Wat is de oorzaak?
Je hebt het misschien niet altijd door, maar geluid is overal. Van kwinkelerende vogeltjes tot bulderende straaljagers, van het ruisen van bomen tot aan het voorbijrijden van een auto. Het geluid om je heen noemen we omgevingsgeluid. De Oorzaak is een baanbrekend burgeronderzoek georganiseerd door De Morgen, UAntwerpen en UZA dat zich richt op het onderzoeken van de impact van omgevingsgeluid op de levenskwaliteit in stedelijke gebieden. Het doel van dit onderzoek is om een beter inzicht te krijgen in de manier waarop geluidsbeleving en geluidskwaliteit in stedelijke omgevingen worden ervaren én om te onderzoeken welke impact dit heeft op de algemene volksgezondheid.
Waarom een onderzoek naar omgevingsgeluid?
Omgevingsluid heeft een aanzienlijke invloed op ons welzijn en onze levenskwaliteit. Een aangename akoestische omgeving draagt bij aan ontspanning, concentratie en sociale interactie. Overmatig, intens, of simpelweg storend geluid kan daarentegen negatieve gevolgen hebben op je gezondheid. Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van stress, slaapstoornissen en zelfs gehoorverlies. Met De Oorzaak willen we de beleving van omgevingsgeluid in kaart brengen en de impact hiervan op de levenskwaliteit van de burger onderzoeken.
Burgerwetenschappers maken het onderzoek
Dit onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van slimme geluidssensoren, voorzien van een ingebouwde AI-module (= artificiële intelligentie). Deze sensoren maken real-time en on-the-spot analyses mogelijk: ze herkennen direct van welke bron het geluid afkomstig is. Via een verbinding met het netwerk van Orange Belgium sturen de sensoren hun data door naar de database van de onderzoekers en het persoonlijke dashboard van de deelnemers. De wetenschappers en burgers volgen op die manier het geluid in hun directe leefomgeving. Deze objectieve geluidsmetingen worden gekoppeld aan vragenlijsten, om de impact van omgevingsgeluid op de algemene levenskwaliteit te kunnen kwantificeren. Daarnaast worden deelnemers geselecteerd voor objectieve metingen, zoals slaaponderzoek, stressmetingen en activity trackers, om zo meer kennis te vergaren over de impact van omgevingsgeluid op het welbevinden van de persoon.
Steun De Oorzaak
Met de medewerking van duizenden burgers maken we van De Oorzaak het grootste geluidsmeetnetwerk van Vlaanderen. Zo’n netwerk is essentieel, want veel van onze huidige kennis over de verspreiding van geluid is gebaseerd op modellen en simulaties. Onze slimme sensoren kunnen helpen om deze simulaties te valideren en te verbeteren. Bovendien kunnen we dankzij onze vragenlijsten de meetgegevens van de sensoren koppelen aan hoe geluid daadwerkelijk wordt ervaren. Zo voorzien we onderzoekers en beleidsmakers van cruciale gegevens over de omvang van onze geluidsproblemen en welke oplossingen effectief zijn. Door bij te dragen aan "De Oorzaak" draag je dus bij aan het bevorderen van een betere levenskwaliteit in stedelijke omgevingen. Benieuwd naar meer? Neem dan een kijkje op de website van “De Oorzaak”:
Ook een financiële bijdrage kan “De Oorzaak” verder helpen, steun vandaag mee het grootste burgeronderzoek naar de impact van omgevingsgeluid in Vlaanderen.
Steun dit project
Wil je graag jouw bijdrage leveren? Dat kan!
Belastingvermindering
Wist je trouwens dat je voor giften vanaf 40 euro recht hebt op een belastingvermindering van 45%? Wij leveren jou hiervoor een fiscaal attest aan.
Stap 1 - Betaling
Jouw gift overmaken kan op twee manieren:
· Via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' en jouw voorkeursbestemming, in dit geval ‘De Oorzaak’ toe in de mededeling.
· Via online betaling waarbij je meteen jouw voorkeursbestemming kan aanduiden.
Stap 2 - Handgiftformulier
Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, raden we je aan om ons ook nog het handgiftformulier te bezorgen waarbij je nogmaals jouw voorkeur van bestemming opgeeft, in dit geval: ‘De Oorzaak’.
Bezorg het ingevulde formulier:
· digitaal: via universiteitsfonds@uantwerpen.be (een scan of foto is voldoende)
OF
· per post: Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 - 2020 Antwerpen