De Afro-Europeaan

Schrijf je hier gratis in (foto VPRO)

Searching for home, connecting with roots

Met De Afro-Europeaan maken televisiemakers Ikenna Azuike en Soraya Pol een zoektocht naar het thuis van Afrikaanse diaspora in Europa. Het brengt hen tot verschillende uithoeken van het continent: van het Kaapverdisch getinte Lissabon, over de Somalische gemeenschap in Helsinki tot de flamboyante Matongewijk in Brussel. Het resultaat is een swingende, esthetische maar ook introspectieve televisiereeks die op de Nederlandse televisiezender VPRO te zien is (klik hier). 

Tijdens deze avond tonen de televisiemakers vier fragmenten, elk met een eigen boodschap. Over verbinding maken met je wortels, kinderen opvoeden in een bi-culturele omgeving en betekenis geven aan zwart zijn. Nadien vertellen Will-Limba Moleka en leden van African Youth Organisation (AYO) en Congolese Kring over hoe zij in Antwerpen en bij uitbreiding Vlaanderen werken rond deze thema's. Tot slot krijgt het publiek de kans om in kleinere groepen in interactie te gaan over de thematiek. De keuzelijst in het inschrijvingsformulier vormt de basis voor de groepsverdeling.

Programma:

  • 18:45 Deuren open
  • 19:00 Verwelkoming door host Esohe Weyden
  • 19:15 Toelichting bij de reeks aan de hand van vier fragmenten
  • 20:00 Respons door AYO, Congolese Kring en Will-Limba Moleka
  • 20:20 Break-outs op basis van vier thema's
  • 21:20 Poëzie door Esohe Weyden
  • 21:30 Receptie  

Het vieren van Afrikaans zijn

Deze avond is een viering van Afrikaanse cultuur. Iedereen is welkom om deze ontmoetingsavond bij te wonen. Universiteit Antwerpen biedt Afrikaanse hapjes aan tijdens de receptie.

Het event is het resultaat van een samenwerking tussen USOS, AYO en Congolese Kring. Het maakt deel uit van de Maand voor etnisch culturele inclusie & globaal engagement aan Universiteit Antwerpen.

Over televisiemakers Ikenna Azuike en Soraya Pol

366692674_684066647081144_2011699705645057948_n.jpg

Ikenna Azuike (1979) begon zijn carrière als advocaat, en is nu een veelgevraagd journalist, presentator, spreker en filmmaker. Hij is geboren in Lagos, Nigeria, groeide op in het Verenigd Koninkrijk, studeerde rechten in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk en woont sinds 2004 met zijn gezin in Nederland. Zijn satirische nieuwsshow What’s Up Africa werd gedurende zes seizoenen uitgezonden op BBC World News. Sinds 2017 werkt Ikenna via zijn eigen productiebedrijf Jollof Rice Productions B.V. aan diverse journalistieke projecten. Zo maakte hij voor BNNVARA de 6-delige reisserie Planeet Nigeria en voor VPRO Tegenlicht de documentaire De Post-Racistische Planeet. (Foto VPRO)




Soraya Pol (1987) is researcher en regisseur. Ze werkt aan documentaires die veelal gaan over grote sociaal en maatschappelijke uitdagingen en hoe deze op menselijk niveau invloed hebben op het dagelijks leven, vaak middels intieme portretten. (foto VPRO)

Over Stadsdichter Esohe Weyden

Esohe Weyden (1999) is een schrijver, dichter, presentator en jurist. Ze werkt als mandaatassistent en doctoraatsonderzoeker in het familiaal vermogensrecht aan de Universiteit Antwerpen, waar ze van 2021 tot 2023 campusdichter was. Van 2025 tot 2027 is ze de stadsdichter van Antwerpen. Ze debuteerde met haar poëziebundel Tussentaal (2022) die genomineerd werd voor de C. Buddingh-prijs 2022 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Daarna verscheen En morgen nog een keer (2024), een uniek kinderboek over nieuwe dingen proberen. In 2025 verschijnt haar tweede poëziebundel Richtingloos navigeren. (Foto Jonathan Ramael)

Over leescoach Will-Limba Moleka

Will-Limba Moleka (1999) is leescoach, schrijver, illustrator & ondernemer. Sinds zijn 18de heeft hij de roeping gevoeld om jongeren aan het lezen te krijgen. Hij was zich toen al bewust van de uitdaging waar leerkrachten en volwassenen voor stonden: hoe maak je lezen aantrekkelijk voor jongeren? Will-Limba heeft inmiddels twee bedrijven opgericht, Limba CommV en Read & Relax vzw, waarbij hij zich dagelijks inzet voor het bevorderen van leesmotivatie en leesplezier. Zijn debuutroman 'Limbaverse' verscheen in 2024 bij Uitgeverij Houtekiet. (foto Richard Agyemang)

Over Randy Kalemba van Congolese Kring

Randy Kalemba is Assistent Publieke Relaties bij het Congolese Consulaat, Voorzitter en oprichter van de Congolese Kring, en lid van de raad van de Koning Boudewijnstichting, waar hij zich inzet voor socio-demografisch onderzoek binnen de Sub-Saharaans-Afrikaanse gemeenschap. (Foto Heguette Iradukunda)

Over Victorine Mpanzu Kwamy van AYO

Victorine Mpanzu Kwamy (1999) is masterstudente aan de Universiteit van Antwerpen. Ze heeft twee jaar deel uitgemaakt van het bestuur van AYO, eerst als sportverantwoordelijke en vervolgens een jaar als voorzitter. Momenteel is ze lid van de algemene vergadering van AYO, waar ze bijdraagt aan het toezicht en de strategische richting van de studentenvereniging.

Met een sterke passie voor gemeenschapsvorming zet Victorine zich in voor studenten met Afrikaanse roots. Binnen AYO heeft ze zich ingezet om een hechte en ondersteunende omgeving te creëren waarin studenten zich zowel academisch als persoonlijk kunnen ontplooien. (Foto Beeldbank UAntwerpen)

Over USOS, AYO en Congolese Kring

USOS is een vereniging van personeelsleden en studenten van Universiteit Antwerpen die zich vanuit het kader van Globaal Engagement van de universiteit inzetten voor awareness op de campus en samenwerkingen met universiteiten in het Globale Zuiden. 

AYO is een Antwerpse interdisciplinaire studentenvereniging in die zich richt tot studenten met Afrikaanse roots of studenten met interesse in Afrika. De voornaamste doelstelling van AYO is het bieden van een ontmoetingsruimte voor Afro-Belgische jongeren om culturele kennis en zelfkennis te bevorderen.

Congolese Kring is een culturele vereniging voor en door Congolese Belgen die streeft naar een autonome en zelfredzame Congolese gemeenschap in België.