Spectrumlezing door Thomas Jardinet

28 november - 14.15 uur

Embolisatietherapie is een medische behandeling waarbij de bloedvaten van binnenuit worden afgesloten. Interventieradiologen gebruiken de menselijke bloedsomloop als fijnmazig inwendig wegennet om fijne, flexibele katheters op te voeren tot in de kleinste bloedvaten van het menselijk lichaam. Dit gebeurt via millimetrische incies en onder live begeleiding van moderne medische beeldvormingstechnieken. Eens een katheter zich op de goede plek bevindt kunnen bloedvaten op strategische plekken worden opengemaakt (dotteren) of afgesloten (embolisatie), waardoor de bloedtoevoer van organen en ziekteprocessen kan worden aangepast.

Embolisatietherapie werd in de beginjaren 1960 ontwikkeld om levensbedreigende inwendige bloedingen in urgentie af te stoppen, maar maakt de laatste decennia een fascinerende evolutie door. Steeds meer ziektebeelden kunnen behandeld worden op deze minimaal invasieve manier.

Zo wordt embolisatie gebruikt om de bloedtoevoer van kwaadaardige tumoren af te snoeren. Ook kunnen buitenmatig gegroeide organen (prostaatvergroting, schildkliervergroting, vleesbomen in de baarmoeder) met deze techniek terug tot krimpen gebracht worden. Daarnaast neemt embolisatietherapie een groeiende rol in bij pijnbestrijding, met name bij pees- en gewrichtspijnen.

Met deze spectrumlezing hoop ik u inzicht te verschaffen in deze en veel andere toepassingen van interventieradiologie en embolisatietherapie.

​​Thomas Jardinet

Universitair Ziekenhuis Antwerpen * radiologie * interventieradiologie

Thomas Jardinet is senior staflid radiologie in het UZA en heeft zich gespecialiseerd in de interventieradiologie en embolisatietherapie.