Wat zijn bekkenbodemproblemen?

Ontzettend veel vrouwen krijgen in hun leven te kampen met bekkenbodemproblemen. Vooral tijdens en na de zwangerschap ervaren heel wat vrouwen klachten. Cijfers spreken voor zich: meer dan 50% van de zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap urineverlies; één op drie mama's behoudt dit probleem ook na de zwangerschap; één op acht ondervindt stoelgangverlies na de bevalling; en bij de helft van de vrouwen komen verzakkingsproblemen in de bekkenbodem voor. Bekkenbodemproblemen zoals urineverlies of het moeilijk ophouden van windjes, maar ook pijnklachten en seksuele problemen zijn nooit 'normaal'.

Online platform 'De Bekkenbodem'

Hoewel bekkenbodemproblemen dus veelvoorkomend zijn, heerst er toch nog altijd een taboe. Daar wil een team van onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en het UZA verandering in brengen door de lancering van het online platform 'The Pelvic Floor'.

Het online platform bestaat uit informatieve blogs, links naar de juiste informatieve websites en boeiende getuigenissen om vrouwen zo de juiste kennis en inzichten omtrent bekkenbodemproblemen te kunnen geven. Zo krijgen vrouwen de nodige begeleiding om klachten helpen te voorkomen, te verminderen en herval of achteruitgang te beperken.

Meer weten? Neem zeker eens een kijkje op het online platform.

Wat zijn zadelproblemen?

De laatste jaren is er een opmerkelijke stijging van vrouwelijke fietsers waardoor de klachten over zadelpijn eveneens stijgen. Het gaat vooral om pijnklachten, maar ook huidirritatie in de zone van de geslachtsdelen en zwelling zorgen voor hinder. Uit een literatuurstudie van Hedwig Neels en haar team blijkt dat heel wat oplossingen en producten nog geen bewezen effect hebben. Daarom zetten zij nu een grootschalige studie op om alle factoren beter in kaart te brengen om zo te weten te komen welke preventieve en behandelende opties beterschap brengen en zadelpijn kunnen voorkomen. 

Met funding willen ze ook drie nieuwe behandelingstechnieken uittesten om bestaande klachten beter te verhelpen. Hiervoor heeft de Universiteit Antwerpen gloednieuwe wieleroutfits op de markt gebracht in samenwerking met VeloHeero. Zij schenken trouwens 10% van de opbrengst van de wieleroutfits aan het onderzoek van Hedwig Neels van het Departement Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. En ook jij kan dit onderzoek helpen en zo mee zadelpijn bestrijden door een vrijblijvende gift te doneren! Wil jij ook een unieke wieleroutfit? Neem dan snel een kijkje op de website.

Steun dit project

Help mee komaf maken met het taboe rond bekkenbodemproblemen en zadelproblemen. Mede dankzij jouw steun kan dit online platform nog verder uitbreiden.

Belastingvermindering
Wist je trouwens dat je voor giften vanaf 40 euro recht hebt op een belastingvermindering van 45%? Wij leveren jou hiervoor een fiscaal attest aan. Een extra stimulans dus om 'The Pelvic Floor' maximaal te steunen.

Stap 1 - Betaling

Jouw gift overmaken kan op twee manieren:

  • Via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' en jouw voorkeursbestemming , in dit geval 'Pelvic Floor' toe in de mededeling.
  • Via online betaling waarbij je meteen jouw voorkeursbestemming kan aanduiden.

Stap 2 - Handgiftformulier

Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, raden we je aan om ons ook nog het handgiftformulier te bezorgen waarbij je nogmaals jouw voorkeur van bestemming opgeeft, in dit geval: 'Pelvic Floor'.

Bezorg het ingevulde formulier:  

           -  digitaal: via universiteitsfonds@uantwerpen.be  (een scan of foto is voldoende)

          -  per post: Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 - 2020  Antwerpen