Spectrumlezing door Siegfried Vlaeminck

3 oktober - 14.15 uur

In Vlaanderen en daarbuiten is er een sterk spanningsveld tussen landbouw en natuur, tussen voedselproductie en zorg voor het milieu. De draagkracht van onze planeet zal in de komende decennia nog verder overschreden worden, door een groeiende wereldbevolking en een globale toename van een welvarende middenklasse. De consumptie van klassiek geproduceerde dierlijke eiwitten, via vlees, zuivel en eieren, speelt hierin een belangrijke rol. Deze lezing zal een overzicht brengen van de voornaamste uitdagingen voor de omgeving gelinkt, zoals de vraag naar land, zoet water, energie en meststoffen en andere chemicaliën. Deze hebben directe en/of indirecte impact op het milieu, en bovendien worden heel wat uitstoot en afvalstromen geproduceerd, zoals broeikasgassen en stikstof. Maar er is ook goed nieuws: heel wat innovatieve oplossingen zitten volop in onderzoeks- en ontwikkelingsfase, en bieden antwoorden voor de eiwittransitie. Met deze nieuwe mogelijkheden kunnen we ons voedselsysteem herdenken, en lekker, voedzaam, betaalbaar en veilig voedsel produceren met een minimale ecologische voetafdruk. We verkennen plantaardige alternatieven, kweekvlees, insecten en microbieel eiwit op basis van filamenteuze schimmels, gisten, bacteriën en algen. Deze baanbrekende oplossingen zullen belangrijke elementen zijn in de eiwitshift. Maar burgers hebben een centrale en beslissende rol in dit proces. In deze lezing wordt ook inspiratie aangereikt voor dagdagelijkse duurzame voedselkeuzes.


​​Siegfried Vlaeminck

UAntwerpen | bio-ingenieurswetenschappen | duurzame microbiële technologie

Al van jongs af aan is Siegfried Vlaeminck gepassioneerd door de natuur en duurzame technologieën. Hij behaalde zijn master- en doctoraatsdiploma’s in de bio-ingenieurswetenschappen, gespecialiseerd in milieutechnologie, aan de Universiteit Gent. Sinds 2015 is hij professor aan de Universiteit Antwerpen, waar hij het team Biobased Cleantech and Environmental Analysis Research (BioCLEAR) leidt, woordvoerder is van de overkoepelende onderzoeksgroep Biobased Sustainability Engineering (SUSTAIN), en vicevoorzitter van het Departement Bio-ingenieurswetenschappen. BioCLEAR heeft als missie om bij te dragen aan duurzame waterbehandeling, nutriëntenbeheer, voedselproductie en klimaatmitigatie door middel van microbiële biotechnologie en milieusysteemanalyse. Prof. Vlaeminck heeft bijgedragen aan twee patenten en meer dan 160 wetenschappelijke artikelen, die samen meer dan 6400 keer zijn geciteerd. Hij doceert gespecialiseerde vakken over waterzuivering, cleantech voor water en voedsel, alternatieve eiwitten en microbiologie in diverse bachelor- en masteropleidingen.

Campus Groenenborger - auditorium V.008

Auditorium V.008 ligt op het gelijkvloers van gebouw V (aan de fietsenstalling). Het gebouw is toegankelijk via trappen of een hellend vlak.

Op de campus zijn er parkeerplaatsen voor studenten en bezoekers, maar houd er rekening mee dat de meeste op donderdagnamiddag bezet zijn. Probeer op een andere manier dan met de auto te komen. Als je toch met de auto komt, kan je de parking bereiken door op het rond punt op de Groenenborgerlaan het weggetje richting ZAS Middelheim te nemen. Opgelet: je kruist een fietspad.

Bekijk de opname van de Spectrumlezing door Siegfried Vlaeminck