De contrarevolutie der gewoonte: over tijd en standvastigheid
Maandag 9 oktober 2017 - 19u30
Korte omschrijving van de lezing
Een revolutie betekent in essentie breken met het verleden. De Nieuwe Tijd vervangt de oude. De Franse revolutionairen deden dit letterlijk met de invoering van een nieuwe kalender die komaf moest maken met de Gregoriaanse kalender die symbool stond voor traditie en irrationaliteit. De nieuwe decimale kalender die de revolutionaire, republikeinse ideeën belichaamde, zou de tijd op een rationele, wetenschappelijke manier ordenen. De revolutionaire kalender werd geen succes; na 12 jaar, 2 maanden en 27 dagen werd hij roemloos afgevoerd. Ook de invoering van de vijfdagenweek, en toen dit niet lukte, de zesdagenweek, in de nasleep van de Russische revolutie waren geen blijvers … de tijd laat zich niet decreteren!
En toch is tijd mensenwerk, een sociale categorie. Mensen maken en ordenen de tijd. Tegelijkertijd hebben we er weinig vat op en is het meestal de tijd die ons leidt.
In deze lezing gaan we dieper in op dit in wezen sociologische probleem. We exploreren onder meer verschillende niveaus van sociale tijd, hoe die elkaar wederzijds beïnvloeden en hoe ze op die manier de robuuste ondergrond vormen van onze collectieve tijdsordening.
Indien de Franse revolutionairen (goede) sociologen waren, dan was de revolutie anders verlopen!
Foto: Freeimages - len-k-a
Ignace Glorieux
Ignace Glorieux is gewoon hoogleraar Sociologie, voorzitter van de vakgroep Sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel en vice-decaan van de Faculteit Economische en Sociale Wetenschappen en Solvay Business School. Hij geeft cursussen over sociale ongelijkheid, methodologie, sociologische theorie, cultuurpolitiek en tijdssociologie. Zijn onderzoek situeert zich vooral op het domein van tijdsbesteding en tijdsordening, schoolloopbanen en de transitie van school naar werk en cultuurparticipatie.
Hij is voorzitter van de onderzoeksgroep TOR (Tempus Omnia Revelat), een groep van een 20-tal onderzoekers die ondermeer onderzoek doen naar tijdsbesteding en tijdsordening, levensloop, cultuurparticipatie, jeugd en onderwijs. Hij was promotor van tientallen grootschalige onderzoeksprojecten, waaronder 3 Vlaamse tijdsbestedingsonderzoeken (1999, 2004 en 2013) en 3 Belgische tijdsbestedingsonderzoeken (1999, 2005 en 2013), een longitudinale studie naar de transitie van school naar werk (sinds 1998). Hij is co-promotor van de interuniversitaire Steunpunt voor Onderwijsonderzoek (SONO) en het Kenniscentrum Cultuur.
Ignace Glorieux is president van de International Association for Time Use Research (IATUR), en verder onder meer lid van de expertgroep die het European Time Use Research Program van EUROSTAT superviseert, lid van de Time Use Data Access System Advisory Group van de University of Maryland en lid van het European Research Network on Transitions in Youth.