Herbekijk Is hoopvol leiderschap een meerwaarde voor de onderneming?

Met o.a. Bart De Smet en Steven van den Heuvel



De leerstoel Economie van de Hoop & The Hope Project (ILSE), het SPES-forum & UCSIA stellen in het webinar Hoopvol & ethisch leiderschap op 26 mei 2021 de vraag centraal of hoopvol leiderschap een meerwaarde kan bieden voor de onderneming. Steven van den Heuvel (ILSE), academisch expert in zake ethisch leiderschap, het belang schetsen van een hoopvol en ethisch klimaat binnen een organisatie. Om de brug te slaan tussen de theorie en de onderneming laten we Bart De Smet aan het woord, vandaag voorzitter van Ageas en hiervoor CEO van deze Belgische verzekeraar. Vanuit zijn ruime ervaring als hoopvol bedrijfsleider getuigt hij over de manier waarop bedrijfsleiders een hoopvol klimaat kunnen cultiveren binnen hun organisatie. Na de response van een student is er ruimte voor debat. Ingrid Verduyn van WaW jobs modereert.

Wie over hoopvol leiderschap spreekt, roept automatisch beelden op van Barack Obama, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela of Marten Luther King op. Om maar enkele historische voorbeelden te noemen. Stuk voor stuk voorbeelden van grote leiders die met moreel gezag hun volgers probeerden te motiveren om naar hun gewenste doelen toe te werken. Maar de enorme winst die door hoopvol leiderschap kan worden gecreëerd is niet enkel op politiek vlak te vinden. Ook in de economie en het bedrijfsleven speelt hoopvol leiderschap een cruciale rol.

Hoogtijd dus om eens onder te loep te nemen wat dat hoopvol leiderschap precies is. Wat onderscheidt hoopvol leiderschap van andere vormen van leidinggeven? Hoe zorgt hoop precies voor een meerwaarde in mijn onderneming? En wat zijn naast de voordelen, de valkuilen waarvoor hoopvolle bedrijfsleiders moeten oppassen?


Programma


19:00 

Verwelkoming & introductie door moderator Ingrid Verduyn

Ingrid is een ondernemer, gedreven door het creëren van meerwaarde voor alle betrokken partijen op de arbeidsmarkt. Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring in de wereld van arbeidsbemiddeling. Bij Gregg Interim (later Vedior) leerde ze de klappen van de zweep. Daarna richtte ze mee de ESO-groep op, en was ze algemeen directeur van Plus Uitzendkrachten. Ze heeft een scherp oog voor nieuwe mogelijkheden die hoopvolle verandering in de arbeidsmarkt teweegbrengen. Dat is meteen haar doelstelling met WaW. Ingrid Verduyn is tevens betuurder van het SPES-forum.

19:10 

Dr. Steven van den Heuvel schetst een aantal krijtlijnen voor hoopvol ondernemen vanuit zijn onderzoek.

Dr. Steven C. van den Heuvel is hoofddocent Systematische Theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven, alsook directeur van het daaraan gevestigde Institute of Leadership and Social Ethics. ‘Hoop’ is één van zijn onderzoeksthema’s; hij geeft leiding aan The Hope Project, een interdisciplinair onderzoeksproject, waarin verschillende partners betrokken zijn. In het kader van dit project redigeerde hij de wetenschappelijke bundels ‘Driven by Hope’ (Peeters Publishers, 2018) en ‘Historical and Multidisciplinary Perspectives on Hope’ (Springer Open, 2019).

19:30 

Ondernemer getuigt: Bart De Smet (Ageas)

Bart De Smet is voorzitter van de Raad van Bestuur van Ageas. Voordien was hij gedurende elf jaar CEO van deze Belgische beursgenoteerde verzekeringsgroep actief in Europa & Azië. Daarnaast is Bart De Smet voorzitter van werkgeversfederatie VBO en geëngageerd in verschillende verenigingen zoals Etion, De Warande, YouthStart en Guberna. Bart De Smet werd in 1957 in Leuven geboren, is gehuwd en vader van twee kinderen en trotse grootvader van twee kleinkinderen. Hij behaalde een diploma in de wiskunde, actuariële wetenschappen en een postgraduaat in business management.

19.45 ur

Respons van een student: Anthony Longo

Anthony Longo richtte recent met enkele andere medestudenten (Stefanie Matthys en Sam Hoeck) een nieuwe onderneming op: De Virtuele Mens. Daarmee willen ze jongeren een platform aanbieden om samen kritisch na te denken over de stille revolutie die achter de digitalisering schuilt en om die kritische reflectie om te zetten in praktische handvaten. Bij het uitbouwen van hun filosofische onderneming worden ze gecoacht door BAAS, een ondernemingsnetwerk voor jongeren.

19:50 

Debat – Q&A

20:10 

Synthese – Dankwoord