Spectrumlezing | Laetitia Yperzeele

23 januari | 14.15 uur

Eén op vier mensen zal in de loop van zijn of haar leven een beroerte doormaken. Maar wat is een beroerte eigenlijk? Hoe kan je dit herkennen, behandelen, of beter nog: voorkomen? Elk jaar krijgen zo’n 19 000 Belgen een beroerte en wereldwijd leven 80 miljoen mensen met de gevolgen van een beroerte. Naast zichtbare fysieke restverschijnselen zoals verlamming of spraakmoeilijkheden, kampen veel patiënten na een beroerte ook met stemmingsproblemen, gedragsverandering en vermoeidheid. Bovendien zijn beroertes, na ziekte van alzheimer, de belangrijkste oorzaak van dementie.

Tijdens deze lezing gaan we dieper in op wat een beroerte juist is, hoe deze tot stand komt en hoe deze kan herkend worden. We bespreken hoe een beroerte behandeld wordt, en waarom snel handelen zo cruciaal is. Ook staan we stil bij vaak voorkomende vragen als ‘Is een beroerte erfelijk?’, ‘Kan ik best dagelijks een bloedverdunner nemen om een beroerte te voorkomen?’ en ‘Ik heb slagaderverkalking, moet ik deze laten opereren om een beroerte te voorkomen?'

Laetitia Yperzeele

​​UAntwerpen | translationele neurowetenschappen | Universitair Ziekenhuis Antwerpen | vasculaire neurologie

Laetitia Yperzeele werkt als neuroloog op de Stroke Unit en het NeuroVasculair Centrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Ze coördineert het beroerteprogramma van het ziekenhuis en het regionale beroertenetwerk, en is verantwoordelijk voor de organisatie van de beroertezorg en de follow-up na ontslag.

Ze studeerde af als arts aan de Universiteit Antwerpen. Ze specialiseerde zich in de vasculaire neurologie in het Universitair Ziekenhuis Brussel met focus op acute beroertezorg, stroke unit management en neurosonologie. Ze behaalde een doctoraat in de medische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds 2017 is ze postdoctoraal onderzoeker aan de afdeling Translational Neurosciences van de Universiteit Antwerpen en sinds 2019 professor aan de Faculteit Geneeskunde.

Ze was de leidende onderzoeker of coördinator van diverse academische en door de industrie geleide klinische studies. Haar huidige onderzoek richt zich op (voorspellers van) functioneel loopherstel en de effecten van exoskelet-geassisteerde training na een beroerte.

Ze is lid van de wetenschappelijke raad van de Belgische Stroke Council, fellow van de European Stroke Organization en fellow van de World Stroke Organization.

Campus Groenenborger - lokaal T.103

Auditorium T.103 ligt in gebouw T, het hoofdgebouw van de campus. Het lokaal is bereikbaar via trappen. Is dat een probleem? Laat het ons weten via spectrum@uantwerpen.be en we zoeken een oplossing.

Op de campus zijn er parkeerplaatsen voor studenten en bezoekers, maar houd er rekening mee dat de meeste op donderdagnamiddag bezet zijn. Probeer op een andere manier dan met de auto te komen.

Schrijf je in voor 'Beroerte? Herseninfarct en hersenbloeding - veranderende inzichten'

Spectrumlezing | Laetitia Yperzeele | 23 januari | 14.15 uur