Het gebruik en de ontwikkeling van (generatieve) AI is niet meer weg te denken uit wetenschappelijk onderzoek. Maar hoewel Artificiële Intelligentie enorme voordelen kan bieden, kennen toepassingen ook een aantal beperkingen en dienen we nooit onze kritische blik te verliezen. Het is cruciaal voor onderzoekers om te leren omgaan met Artificiële Intelligentie op een verantwoorde manier. Hiervoor geven we graag een aantal basisprincipes mee die je op weg kunnen helpen.

We maken een onderscheid tussen het gebruik van AI in onderzoek, of het ontwikkelen van artificiële intelligentie.

1.      Gebruik

Vuistregel: hoe meer verantwoordelijkheid er bij het AI systeem wordt geplaatst, hoe meer menselijke controle er nadien nog is vereist. De verantwoordelijkheid voor de correctheid en robuustheid van informatie ligt steeds bij de onderzoeker.

2.      Ontwikkeling

Naast het gebruik van (gen)AI worden aan de UAntwerpen ook nieuwe toepassingen van Artificiële Intelligentie ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen dient rekening gehouden te worden met een aantal risico’s, zoals het risico op misuse of mogelijke dual use of militaire toepassing.

ACRAI

De UAntwerpen kent een eigen onderzoeksgroep die actief werkt rond ‘Respnsible AI’. ACRAI staat voor Antwerp Centre on Responsible AI en bestaat uit een interdisciplinair team van wetenschappers, juristen, filosofen, sociologen, etc.

Op de website van ACRAI zijn een aantal presentaties vrij beschikbaar en kan je ook een planning van toekomstige lezingen vinden.

Richtlijnen & Nuttige links