Kan cryptografie de wereld redden?
Digitale informatie kan heel eenvoudig opgeslagen, gecopieerd, verwerkt en gewijzigd worden. Enerzijds kunnen hierdoor heel wat toepassingen op een goedkope manier hoge kwaliteit leveren (digitale TV, HiFi, ...). Anderzijds wordt het veel moeilijker om bijvoorbeeld auteursrechten te beschermen. Ook op het gebied van persoonlijke levenssfeer en privacy stellen zich problemen. De vraag stelt zich hoe we de voordelen van digitale gegevensopslag kunnen behouden, de privacy van de burgers en bedrijven veilig stellen en daarenboven ook nog de speurders van het gerecht hun werk laten doen.
Cryptografische methoden kunnen gebruikt worden om veel van deze problemen op te lossen of op zijn minst te vereenvoudigen. Net als alle andere technologieen kunnen ze echter ook misbruikt worden, bijvoorbeeld om onfrisse of oneerlijke praktijken te verdoezelen en te bestendigen. In deze voordracht stelt professor Rijmen kort enkele cryptografische technieken voor en bespreekt hij belangrijke toepassingen waarin ze vandaag gebruikt worden. Zowel positieve als negatieve voorbeelden komen aan bod.
Vincent Rijmen
Prof. dr. ir. Vincent Rijmen (°1970) is cryptograaf en hoofddocent aan de K.U.Leuven en de T.U. Graz (Oostenrijk). Hij is wereldexpert op het gebied van het geheimschrift dat toegepast wordt in de geheimhouding op het web, in gegevensbanken en bij telefoongesprekken, bij de bescherming van computers en auteursrechten etc. In 2000 werd het Rijndael-algoritme, ontwikkeld door hem en Joan Daemen, in een wereldwijde wedstrijd verkozen tot 'Advanced Encryption Standard', de versleutingstechniek voor het beschermen van vertrouwelijke en geheime informatie.