Aan de slag als jeugdwerker na de opleiding sociologie
"Ik had goesting om me te verdiepen in sociale ongelijkheid, diversiteit en andere maatschappelijke fenomenen"
Oud-studente Sien Wollaert (bachelor en master sociologie) werkt bij De Ambrassade, een organisatie die het jeugdwerk in Vlaanderen overkoepelt. Samen met verschillende jeugdwerkpartners is ze verantwoordelijk voor de ondersteuning en versterking van jonge vluchtelingen. In haar takenpakket: contacten leggen, werkgroepen coördineren, ondersteuningsmateriaal uitwerken en vorming geven.
Daarom kiezen voor sociologie
“Ik koos voor de opleiding sociologie omdat ik op school enorm veel energie kreeg van nadenken over onze maatschappij. Hoe maken we de maatschappij toegankelijker en toleranter voor iedereen die er deel van uitmaakt? Ik had echt 'goesting' om me verder te verdiepen in sociale ongelijkheid, diversiteit en andere maatschappelijke fenomenen.
Ik koos daarnaast ook voor sociologie omdat je toekomstig beroep nog niet duidelijk vastligt. Ik vond het interessant om verschillende vakken - van geschiedenis tot politicologie, van recht tot psychologie - te kunnen volgen."
Skills hielpen me aan de job die ik met veel plezier doe
"Van sommige lesinhouden werd ik als student niet wild. Bronvermelding en kritisch lezen bijvoorbeeld. Toch leerde ik zo dat je moet doordenken over wat je hoort in de media, in je vriendengroep of in je gezin. In de stroom van verhalen over vluchtelingen, waar ik in mijn job dagelijks mee geconfronteerd word, zitten veel meningen verscholen. Soms worden die verward met feitelijke kennis. Ik ben dus nog elke dag bezig met het checken van bronnen en het verzamelen van zo veel mogelijk opinies. Zo kan ik mijn eigen mening vormen om aan de hand daarvan mijn job beter uit te voeren.
De interviews die ik deed voor 'Kwalitatieve onderzoeksmethoden' en voor mijn masterproef brachten me in contact met mensen die ik anders niet zou ontmoet hebben. Ik leerde de juiste vragen stellen, een ontspannen sfeer creëren en een conclusie trekken uit bepaalde antwoorden. Dat helpt me nu wanneer ik in een nieuwe organisatie binnenstap en gesprekken moet aanknopen met mensen die ik nooit eerder ontmoet heb.
Door de vele papers die ik moest schrijven (en die ik destijds meermaals vervloekt heb) leerde ik mijn boodschap op een duidelijke en correcte manier verwoorden.
Ik ben ervan overtuigd dat deze skills me aan de job hebben geholpen die ik nu elke dag met veel plezier uitvoer."
Geen 'echt' beroep
"Tijdens de opleiding kreeg ik soms het gevoel dat ik enorm veel dingen aan het leren was, zonder een 'echt' beroep te kunnen op het einde van de rit. Toch mag je niet onderschatten hoe grondig deze opleiding je denken beïnvloedt, waardoor je na vier jaar (of vier en een half jaar in mijn geval) merkt dat je een kritisch, intelligent en breeddenkend individu geworden bent. En dat voelt goed!"