UAntwerpen brengt hulde aan Pakistaanse ontwikkelingsactiviste
Einde maart is de Antwerpse universiteit opnieuw een rijtje eredoctors rijker
Elk jaar reikt de Universiteit Antwerpen eredoctoraten uit aan wetenschappers en verdienstelijke mensen uit binnen- of buitenland. Einde maart 2023 zakken zij af naar Antwerpen, en daar worden ook de studenten en alumni van UAntwerpen beter van.
De uitreiking van eredoctoraten is een van de hoogtepunten van het academisch jaar. “Het uitreiken van een eredoctoraat biedt onze eigen professoren in de eerste plaats de kans om uiterst bekwame vakgenoten te eren”, vertelt UAntwerpen-rector Herman Van Goethem. “Maar het is absoluut ook een goede zaak voor onze studenten, en bij uitbreiding de alumni en het werkveld: alle eredoctors geven een masterclass over hun expertise. Op die manier kan een breed publiek in contact komen met topwetenschappers uit de hele wereld.”
De eredoctoraten 2023 worden uitgereikt op dinsdag 28, woensdag 29 en donderdag 30 maart. Vier buitenlandse onderzoekers ontvangen een eredoctoraat voor wetenschappelijke verdiensten, één laureate krijgt een eredoctoraat voor algemene verdiensten.
Pionier in microfinanciering
Het eredoctoraat voor algemene verdiensten gaat naar Roshaneh Zafar, een Pakistaanse ontwikkelingsactiviste die bekend staat voor haar financieel empowerment voor vrouwen. In 1996 was Zafar de eerste die een microfinancieringsorganisatie op poten zette in Pakistan: de Kashf Foundation. “Daarmee hielp ze duizenden families in nood uit de financiële besognes”, aldus voormalig Amerikaans president Barack Obama in een speech in 2010.
Zafar studeerde in de VS, onder meer aan Yale University. In 1990 ging ze voor de Wereldbank in Pakistan werken. In 1996 richtte ze Kashf op, waarna ze verscheidene awards won en onder meer lid werd van de adviseursgroep van de VN voor inclusieve financiële sectoren.
Uitreiking eredoctoraat en masterclass: dinsdag 28 maart om 20 uur.
Stedelijke ontwikkeling
De Faculteit Ontwerpwetenschappen draagt prof. dr. Luca Bertolini voor als eredoctor. Professor Bertolini werkt in de programmagroep Urban Planning en het Centre for Urban Studies van de Universiteit van Amsterdam en is het meest bekend voor zijn werk over Transit Oriented Development. Dat houdt in dat stedelijke ontwikkeling geconcentreerd wordt rond openbaarvervoerknooppunten. De bijdragen van Bertolini situeren zich zowel op het vlak van de conceptuele uitwerking van dat idee, de empirische toepassing ervan, maar ook wat aanbevelingen voor het beleid betreft. Promotor van deze kandidaat is prof. dr. Thomas Vanoutrive.
Masterclass en uitreiking eredoctoraat: woensdag 29 maart 2023 om 10 uur.
De wetenschap van ondernemen
De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie draagt prof. dr. Shaker A. Zahra van de Carlson School of Management, University of Minnesota, voor als eredoctor. Prof. Shaker speelde een pioniersrol in de wetenschap achter ondernemerschap. Zijn onderzoek verscheen in de leidende tijdschriften in zijn vakgebied en hij werd een Thomson Reuters Highly Cited Researcher. Het is niet de eerste keer dat prof. Shaker met zo’n prestigieuze benoeming gaat lopen. Naast vijf eredoctoraten ontving hij ook al de Global Award for Entrepreneurship Research. Prof. dr. Ine Paeleman promoot deze laureaat.
Masterclass en uitreiking eredoctoraat: woensdag 29 maart 2023 om 15 uur.
Colloïdale nanodeeltjes
De Faculteit Wetenschappen schuift prof. dr. Luis Liz-Marzán van het Basque Center for Cooperative Research in Biomaterials in San Sebastian en van de Universiteit Vigo naar voor. Prof. Liz-Marzán wordt wereldwijd erkend als expert wat de toepassing van colloïdale nanodeeltjes voor nanoplasmonics betreft. Hij was een van de pioniers in de colloïdale synthese en karakterisering van deze metalen nanodeeltjes. Het cv van prof. Liz-Marzán is indrukwekkend met een h-index van 143, meer dan 77 000 citaties, 2 ERC Advanced Grants en talloze prestigieuze wetenschappelijke prijzen. Prof. dr. Sara Bals treedt op als promotor van deze kandidaat.
Masterclass en uitreiking eredoctoraat: donderdag 30 maart 2023 om 10 uur.
De relevantie van de middeleeuwen
De uitverkorene van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte is prof. dr. Daniel Lord Smail van het Department of History aan de Harvard University. Prof. Smail is mediëvist, hij kent de middeleeuwen dus op zijn duimpje. In zijn carrière ging hij steeds op zoek naar het belang van die tijdsperiode voor onze maatschappij vandaag. Hij initieerde nieuw historisch onderzoek waarin hij zowel aandacht heeft voor de relatie tussen macht en sociale verschillen als tussen de mens en materiële objecten, maar hij duidt ook de stedelijke ruimte als materieel object. Deze doctor is een pionier in de boomende studie van de geschiedenis van emoties. Prof. dr. Jeroen Puttevils treedt op als promotor van deze kandidaat.
Masterclass en uitreiking eredoctoraat: donderdag 30 maart 2023 om 15 uur.