Spectrumlezing door Wout Bittremieux
10 oktober - 14.15 uur
In de complexe wereld van biomedisch onderzoek fungeren eiwitten en kleine moleculen als cruciale bouwstenen die onze gezondheid en ziekten bepalen. Deze moleculen, aanwezig in elke cel, zijn essentieel voor het begrijpen van levensprocessen en vormen de sleutel tot het ontrafelen van veel medische mysteries. Echter, de complexiteit van deze moleculen maakt ze niet eenvoudig te bestuderen. Hier komt bioinformatica kijken, een veld dat traditioneel afhankelijk is van massaspectrometrie om deze kleine maar machtige deeltjes te analyseren. De laatste jaren heeft een verschuiving plaatsgevonden naar een meer geavanceerde aanpak door de integratie van artificiële intelligentie (AI).
Deze lezing neemt je mee op een ontdekkingsreis door het moleculaire universum, waarin wij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI in bioinformatica presenteren. We zullen onthullen hoe deze technologieën ons helpen om het 'donkere proteoom' te doorgronden—een reeks van eiwitten die tot nu toe onverkend zijn gebleven - en hoe ze het mogelijk maken om nieuwe biomerkers voor ziektes zoals Alzheimer te vinden. Bovendien, door de studie van de moleculaire compositie van voedsel, stellen deze AI-gestuurde methoden ons in staat om de effecten van voedselconsumptie op een moleculair niveau te begrijpen, wat essentieel is voor het ontwikkelen van betere voedingsstrategieën en gezondheidsadviezen.
Verder zullen we laten zien hoe we een AI-systeem hebben ontwikkeld dat de complexe 'taal' van massaspectrometriegegevens kan 'vertalen' naar de taal van eiwitten. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten in het immuunpeptidoom, wat de deur opent voor potentieel nieuwe immuunbehandelingen voor kanker. Deze vooruitgang biedt niet alleen een dieper begrip van biologische data, maar opent ook nieuwe wegen voor toekomstige medische doorbraken. Onze aanpak belicht hoe AI niet alleen onze huidige kennis uitbreidt, maar ook nieuwe lagen van biologische informatie ontsluit die voorheen ontoegankelijk waren.
Wout Bittremieux
UAntwerpen | informatica | bioinformatica
Wout Bittremieux is een onderzoeksprofessor aan het Adrem Data Lab van de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek gebruikt geavanceerde computertechnieken om fundamentele biologische vragen te beantwoorden, met een speciale focus op het ontwikkelen van algoritmische oplossingen en artificiële intelligentie methoden om massaspectrometriegegevens te analyseren voor het bestuderen van eiwitten en kleine moleculen.
Campus Groenenborger - lokaal T.129
Auditorium T.129 ligt in gebouw T, het hoofdgebouw van de campus. Het lokaal is bereikbaar via trappen. Is dat een probleem? Laat het ons weten via spectrum@uantwerpen.be en we zoeken een oplossing.
Op de campus zijn er parkeerplaatsen voor studenten en bezoekers, maar houd er rekening mee dat de meeste op donderdagnamiddag bezet zijn. Probeer op een andere manier dan met de auto te komen. Als je toch met de auto komt, kan je de parking bereiken door op het rond punt op de Groenenborgerlaan het weggetje richting ZAS Middelheim te nemen. Opgelet: je kruist een fietspad.