Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger, en dat beginnen we steeds meer te voelen. Je hebt het vast ook al gemerkt in je tuin: er verschijnen dorre plekken in het gazon, tijdens een hittegolf verliezen de bomen vroegtijdig hun bladeren. CurieuzeNeuzen in de Tuin onderzoekt hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Hoe zorgen we ervoor dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter tegen de droogte?

5.000 burgerwetenschappers maken het onderzoek
Om deze vragen te beantwoorden wil CurieuzeNeuzen de hitte en droogte in heel Vlaanderen zeer gedetailleerd in kaart brengen. Dit is een uitdagend wetenschappelijk probleem en vraagt heel veel meetpunten. Net daarom doet CurieuzeNeuzen een beroep op 5.000 burgerwetenschappers, die van 3 april tot en met 2 oktober 2021 betrokken zijn bij het project.

Innovatieve dataverzameling
CurieuzeNeuzen in de Tuin is een demonstratieproject voor een heel nieuw type van dataverzameling. Elke deelnemer krijgt een bodemsensor in de tuin. Deze zogenaamde “gazondolk” meet elke 15 minuten de temperatuur op drie punten, alsook het vochtgehalte van de bodem. Het innovatieve is dat alle bodemsensors verbonden zijn met het Internet of Things netwerk van Orange. Zo belanden de gegevens rechtstreeks in de CurieuzeNeuzen database, en krijgt elke deelnemer een dagelijkse update van de meetgegevens in een persoonlijk dashboard.
Dit is meteen een internationale primeur: het is de eerste keer dat een netwerk van 5.000 IoT-sensoren wordt uitgerold. Zo vormt CurieuzeNeuzen in de Tuin een demonstratie van waar de allernieuwste technologie toe in staat is.

CurieuzeNeuzen in de Tuin zal een internationaal unieke dataset opleveren, die wetenschappers een veel beter inzicht zal geven over hoe droogtegevoelig onze tuinen, parken, natuur- en landbouwgebieden zijn. Meer weten over CurieuzeNeuzen in de Tuin? Kijk op curieuzeneuzen.be

CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, in nauwe samenwerking met Rabobank.be, Orange, Vito, VMM, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, iFLUX, DPD en Aquafin.

CurieuzeNeuzen is wetenschap voor en door burgers
Bij CurieuzeNeuzen geloven we volop in de kracht van grootschalige burgerwetenschap, waarbij duizenden burgers hun steentje bijdragen in een groot onderzoeksproject. De hulp van vele burgers laat immers toe om onopgeloste wetenschappelijke problemen alsnog te “kraken”.
Bij uitdagende milieuproblemen, zoals luchtkwaliteit of hitte & droogte, maakt het hebben van vele meetpunten een groot verschil. Doordat duizenden burgers mee de metingen uitvoeren, kunnen we deze complexe fenomenen zeer gedetailleerd in kaart brengen. Zo krijgen wij als wetenschappers toegang tot een nieuwe en unieke bron van data. Deze grote datasets zorgen voor nieuwe wetenschappelijke inzichten over hoe we de luchtkwaliteit kunnen verbeteren, of hoe we ons in de toekomst beter kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Eind december 2022 sloot CurieuzeNeuzen in de Tuin het tuinhek. Het team blikt met gepaste trots terug op twee bijzondere jaren waarbij nooit eerder de impact van hitte en droogte in zo een grote regio zo gedetailleerd in beeld werd gebracht. Benieuwd naar meer? Neem dan een kijkje op de website.

Steun dit project

Wil je graag jouw bijdrage leveren? Dat kan door een gift te doneren ten voordele van CurieuzeNeuzen in de tuin.

Belastingvermindering
Wist je trouwens dat je voor giften vanaf 40 euro recht hebt op een belastingvermindering van 45%? Wij leveren jou hiervoor een fiscaal attest aan. Een extra stimulans dus om 'CurieuzeNeuzen in de tuin' maximaal te steunen.

Stap 1 - Betaling

Jouw gift overmaken kan op twee manieren:

  • Via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' en jouw voorkeursbestemming, in dit geval 'CurieuzenNeuzen in de tuin' toe in de mededeling.
  • Via online betaling waarbij je meteen jouw voorkeursbestemming kan aanduiden.

Stap 2 - Handgiftformulier

Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, raden we je aan om ons ook nog het handgiftformulier te bezorgen waarbij je nogmaals jouw voorkeur van bestemming opgeeft, in dit geval: 'CurieuzeNeuzen in de tuin'.

Bezorg het ingevulde formulier:  

           -  digitaal: via universiteitsfonds@uantwerpen.be  (een scan of foto is voldoende)

          -  per post: Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 - 2020  Antwerpen