Docu-vertoning met nabespreking over de gevolgen van mijnbouw in Jharkhand

Schrijf je hier in - vrije inkom

USOS nodigt je uit voor een bijzondere filmavond over koolmijnontginning in de Adivasi-staat Jharkhand, India. Deze avond wordt georganiseerd door Luca Verhaeghe, een masterstudente ‘Film en Visuele Cultuur’ aan de Universiteit van Antwerpen, die momenteel een vrijwillige stage loopt bij de ngo CATAPA. USOS ondersteunde haar en andere studenten tijdens een uitwisseling naar India. Daar kwam ze in contact met het productiehuis 'Akhra' uit Ranchi (India). Uit deze samenwerking ontstond een experimentele kortfilm die tevens deel uitmaakt van haar masterthesis. In de kortfilm The Sonic Ecology of the Adivasi Landscape staan soundscapes en gemeenschapsdeelname centraal. De kijkers worden uitgenodigd om mee te reflecteren over hoe koolmijnen niet alleen de fysieke en socio-culturele ruimte, maar ook de vibraties en dus het geluid vice versa, beïnvloeden. We koppelen onszelf hier los van discours en proberen de situatie sensorisch te benaderen en zo taalbarrières te overstijgen.

Vervolgens richten we de aandacht op de specifieke context van de koolmijnen en de desastreuze impact op het dagelijkse leven van de mijnwerkers met de vertoning van de film ‘Rat Trap’. Deze film, gemaakt door Akhra in 2022, belicht de schrijnende realiteiten van het mijnwerkersbestaan. Beide films worden ingeleid door de makers van de films. Richard Toppo, een Indiase postdoctorale medewerker van het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (IOB) met expertise over de regio, geeft toelichting over de socio-politieke context. Na elke vertoning staan we even stil bij de opgeroepen gevoelens, vragen en bemerkingen. We sluiten de avond af met het versterken van de solidariteit tussen de Jharkhand-beweging en de ‘Right to Say No’-campagne van CATAPA. 

Zowel in India als in Latijns-Amerika hebben mijnactiviteiten een schadelijke impact op de lokale gemeenschappen. Hoewel beide gebieden te maken hebben met vergelijkbare mondiale machtsdynamieken, spelen deze zich af in verschillende socio-politieke landschappen. Na elke vertoning staan we stil bij de gevoelens, vragen en bemerkingen die de beelden hebben opgeroepen. We hopen dat deze avond ons samenbrengt in een gedeeld begrip en solidariteit voor de gemeenschappen die strijden tegen de destructieve gevolgen van mijnactiviteiten.

Hopelijk tot dan!