18 november 2011: Onze hersenen als kernvraag over onszelf
Korte omschrijving van de lezing
In een enorm tempo ontwikkelen onze hersenen zich in de baarmoeder en de eerste jaren na de geboorte tot een netwerk van 100 miljard neuronen en 1000 maal 1000 miljard plaatsen waar zenuwcellen contact met elkaar maken. De zenuwcellen zijn verbonden door meer dan 100.000 kilometer zenuwvezels. Door een combinatie van onze genetische achtergrond, het zelforganiserend vermogen en de programmering gedurende de ontwikkeling in de baarmoeder zijn onze hersenen uniek geworden en zijn onze karaktereigenschappen, talenten en beperkingen al voor een belangrijk deel vroeg vastgelegd. Stapsgewijze worden onze keuzemogelijkheden tijdens de ontwikkeling ingeperkt. Eenmaal volwassen is de modificeerbaarheid van de hersenen beperkt. We zijn niet vrij om te besluiten onze gender-identiteit, onze seksuele oriëntatie, ons karakter, onze mate van spiritualiteit, etc. te veranderen. De bouw van onze hersenen, zoals die tijdens de ontwikkeling tot stand is gekomen, bepaalt hun functie, wij zijn ons brein. In deze lezing gaat Dick Swaab in op de implicaties hiervan voor onszelf en de maatschappij.
De opname van de presentatie kan je bekijken door rechts op deze pagina op de paarse balk te klikken.
Dick Swaab
Dick Swaab is arts, emeritus hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde er geneeskunde, doctoreerde in 1970 en was Directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van 1978 tot 2005. Hij is oprichter van de Nederlandse Hersenbank en was er tevens directeur tot 2005. Hij is teamleider in het Nederlands Herseninstituut van de onderzoeksgroep 'Neuropsychiatrische stoornissen', Chao Kuang Piu Chair Professor in de Zhejiang Universiteit (Hangzhou, China) en gasthoogleraar in 3 andere universiteiten in China. Hij publiceerde meer dan 520 wetenschappelijke SCI artikelen, 200 hoofdstukken in boeken, redigeerde 24 boeken en was promotor van 80 doctorandi waarvan er nu 16 hoogleraar zijn.
Hij publiceerde de uit 2 delen bestaande monografie The Human Hypothalamus, die in de Handbook of Clinical Neurology serie verscheen (Elsevier, Amsterdam). Hij schreef de bestseller Wij zijn ons Brein (Uitg. Atlas-Contact, 2010), die nu vertaald is in het Chinees, Duits en Italiaans en vertaald wordt in 11 andere talen. Een kinderversie van dit boek (Jij bent je brein) is in 2013 verschenen.