daarnaast zal je merken dat sommige faculteiten (bijvoorbeeld Ontwerpwetenschappen) geen aparte Onderwijscommissies hebben, maar wel veel verschillende Opleidingscommies. In sommige gevallen kunnen ook sommige commissies worden samengevoegd, zoals bijvoorbeeld de Onderwijscommissie en CIKO-raad, omdat daar dezelfde mensen inzitten.
Wat wordt er verwacht?
Het vergaderritme is heel afhankelijk van opleiding tot opleiding en faculteit tot faculteit, gaande van maandelijks tot tweemaal per jaar.
Als stuver kaart je hier de problemen in je richting aan. Hiervoor kan het altijd handig zijn om af en toe eens te horen bij jaargenoten of zij problemen of suggesties om de richting te verbeteren hebben.
Als studentenvertegenwoordiger van de opleiding ben je ook een van de eerste aanspreekpunten voor studenten als er iets misloopt. Heb je het gevoel dat iemand of een groep studenten met een probleem zitten en het niet zelf kunnen, willen of durven aankaarten, zorg dan dat het bij de juiste mensen terechtkomt.
Stuvers met een OC mandaat worden ook vaak gevraagd om feedback te geven op de examenroosters.
Hoe stel je je kandidaat?
Via de stuververkiezingen in september/oktober. Zijn er na deze verkiezingen nog vacante mandaten voor de Opleidingscommissie? Dan kan je je alsnog aanmelden en keurt de Studentenraad jouw aanmelding (al dan niet) goed op hun eerstvolgende Algemene Vergadering.