Loui Lord Nelson - Guest or member: Determining the status of your students

Lezing op dinsdag 17 maart 2015

Guest or member: Determining the status of your students
A former special education teacher, Loui Lord Nelson remembers choosing accommodations and modifications so her students could be included in the general education classroom. When she learned how to design using UDL (Universal Design for Learning), her actions and her ideas about inclusive learning shifted. During this talk, Loui will share stories from this journey, reflections from the field, and her insights into UDL. 

 

minister Hilde Crevits

Lezing op donderdag 8 juni 2015

Peter-Paul Verbeek - Onderwijs en technologie

Lezing op donderdag 15 oktober 2015
In onze samenleving speelt technologie een steeds grotere rol. Terwijl de informatietechnologische revolutie haar hoogtepunt nog lang niet bereikt heeft, leiden ook de bio- en nanotechnologie tot steeds meer doorbraken die grote invloed hebben op mens en maatschappij. Het internet wordt draagbaar via technologieën als Google Glass en Apple Watch. Met hersenstimulatie kunnen we het functioneren van ons brein beïnvloeden, en daarmee onze stemmingen en cognitieve prestaties. Lab-on-a-chip technologie gaat het mogelijk maken om te kiezen of we een jongetje of een meisje willen krijgen. Sociale robots doen hun intrede in de zorg, op de werkvloer, in het onderwijs. Wat ooit science fiction leek, wordt in snel tempo werkelijkheid.

Deze ontwikkelingen hebben belangrijke implicaties voor het onderwijs. Ten eerste is het van groot belang dat leerlingen en studenten toegerust worden om de invloed van technologie op mens en maatschappij te doorzien en te evalueren. Technologie is niet alleen maar een onderwerp voor de beta-vakken, maar doordringt onze gehele samenleving en cultuur. Ten tweede heeft technologie ook een grote invloed op het onderwijs zelf: van digitale leeromgevingen en digitale whiteboards tot medicijnen als Ritalin en betablokkers. Hoe kunnen we deze invloed begrijpen en beoordelen?
In zijn lezing zal Peter-Paul Verbeek een techniekfilosofisch kader aanreiken om de relaties tussen mens en technologie te analyseren. Centraal daarin staat het begrip ‘technologische bemiddeling’: technologie staat niet tegenover de mens, maar bemiddelt de manier waarop mensen betrokken zijn op de wereld om hen heen, door vorm te geven aan menselijke praktijken en ervaringen. Dit kader leidt tot een ethiek van techniek die zich eerder richt op het kritisch begeleiden van technische ontwikkelingen dan op het van buitenaf beoordelen ervan. Technologie is moreel geladen, en moet de ethiek zich richten op het kritisch ontwerpen en gebruiken van deze lading. In brede maatschappelijke zin, en meer specifiek ook ten aanzien van het onderwijs. 

Workshop op vrijdag 16 oktober 2015

In de aansluitende workshop zal Peter-Paul Verbeek met de deelnemers uitwerken op welke manieren het onderwijs kan inspelen op de snelle technologische ontwikkelingen, door leerlingen en studenten toe te rusten met kaders voor kritische reflectie, en door goed vorm te geven aan de rol die technologie speelt in het onderwijs zelf.

 

Rob Martens - Professionele leraren leren zelf

Lezing op donderdag 19 november 2015 
  
Het onderwijs staat, zoals al vaker is besproken in lezingen voor deze leerstoel, terecht in de belangstelling. Niet alleen zien velen een door de opkomst van ICT ingegeven grote verandering op het onderwijs afkomen die dit nog sterker zal veranderen dan veel andere sectoren in de samenleving, maar bovendien wijzen tal van onderzoeksrapporten er op dat onderwijs de sleutel is tot de innovatieve economie die Europa nodig heeft. 
Uit meta-analyses weten we verder dat dè bepalende factor voor goed onderwijs de leraar is. Maar helaas beginnen daar ook de zorgen. Vlaamse en Nederlandse onderzoekers betwijfelen of de professionele kwaliteit en ontwikkeling van leraren wel voldoende is om met deze grote uitdagingen en verantwoordelijkheid om te gaan. Deze kwestie wordt nog eens extra complex omdat deze professionele ontwikkeling niet makkelijk te meten of beïnvloeden is. Vaak wordt bij professionele ontwikkeling gedacht aan een registratie, punten voor persoonlijke ontwikkeling, verplichte bijscholingscursussen, et cetera. Uit onderzoek weten we echter dat daar niet de crux zit. Die zit bij wat wel het deel van de ijsberg onder water wordt genoemd: het informele leren van leraren. Dat is bijvoorbeeld samen met collega’s proberen kennis te ontwikkelen en informatie uit te wisselen. Bij elkaar in de klas kijken. Samen ICT projecten opzetten, onderwijs meer op data baseren, enzovoorts. Dit lastig te meten (en dus moeilijk af te vinken op management-instrumenten) informele leren wordt verantwoordelijkheid gehouden voor zo’n 80% tot 90% van de professionele ontwikkeling. 
De hamvraag wordt daarmee: wat kunnen we doen om dit te bevorderen in het onderwijs? Wat zijn kenmerken van scholen waarin leraren zich goed professionaliseren? Hoe bevorder je sociaal leren? En heel belangrijk: de motor onder dit informele leren is intrinsieke motivatie: de nieuwsgierigheid en de wil om voortdurend te blijven ontwikkelen als leraar. Hoe kunnen we die beïnvloeden? Wat heeft het met autonomie te maken? En met sociale verbondenheid en gevoel van competentie? 
  
Workshop op vrijdag 20 november 2015

Workshop olv de spreker rond ditzelfde thema in kleinere groep, waarbij ingezoomd wordt op het thema docent-motivatie.