Zaterdag 26 maart 2022
Aula Rector Dhanis
Stadscampus Universiteit Antwerpen
Het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen organiseerde voor de vierde keer de Antwerpse Filosofienocturne, opnieuw in samenwerking met Het zoekend hert. Iedereen was welkom voor een avondvullende filosofische ontdekkingstocht, muzikaal opgeluisterd en vergezeld van een hapje en een drankje. Leidraad was het jaarthema van de Maand van de Filosofie 2022: Intieme vreemden.
Vooravond (17u30 - 18u45)
Uit de ȸoeken: gesprekken over vriendschap, vreemdheid en politiek activisme
In het eerste deel van de nocturne verwelkomden interviewers Peter Visser en Ellen Gillard enkele gasten voor een politiek-filosofische reflectie over het jaarthema van de Maand van de Filosofie. Schoven mee aan tafel: Bleri Lleshi, Tinneke Beeckman en Yousra Benfquih. Voor de muzikale omkadering zorgde Kristof Van Rossem.
Pauze (18u45 - 20u00)
Tijdens de pauze was er tijd om iets te eten en te drinken. Het Agora Caffee zorgde voor lentesoep, een broodjesbuffet met divers (ook vegetarisch) beleg en een drankje. Boekhandel De Groene Waterman was aanwezig met een selectie filosofische boeken, waaronder werk van de verschillende sprekers. Ook was er een informatiestand van filosofiehuis Het zoekend hert.
Avond (20u00 - 22u30)
Marjan Slob en Paul Van Tongeren in gesprek over eenzaamheid en vriendschap
Als centrale gasten verwelkomden we twee vooraanstaande Nederlandse filosofen: Marjan Slob en Paul Van Tongeren.
Niemand voelt zich graag eenzaam en eenzaamheid wordt beschouwd als een belangrijk maatschappelijk probleem. In haar recentste boek De lege hemel vraagt filosofe en essayiste Marjan Slob zich af wat eenzaamheid precies is. Ze toont aan dat eenzaam zijn niet enkel een kwaal, maar ook een typisch menselijk talent is.
We hebben ze de voorbije twee jaar meer moeten missen dan ons lief is: onze vrienden. Maar wat is vriendschap precies en wat kenmerkt een goede vriendschap? Filosoof en Denker des Vaderlands Paul Van Tongeren exploreert in zijn boek Doodgewone vrienden wat wij voor de dagelijkse praktijk van de vriendschap kunnen leren van de grote denkers uit de filosofiegeschiedenis.
Na hun presentatie gingen Marjan Slob en Paul Van Tongeren met elkaar in gesprek en beantwoordden ze vragen uit het publiek.
Inleiding door Geert Van Eekert, presentatie door Linde De Vroey en Sanne Huysmans. Muzikale omlijsting door klarinettist en saxofonist Joachim Badenhorst.
Paul Van Tongeren
Vriendschap
Marjan Slob
Eenzaamheid
Organisatie en medewerkers
De vierde Antwerpse Filosofienocturne werd georganiseerd door het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met Het zoekend hert.
Organiserend comité:
Herbert De Vriese, Linde De Vroey, Ellen Gillard, Sanne Huysmans, Jasper Van de Vijver, Peter Visser
Technische ondersteuning:
Eddy Brouwers, Ward De Meyer, Frank Deneckere, Wim Van Overmeire, Margot Vos, Agora Caffee, @Nona's · Cafetaria Edegem