25 november 2013: Op weg naar een duurzaam energiesysteem in België
Korte omschrijving van de lezing
In de nasleep van Fukushima gaven vier ministers van energie in 2011 een opdracht aan een consortium van VITO, het Federaal Planbureau en het Waalse ICEDD, om een studie uitvoeren naar de mogelijkheid om het Belgisch energiesysteem tegen 2050 volledig op hernieuwbare energie te laten functioneren. Een beetje tegen de eigen verwachtingen in kwamen ze tot de conclusie dat een dergelijk systeem, onder bepaalde randvoorwaarden, vanuit technisch oogpunt mogelijk is. Een overgang van een hoofdzakelijk op fossiele brandstoffen gebaseerd systeem naar een systeem gebaseerd op hernieuwbare energie vereist zeer grote investeringen maar zou kunnen gerealiseerd worden zonder noemenswaardig welvaartsverlies.
De studie verschaft inzichten over het functioneren van een dergelijk systeem: kan er genoeg hernieuwbare energie worden opgewekt? Welke vermogens moeten opgesteld worden? Hoe kunnen grote vermogens intermitterende energiebronnen worden ingeschakeld in het systeem? Hoe kunnen vraag en aanbod op elkaar afgestemd worden? Is opslag een realistisch alternatief? Welke nieuwe eisen worden gesteld aan het transmissie- en distributiesysteem?
De studie blijft een theoretische oefening en het is zeer onwaarschijnlijk dat één van de uitgestippelde trajecten in de praktijk ook zal worden gerealiseerd. Toch maakt deze studie duidelijk dat hernieuwbare energie in de zeer nabije toekomst een zeer belangrijke rol zal spelen.
De presentatie die Jan Duerinck gaf op 25/11 kan je opnieuw bekijken via de paarse knop rechts op deze pagina; de begeleidende slides vind je hier.
Jan Duerinck
Jan Duerinck (°1956) studeerde kandidaat burgerlijk ingenieur en licentiaat economie aan de KU Leuven. Sinds 1997 werkt hij bij VITO als onderzoeker waar hij beleidsondersteunend onderzoek uitvoert naar de economische aspecten van het milieubeleid. Zijn expertise situeert zich voornamelijk op het vlak van de ontwikkeling van techno-economische modellering van energiesystemen. In 2012 was hij coauteur van de studie Naar 100% hernieuwbare energie in België tegen 2050.