Deze lezing is voorbij. Heeft u deze avond gemist? Mail naar martha.claeys@uantwerpen.be om de link naar de opname te ontvangen.

Op de openingsavond van de reeks wroeten we meteen met een van de meest wezenlijke vragen van de dodenzorg: wat houdt het in om respectvol met menselijke resten om te gaan? Hoe doen we dat nu al in de praktijk, en wat zijn voorbeelden van good practice? Met welke gevoeligheden moeten we rekening houden wanneer we menselijke resten weer opgraven, tijdens archeologisch onderzoek bijvoorbeeld? En wat gebeurt er wanneer de mens, of een onderdeel van het menselijk lijf, afval wordt?  

In gesprek gaan onder meer Maarten Larmuseau, Marie-Sophie de Clippele en Tamara Ingels


Dr. Marie-Sophie de Clippele is assistent professor in natuur- en cultuurrecht aan de UCLouvain Saint-Louis - Bruxelles. Haar onderzoek focust op cultureel erfgoedrecht en omgevingsrecht, met een sterke interesse in rechtstheorie. Marie-Sophie de Clippele neemt deel in verschillende interdisciplinaire onderzoeksprojecten o.a. over de restitutie van koloniale kunstgoederen, de status van menselijke resten in museumcollecties, de digitalisering van natuurhistorische collecties, of de rechten van de natuur. Haar eerste boek ging over de last van erfgoed (“Protéger le patrimoine culturel: à qui incombe la charge?”, PUSL, 2020, tweemaal bekroond) en haar tweede gaat over menselijke resten (“Restes humains et patrimoine culturel, de quels droits?”, Anthemis, 2023). 


Prof. dr. Maarten Larmuseau is genetisch genealoog aan de faculteit geneeskunde van de KU Leuven. Hij is eveneens verbonden aan de opleiding Erfgoedstudies aan de UAntwerpen. In zijn interdisciplinair onderzoek combineert hij familiegeschiedenis met DNA-analyse van levende en overleden individuen. Door de unieke combinatie van genetica en genealogie bestudeert hij hoe we ethisch dienen om te gaan met menselijke resten zowel vanuit de waardigheid van de overledene als de privacy van nabestaanden.  


Moderator Tamara Ingels is zaakvoerder bij INTRO Cultuur en Media, waar ze zich als zelfstandig ondernemer heeft toegelegd op expertise rond funerair erfgoed en begraafplaatsbeheer. Ze stelt zich daarbij vaak (interdisciplinaire) vragen over het omgaan met menselijke resten in verleden, heden en toekomst. Ze is auteur en projectbedenker van de boekenreeks Memento Mori (ASP, 2017, 2021 en voorzien 2024), waarin diverse auteurs schrijven over het interdisciplinaire veld van funerair erfgoed en begraafplaatsbeheer. Ingels is gids op begraafplaatsen, met aandacht voor hoe mensen omgaan met verlies, rouw en herdenking en de vertaling naar onderwijscontexten. Ze is Verbonden aan de lerarenopleiding van de VUB (praktijkassistent voor Vakdidactiek Kunstwetenschappen en Erfgoedstudies) en als docent aan gidsenopleidingen in Brussel en Antwerpen. 

foto Tamara Ingels (c) Steven Richardson