De cel als kleinste maar wonderbaarlijkste bouwsteentje van ons lichaam
Maandag 1 december 2014
Korte omschrijving van de lezing
Het menselijk lichaam is een miraculeuze machine. Verschillende stelsels en organen werken als een geolied radarwerk om alle lichaamsfuncties feilloos uit te voeren. Bovendien werken alle organen in een perfect lichaamsverband samen en is er constant uitwisseling van informatie tussen de stelsels.
Tijdens deze lezing wordt er ingezoomd op het menselijk lichaam, van organisme over stelsels, organen en weefsels tot aan het kleinste bouwsteentje; de cel. Het is fascinerend om te ontdekken dat deze cel op zich ook een radarwerk is van nog veel kleinere eenheden, organellen genaamd. We kunnen zelfs nog verder inzoomen tot op het niveau van genen en moleculen. De cel is dankzij de huidige moleculair biologische wetenschap duidelijk gekarakteriseerd als een functionele eenheid met een zeer belangrijke rol om het hele lichaam te doen werken. Verschillende celfuncties worden in deze lezing besproken en er wordt eveneens gekeken wat er gebeurt als een gezonde cel ontspoort en ziek wordt ...
De lezing van Filip Lardon op 1 december 2014 werd niet opgenomen; de begeleidende powerpointpresentatie kan je hier raadplegen (pdf - 11.6MB).
Filip Lardon
Prof. dr. Filip Lardon studeerde biologie en menselijke fysiologie aan de universiteiten van Hasselt en Antwerpen. Daarna sloeg hij de weg in van de geneeskunde en behaalde hij de graad van doctor in de medische wetenschappen aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Antwerpen. Inmiddels is hij voltijds hoogleraar aan de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen en hoofd van het Laboratorium van Kankeronderzoek en Klinische Oncologie.
Met zijn kankeronderzoeksteam gaat hij op zoek naar nieuwe inzichten in het ontstaan, de groei en de behandeling van tumoren. Hij publiceerde met zijn onderzoeksteam talrijke oncologisch relevante artikels in belangrijke internationale wetenschappelijke tijdschriften en hij is auteur van de boeken “Een duidelijke kijk op kanker. Als een cel in het lichaam ontspoort ...” en “Kanker biomedisch bekeken”. Naast onderzoek geeft hij ook verschillende lessen, waaronder de cursus Celfysiologie aan de bacheloropleiding geneeskunde. Hij geeft ook verschillende voordrachten over kanker en hij zette hij en antirookproject voor jongeren op. Voor zijn informatie- en sensibileringscampagnes werd hij bekroond met de Prijs Dienstverlening van de Universiteit Antwerpen.