Getuigenis van Maarten – UAntwerpen student Wetenschappen Scheikunde
"Ik ben Maarten Van Wesemael; jobstudent, kotstudent, ‘stuver’, maar geen beursstudent aan de Universiteit Antwerpen. Bij deze wil ik getuigen voor een fondsenwervingsactie om studenten een financieel duwtje in de rug te geven tijdens deze onzekere coronaperiode.
De omstandigheden van COVID-19 hebben mij persoonlijk heel wat onzekerheid bezorgd. Zo moet ik mijn opleiding voor een groot deel zelf financieren waardoor ik heel het jaar als jobstudent moet blijven werken. Toen ik te horen kreeg dat mijn studentenjob wegviel, heb ik moeten omgaan met veel druk om niet in de financiële problemen te komen. Hierdoor zijn mijn studies links blijven liggen tot ik een oplossing had kunnen vinden.
Dit bracht veel stress en onrust met zich mee. Ik kan namelijk niet studeren zonder te gaan werken en andersom, wat ook voor vele andere studenten zo geldt. Door wekelijks te werken, lukte het me best om rond te komen. Zodra deze financiële buffer wegvalt, leer je zeker kritischer kijken, maar daarbij is nog niets opgelost.
Niemand kan voorspellen hoe lang de corona-epidemie nog zal duren. Dit brengt veel financiële onzekerheid met zich mee. Elke student heeft uiteraard een andere situatie, maar niet iedereen kan terugvallen op een sociaal vangnet zoals ouders of bepaalde uitkeringen.
Deze getuigenis wil ik dan ook graag afsluiten met een oproep. Deze situatie is misschien tijdelijk, maar in de toekomst kunnen nog zoveel andere omstandigheden zich voordoen die heel veel invloed kunnen hebben op studenten. Dankzij het Universiteitsfonds Antwerpen kunnen er nu giften binnen komen die de nodige steun kunnen bieden aan studenten zodat ze kunnen blijven presteren zonder al te veel financiële stress."
Nesrin - UAntwerpen Masterstudente Biologie - Global Change Biology
"Net op het punt dat ik mijn masterdiploma Biologie zou behalen, had ik tegelijkertijd ook een mooie studentenjob aan de Antwerpse haven, in een petroleumlabo. Niet al te relevant voor mijn studies, maar toch goed om alvast ervaring op te doen op de werkvloer. Twee maanden geleden werd ik via e-mail vriendelijk gevraagd om mijn studentenjob onbepaald "on hold" te zetten. Ik ben student dus ik krijg geen tijdelijke werkloosheidsuitkering. Ons enige gezinsinkomen is momenteel de ziekte-uitkering van mijn mama, waarmee we enkel eten kunnen kopen. Mijn broer was net nieuw in dienst bij een firma dus hij heeft ook geen recht op een werkloosheidsuitkering. Mijn papa is werkloos en leent nu geld bij zijn vrienden. We zitten allemaal thuis en mogen of kunnen niet werken.
Het leven draait intussen wel gewoon door. De vaste rekeningen zoals huur, elektriciteit, water, internet, ... zijn alsmaar aan het groeien sinds maart en er komen er steeds meer bij.
Het is mijn laatste jaar als masterstudente en binnenkort start de examenperiode. Na een tijdje word je voor al die stress rond jouw studies wel immuun, maar zien dat jouw familie zo onder de huidige situatie lijdt, en er niks aan kunnen doen, dat is pas een nieuwe piek voor mijn stressgehalte."
Anoniem – UAntwerpen studente Interieurarchitectuur
"Mijn vriend en ik wonen samen op kot en betalen dit ook samen. Door de coronacrisis zijn wij momenteel allebei onze studentenjob in de horeca kwijt en we voelen dit serieus aan onze portemonnee. Momenteel gebruiken we ons spaargeld, maar dit geraakt stilaan op. We maken ons zorgen over de toekomst.
Doordat de horecazaken waarschijnlijk als laatste zullen opengaan en wij geen andere job vinden in tussentijd, slaat de paniek stilaan toe. De examens komen er ook aan en voor mij, als studente interieurarchitectuur, is dit vaak een dure periode omdat er maquettes gemaakt moeten worden en plannen geprint moeten worden op groot formaat. Dat is ook een kost die ik momenteel niet meer zal kunnen veroorloven.
Hopelijk komt er snel een financiële oplossing voor studenten want deze onzekerheid is angstaanjagend."
Anoniem – UAntwerpen student - Schakelprogramma internationale betrekkingen en diplomatie
"Sinds de zomer van 2016 werk ik bij een firma gespecialiseerd in onder andere reisbijstand en pechverhelping in het buitenland. Gezien de huidige coronamaatregelen, ben ik al op de hoogte dat alle tijdelijke werknemers momenteel technisch werkloos zijn en alle vaste werknemers voor 50% technisch werkloos zijn. Momenteel blijven alle werknemers nog in het ongewisse omdat er nog geen duidelijkheid is of buitenlandse reizen deze zomer überhaupt wel kunnen doorgaan. Dat maakt de kans dat ik als jobstudent zal mogen terugkeren deze zomervakantie dus zeer klein.
Ik betaal al vier jaar mijn opleiding volledig zelf. Sinds twee jaar heb ik het statuut van zelfstandig student kunnen bemachtigen. Dat statuut kan je verkrijgen door veel te werken als student en zo val je onder de hoogste beurscategorie van de Vlaamse overheid. Dankzij deze studiebeurs betaal ik 110 euro inschrijvingsgeld in plaats van 900 euro.
Het mogelijks wegvallen van mijn studentenjob, zorgt voor veel stress, want niet enkel dreig ik zo mijn beurs te verliezen, maar ook door de schaarste aan studentenjobs zou ik gewoon geen of amper een inkomen hebben."
Anoniem, UAntwerpen student - Master Biomedical Sciences
“Covid-19 is tot nu toe één van mijn ergste nachtmerries
geweest. Niet alleen vanwege de bedreiging die het vormt voor ons leven, maar
in het algemeen vanwege de destabilisatie die het in het hele land en vooral
hier in Antwerpen, waar ik studeer, heeft veroorzaakt. Ik had niet verwacht dat
het zo ernstig zou zijn als het nu is. Ik wenste en bad dat het snel verdween
toen het kwam, zodat we allemaal door konden gaan met onze normale dagelijkse
activiteiten in het leven. Overleven in Antwerpen betekende voor mij een
constante bron van inkomsten die ik kreeg van mijn sponsor en door het aangaan
van studentenjobs. Van hieruit kon ik mijn collegegeld, huur, eten betalen en
ook sparen voor moeilijkere dagen. Die dagen duren echter te lang en mijn
spaargeld droogt snel op omdat mijn bron van inkomsten volledig is afgesneden.
Zonder een baan, vooral in dit laatste jaar van mij waarvoor behoorlijk wat
geld nodig is, zou ik wanhopig en verward achterblijven. Ik wil het
inzamelingsinitiatief van UAntwerpen toejuichen om ons, studenten, financieel
te helpen om deze moeilijke momenten te doorstaan. Ik smeek donateurs om ons
een helpende hand te reiken door massaal bij te dragen.”