Sinds 2021 is de term ‘woke’ niet meer weg te denken uit het publieke debat in Vlaanderen. Maar wat betekent het woord eigenlijk? Wie introduceerde het? En waarom? 

Onderzoek aan de UAntwerpen legt bloot hoe het vooral ‘antiwoke’ stemmen zijn die ‘woke’ opvoeren als een denkbeeldige vijand. ‘Woke’ wordt dan een containerbegrip waarin antiracisme, genderdiversiteit, feminisme, identiteitspolitiek, progressieve politiek en politieke correctheid op één hoop worden gegooid. Zo wordt het een lege doos die vooral dient om angst op te roepen: de dreiging van ‘woke’ is overal. 

Hoewel journalisten zich neutraler opstellen, toont ditzelfde onderzoek verder aan dat de pers het ‘antiwoke’ discours mee verspreidt, net door in te pikken op de stemmen die dit spookbeeld doelbewust creëren.

Dat dit geen onschuldig debat is, beargumenteert ook Kifkif, dat samen met Sankaa en Hand in Hand tegen Racisme, onderzoek deed naar online haat als wapen om progressieve stemmen, en dan vooral vrouwen en non-binaire mensen van kleur, het zwijgen op te leggen.

In samenwerking met het wetenschapscafé van UAntwerpen nodigt Spreken is Goud onderzoekers Alexander Dhoest en Steve Paulussen uit, samen met Nina Henkens van Kifkif. 

In deze editie van Wetenschap Centraal gaat Jihad Van Puymbroeck met deze experts in gesprek over hoe de ‘woke’ controverse in Vlaanderen opgang maakte, hoe dit wij/zij discours polarisering in de hand werkt en wat de verantwoordelijkheid van de media hierin is.

I.s.m. Spreken is goud van De Roma.


Dinsdag 2 april - 20:00 u.

Amor | Turnhoutsebaan 288 | 2140 Borgerhout
Tickets: €5