2 december 2013: 'Kijken' in de ruimte - de grote astrofysische vraagstukken
Korte omschrijving van de lezing
Ons heelal evolueert, het is heel dynamisch en het is heel, heel donker. Astronomen en astrofysici bestuderen het door te zoeken naar antwoorden op grote vragen zoals ‘waaruit bestaat het heelal, wat is de oorsprong van het heelal, van tijd, ruimte en materie, en wat is de aard, oorsprong en verspreiding van leven?’. Die leiden weer tot deelvragen over donkere energie en donkere materie en antimaterie, over botsende melkwegstelsels, over exo-planeten en hun vorming, en over nog onontdekte zwaartekrachtgolven. In deze lezing gaan we na wat we al weten over de werking van het heelal, hoe we tot ons huidig heelal zijn gekomen, wat we weten over planetaire stelsels rond andere sterren, en welke nieuwe vragen al deze kennis oproept. Hierbij bekijken we ook welke instrumenten voor de vergaring van die kennis werden gebruikt en welke in de toekomst mogen verwacht worden.
Via de paarse knop rechts op het scherm kan je de uiteenzetting van Jean-Pierre De Greve opnieuw bekijken en beluisteren. De begeleidende presentatie kan je hier downloaden.
Jean-Pierre De Greve
Jean-Pierre De Greve is gewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en gewezen vicerector Internationale Relaties. Hij doceert astrofysica. Hij is tevens voorzitter van de onderzoeksgroep Astronomy and Astrophysics Research Group van de VUB, en voorzitter van Commissie 47 ‘Education and Capacity Building’ van de International Astronomical Union.
Zijn onderzoek omvat de structuur van nauwe dubbelsterren, hun interacties, de invloed op het interstellaire medium, en op de evolutie van grote groepen sterren. Hij publiceerde meer dan 100 wetenschappelijke artikelen in internationale tijdschriften. Tevens houdt hij zich actief bezig met verschillende ontwikkelingen op het vlak van wetenschapscommunicatie, en de evolutie van het hoger onderwijs in Europa.