Het citizenscience-project CLAIRE aan de Universiteit Antwerpen wekte heel wat enthousiasme op bij vrijwilligers. Aan de hand van een buggy met hierin een pop (Claire of Gilbair) en heel wat meetapparatuur kon je als burger op stap gaan. Op deze manier maten de poppen langs vooraf bepaalde routes de luchtkwaliteit. Ook Martine Van Herck en haar man gingen op stap met Claire en later broertje Gilbair. Zo droegen ze hun steentje bij aan de wetenschap.
Gezonde interesse voor de wetenschap
“Via een magazine of een nieuwsbrief leerde ik het burgerwetenschappelijk project CLAIRE kennen. De wandelingen waren ook nog eens in de buurt van mijn woning waardoor ik me meteen aangetrokken voelde. Vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond heb ik een gezonde interesse in luchtkwaliteit en citizenscience-projecten. Wanneer je professionals zou moeten inschakelen die meteen al metingen analyseren tijdens de wandeling zou dit veel duurder uitvallen. Nu worden burgers betrokken bij een maatschappelijk relevant thema, vaak samen met hun kinderen, en maak je ze warm voor wetenschappelijke uitdagingen van morgen.”
Uitbreiding vraagt om financiële steun
“Eerst kon je enkel op stap gaan met pop Claire maar later kwam ook Gilbair erbij. Hier zat natuurlijk een financieel kostenplaatje aan vast en dus werd er vanuit CLAIRE een oproep gedaan om een financiële bijdrage te leveren. Aangezien ik maandelijks een goed doel steun en CLAIRE een project is waar ik en mijn man zelf drie keer aan hebben deelgenomen, was het voor mij een uitgemaakte zaak hieraan te doneren.”
“Bij citizenscience-projecten vind ik het heel mooi dat je als burger de kans hebt om financieel te steunen en/of fysiek deel te nemen. Uiteraard is het niet voor iedereen mogelijk een financiële bijdrage te leveren maar op deze manier krijg je wel de kans je maatschappelijke steentje bij te dragen. Ik doneer ook graag aan dergelijke projecten omdat het je een fiscaal voordeel oplevert. Op deze manier weet ik dat mijn geld een goede bestemming krijgt.”
Impact van CLAIRE
“Ik ben van nature altijd geïnteresseerd geweest in het aspect luchtkwaliteit. Zelf ben ik namelijk opgegroeid in een gezin waarbij beide ouders rookten en waarvan ik zelf de nadelen van heb ondervonden. Daarom vind ik het belangrijk om “onzichtbare lucht” in kaart brengen. Dit kan zorgen voor veel nieuwe inzichten voor steden zoals het belang van groene stroken of meer groen langs wegen.”
Op stap met een buggy
“De wandelingen en alles wat erbij hoorde waren altijd heel professioneel georganiseerd. Het was ook tof dat beide poppen twee verschillende wandelingen hadden zodat er variatie mogelijk was indien je meerdere keren op stap ging met de buggy. We kregen ook flyers mee tijdens de wandeling om uit te delen aan nieuwsgierige voorbijgangers. Het is natuurlijk wel een grappig zicht om volwassenen met een buggy en pop te zien wandelen. Op deze manier konden we de mensen informeren en enthousiasmeren.”
“Tijdens de wandeling kon je zelf op de meetapparatuur af en toe al waarnemingen zien. Denk maar aan het fijn stof wanneer je de Antwerpse Ring overstak. Ook wanneer de windrichting veranderde kon je grote verschillen waarnemen. Wat ik ook een heel boeiend gegeven vond aan CLAIRE was dat de wandelingen plaatsvonden op verschillende momenten doorheen de dag en bij verschillende weersomstandigheden. Dit zorgde ongetwijfeld voor veel variatie in de data om later te analyseren. Ik ben alvast heel benieuwd naar de resultaten van CLAIRE en welke informatie steden hieruit kunnen halen om eventueel mee te nemen in hun beleid.”