Hieronder vind je meer informatie over de verschillende sessies van Wiskunde In-Zicht.
Wiskunde Vandaag
In deze voordracht overloopt professor David Eelbode de wondere wereld van de hedendaagse wiskunde. We vertrekken van de onschuldige vraag 'Wat is wiskunde eigenlijk', en tonen via een aantal concrete voorbeelden aan dat we de wiskunde nodig hebben om correcte redeneringen te kunnen maken. Vervolgens staan we ook even stil bij de wisselwerking tussen wiskunde en de wetenschappen: we belichten een aantal toepassingen, en illustreren hoe de natuur telkens opnieuw inspiratie blijft bieden voor wiskundigen.
Cryptografie door de eeuwen heen
Reeds sinds de Romeinen tracht men belangrijke berichten geheim te houden door ze te versleutelen. In deze workshop maak je –naast een kort historisch overzicht– kennis met eenvoudige versleuteltechnieken zoals die doorheen de geschiedenis gebruikt werden.
Daarnaast maak je ook kennis met moderne encryptiemethoden die ervoor moeten zorgen dat we op een veilige manier elektronisch kunnen bankieren.
In de namiddag kan je met die theorie, en een flinke dosis creativiteit, een aantal versleutelde teksten trachten te ontcijferen. Hierbij werken jullie in kleine groepjes rond een computer.
Wiskundige modellen: de ideale wereld (?)
Deze workshop neemt je mee in hoe wiskundigen modellen gebruiken om allerlei hedendaagse problemen te beschrijven en optimalizatieproblemen op te lossen die toelaten om voorspellingen voor de toekomst te maken. Kan je bijvoorbeeld een goede beleggingsstrategie bepalen voor investeringen in aandelen op de beurs? Is het mogelijk om een goede prognose te maken voor de voorkoopcijfers van een bepaald automerk voor het volgende jaar? En hoe stel je een wiskundig model op om je maandelijkse energieverbruik in te schatten?
In de ochtendsessie worden alle wiskundige `tools’ aangereikt die nodig zijn om op deze vragen een antwoord te formuleren. In de namiddagworkshop is het dan aan de studenten zelf om de vragen in kleine groepjes te analyseren, modelleren en – hopelijk – tot de juiste conclusies te komen.
Gezond verstand vs. logica: wiskundige paradoxen
Zoals je in de bovenstaande teksten hebt gemerkt wordt wiskunde in tal van gebieden gebruikt om fenomenen te modelleren of te voorspellen. Meestal gebeurt dit op een uiterst accurate manier, maar soms stuiten we in wiskunde op resultaten die onze intuïtie radicaal tegenspreekt. Betekent dit dat wiskunde hier tekort schiet of laten we ons soms teveel leiden door onze intuïtie?
In deze sessie maak je kennis met enkele van de meest beruchte wiskundige paradoxen en krijg je een overzicht van de fundamenten van moderne wiskunde. Op welke axioma’s is ze bijvoorbeeld gebaseerd? Is het mogelijk van elke stelling te zeggen of ze juist of fout is?
In de namiddag gaan jullie zelf aan de slag en krijg je enkele wiskundig geïnspireerde raadsels voorgeschoteld waarvan het antwoord niet altijd is wat je op het eerste gezicht zou denken.
Huis-, Tuin- en keukenwiskunde: over topologie en kunst in het Alhambra.
Deze workshop leidt jou door het onderzoeken van oppervlakken en figuren naar de wondere wereld van patronen en de kunst van vlakvullingen. Altijd al gefascineerd geweest in de magie van Esher? Benieuwd hoe flessen zonder inhoud eruit zien? Ooit al een bol ijs aan een donut willen plakken? Dan is dit de unieke kans om dit allemaal te ontdekken en bovendien zelf je eigen Esherkunstwerk te maken! In de voormiddag worden jullie specialist in het classificeren van zogenaamde compacte oppervlakken en in de namiddag bezoeken jullie het Alhambra en ontplooien jullie je tot echte kunstenaars. Ervaring is absoluut niet vereist.
PS: Neem een schaar, kous (gewone, geen enkelsokjes), enkele veiligheidsspelden, kleurpotloden en een geodriehoek mee.
Terug naar Wiskunde In-Zicht.