De opleiding Bouwkunde van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen heeft de leiding genomen in het initiëren en coördineren van het baanbrekende Blended Intensive Programme Sustainable and Resilient Infrastructure and Buildings. In samenwerking met acht gerenommeerde buitenlandse partnerinstellingen uit het Euclides netwerk werd een programma ontwikkeld waarbij studenten zich verdiepten in de nieuwste technologieën en visies op het gebied van duurzaamheid. Het doel? Het bouwen van toekomstbestendige steden, gebouwen en infrastructuur bestuderen.
Bij Blended Intensive Programmes draait alles om het integreren van fysieke en digitale leermogelijkheden, en intens samenwerken met studenten en academici van over de hele wereld. Onder leiding van Professor Wim Van den bergh kwamen in 2022 48 studenten samen voor een intensieve periode van vijf dagen. Ze werden ondergedompeld in een internationale omgeving met 18 boeiende lezingen, een inspirerende excursie, bedrijfsbezoek, stadstour en een levendig Global Village. Met de deelname van 12 gastprofessoren, waarvan drie online, was er een overvloed aan expertise. De ervaring begon niet pas bij de fysieke ontmoeting. Voorafgaand aan de bijeenkomst maakten studenten gebruik van een virtueel voortraject om zich voor te bereiden met online lessen en om de eerste onderlinge contacten te leggen.
"Deze BIP biedt niet alleen studenten een unieke kans om nieuwe onderwijsbenaderingen te ervaren, maar is ook een waardevolle opportuniteit voor docenten, postdocs en PhD-studentenom kennis te maken met collega's van andere universiteiten en hun diverse educatieve methoden te verkennen."
"Bovendien opent het de deur voor masterstudenten om andere universiteiten te verkennen als potentiële locaties voor hun PhD-traject. Dit heeft zich bij ons bewezen met het succesvolle PhD-traject van een studente, gefinancierd door een FWO-beurs, die haar academische reis begon met deelname aan deze BIP." (Wim Van den bergh)
Het hoogtepunt van BIP? Dat waren zonder twijfel de presentaties van 12 grensverleggende projecten, waarin studenten hun geleerde kennis en bruisende creativiteit tot uiting brachten. Al draait deze vorm van mobiliteit om zoveel meer dan alleen academische successen. Het was een bruisende culturele uitwisseling met intense sociale interactie tussen studenten, onderzoekers en academici.
Wat vonden de studenten nu zelf van deze ervaring? Studenten zeggen dat de deelname aan een BIP een absolute meerwaarde op academisch en persoonlijk gebied is. Waarom?
Erkenning van studiepunten: Deelname aan BIP wordt erkend door de thuisuniversiteit, wat betekent dat studenten studiepunten kunnen verdienen terwijl ze waardevolle internationale ervaring opdoen.
Samenwerken in internationale en multidisciplinaire teams: BIP biedt studenten de kans om samen te werken met peers van over de hele wereld, waardoor ze hun vaardigheden op het gebied van teamwerk en interculturele communicatie kunnen verbeteren.
Leren over onderwerpen die in de thuisuniversiteit minder aan bod komen: BIP stelt studenten in staat om zich te verdiepen in onderwerpen die mogelijk niet uitgebreid worden behandeld op hun eigen universiteit, waardoor ze hun kennis en begrip kunnen verbreden.
Met de financiële steun van het Erasmus+ programma wordt een Blended Intensive Programme zoals deze werkelijkheid. Organisatiegeld is beschikbaar voor de inrichters via UAntwerpen, terwijl buitenlandse deelnemers een mobiliteitsbudget kunnen aanvragen bij hun thuisinstelling.