Wilde wetenschap: onderzoek en innovatie buiten de gebaande paden
Maandag 14 november 2016 - 19u30
Korte omschrijving van de lezing
In de publieke verbeelding is wetenschap het exclusieve domein van onderzoekers en professoren in witte jassen, turend door een dure microscoop in een goed verlicht, door de overheid gefinancierd laboratorium. Hoewel het grote deel van de wetenschappelijke activiteit plaatsvindt in universiteiten en laboratoria van de overheid of grote commerciële bedrijven, zijn er altijd mensen geweest die wetenschappelijk en technologisch onderzoek uitvoeren op eigen kracht. De geschiedenis van de wetenschap is geworteld in onderzoek van onafhankelijke amateur-wetenschappers die werden gedreven door vindingrijkheid, passie en nieuwsgierigheid. Ook vandaag spelen amateurs een belangrijke rol in de wetenschap en technologie. Onder invloed van het internet, nieuwe technologische mogelijkheden en steeds krachtiger wordende computers groeit een beweging van liefhebbers die samen, maar buiten de gebaande universitaire paden aan wetenschappelijk onderzoek en technologische innovatie doen. Naast de relatief bekende ‘Citizen Science’ - wetenschappelijk onderzoek waaraan ook niet-wetenschappers of burgers vrijwillig meewerken - ontstaat zo een brede en veelvormige beweging van ‘Open Science’, ‘Do-It-Yourself-Science’ en ‘maker-communities’.
In deze duo-lezing biedt Anthony Liekens een inkijk in de door hem opgerichte ‘Open Garage’, een vrijplaats waar wekelijks tientallen liefhebber aan wetenschap en technologie doen. Gert Verschraegen biedt een overzicht van gelijkaardige initiatieven en analyseert waar deze nieuwe vormen van wetenschappelijk onderzoek vandaan komen, hoe ze zich verhouden tot de meer gevestigde wetenschappen en welke kansen en uitdagingen ze met zich meebrengen.
Anthony Liekens
Anthony Liekens studeerde informatica en biologie aan de UA en VUB. Na zijn doctoraat in de Biomedische Technologie bij de TU/e in Eindhoven werkte hij als bioinformaticus bij het VIB departement Moleculaire Genetica van de UA.
Sinds 2013 is hij zelfstandig "mad scientist". Hij gebruikt zijn wetenschappelijke achtergrond om bedrijven te helpen met innoveren. Hij is ook docent Design Thinking bij Thomas More.
Anthony Liekens wil wetenschap en technologie voor iedereen toegankelijk maken; zo werkt hij als huiswetenschapper bij Radio 1 om wetenschappelijke actualiteit toegankelijk te maken voor leken. Sinds 2011 organiseert hij elke donderdag een nerdvriendelijke open avond in zijn Borsbeekse hackerspace, de "Open Garage", waar hands-on aan wetenschap en technologie wordt gewerkt, mits een eigenwijs vleugje rock'n'roll.
Zijn portfolio kan je terugvinden op http://anthony.liekens.net/.
Gert Verschraegen
Gert Verschraegen (°1973) studeerde sociologie, filosofie en politieke economie. Hij is als hoofddocent verbonden aan het departement sociologie van de UAntwerpen, waar hij ondermeer wetenschapssociologie doceert. Hij is lid van de Antwerpse onderzoeksgroepen OASES en CEMIS en co-voorzitter van het Belgische Netwerk voor Science, Technology and Society. Zijn onderzoek richt zich vooral op de maatschappelijke dimensies van wetenschap, culturele diversiteit en sociologische theorie. Hij is auteur van talloze academische publicaties, waaronder de binnenkort te verschijnen bundel “Imagined Futures in Science, Technology and Society” (samen met Frederic Vandermoere).