Gevaarlijke ideeën in de biologie?
In de natuurwetenschap, en ook in de biologie, zijn ideeën niet van oorsprong goed of gevaarlijk, ze zijn er gewoon. Hoe men met die ideeën omgaat, is echter niet waardevrij en je kan ongetwijfeld spreken over gevaarlijke ideeën UIT de biologie. Het gevaar kan hem zitten in de kwaadaardige bedoelingen van de wetenschappers of hun opdrachtgevers, maar evenzeer in het al te simplistisch voorstellen van wetenschappelijke bevindingen, het creëren van onterechte verwachtingen door de media (vaak met de steun van al te enthousiaste wetenschappers), het tunnelzicht waarbij wetenschappers het bredere perspectief verliezen.
In deze voordracht bespreekt professor Leirs aan de hand van een aantal voorbeelden uit de biologie in brede zin, hoe kwakkels ontstaan, hoe nieuwsgierigheid kan omslaan in onvoorzichtigheid, hoe van de weeromstuit onderzoek geremd wordt door de samenleving. Hij spreekt o.a. over microgolfovens en kanker, giftige GMO-wijn, verschillen tussen mannen en vrouwen, telegeleide ratten met videocamera's, levensbedreigende vloeistoffen, broeikaseffecten, killer virussen en builenpest-onderzoekers in de gevangenis.
Herwig Leirs
Prof. dr. Herwig Leirs (°1963) is bioloog, gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en extern professor aan de Universiteit van Kopenhagen. Hij is specialist in de biologie, (toegepaste) ecologie, epidemiologie en geïntegreerde bestrijding van knaagdieren in verschillende landen in Europa, Afrika en Azië. Hij ontwikkelde in Kazachstan in samenwerking met een internationaal team een methode die toelaat om mogelijke pestepidemieën lang op voorhand te detecteren en ze efficiënt te voorkomen. Ook in Afrika, het continent waar zich nu de meeste gevallen van pest voordoen, verrichten Herwig Leirs en zijn medewerkers onderzoek naar pest en pestbestrijding.