Spectrumlezing | Amal Miri

20 maart | 14.15 – 16.30

Op internationaal en nationaal niveau worden migrantenvrouwen vaak gezien als passieve slachtoffers die hulp nodig hebben om te integreren. In België speelt dit beeld sterk bij vrouwen in gezinshereniging en huwelijksmigratie. Ze worden vaak afgeschilderd als beperkt door hun familie, echtgenoten of religie, wat hun zelfbeschikking als partner en burger zou ondermijnen. 

Dit onderzoek biedt een nieuw perspectief door de verhalen, ervaringen en wensen van Marokkaanse migrantenvrouwen centraal te stellen, zoals verwoord door migrantenvrouwen zelf. Het laat zien hoe zij navigeren in een complexe werkelijkheid als moeders en migranten, en onderzoekt de rol van religie hierin. Zo wordt een beter begrip gecreëerd van hun eigen keuzes en de uitdagingen die ze tegenkomen.

Amal Miri

Deze lezing wordt gegeven door Amal Miri. Zij behaalde een doctoraat in Gender & Diversiteit aan de UGent en is verbonden aan het Departement Sociologie van de UAntwerpen en aan de Brussels School of Governance (VUB). In haar etnografisch onderzoek op het kruispunt van huwelijksmigratie, moederschap en integratie bij Marokkaanse vrouwen in Vlaanderen verrichtte ze feministisch en postkoloniaal migratie onderzoek met expertise in affectief burgerschap.

Iedereen is welkom en de lezing is gratis, maar verplicht!

Campus - Lokaal volgt

Schrijf je in!