Op besluit van de Vlaamse regering van 28 juni 2013 wordt aan alle Vlaamse universiteiten een subsidie voor de Omkadering van Jonge Onderzoekers (OJO) toegekend. In het kader van deze OJO-subsidie lanceert de Antwerp Doctoral School elk jaar in de herfst via e-mail een oproep (OJO-call) bij alle onderzoekers van UAntwerpen om voorstellen in te dienen voor initiatieven die beantwoorden aan de in het OJO-besluit gestelde doelstellingen omtrent de omkadering en opleiding van jonge onderzoekers. De OJO-call volgt hierbij het kalenderjaar. Er kan financiering aangevraagd worden voor activiteiten die plaatsvinden tussen 1 januari en 31 december van het volgende kalenderjaar. Onder 'jonge onderzoekers' worden zowel doctorandi als postdoctorale onderzoekers verstaan.
Volgende categorieën komen in aanmerking voor financiering:
- Interuniversitaire initiatieven (IUI): de organisatie van groepsactiviteiten door UAntwerpen en minstens twee andere Vlaamse universitaire partners, gericht op de training of opleiding van jonge onderzoekers (bv. interuniversitaire symposia, summer schools, colloquia, workshops, …);
- Domeinspecifieke trainingen (DT): de organisatie van interactieve trainingen met als doel de domeinspecifieke en/of methodologische kennis en vaardigheden van jonge onderzoekers te verdiepen (bv. interactieve cursussen, workshops, …);
- Initiatieven rond loopbaanontwikkeling (LO): de organisatie van initiatieven gericht op het aanmoedigen en faciliteren van de doorstroom van jonge onderzoekers naar de niet-academische arbeidsmarkt (bv. evenementen waarbij jonge onderzoekers in contact komen met actoren uit het bedrijfsleven en/of andere beroepssectoren, evenementen waarbij informatie wordt verstrekt over de verwachtingen op de niet-academische arbeidsmarkt, workshops waarin jonge onderzoekers loopbaanadvies krijgen van professionals, …);
- Facultaire initiatieven (FI): de organisatie van faculteits- of departementale groepsactiviteiten gericht op jonge onderzoekers (bv. een onthaaldag, een facultaire doctorandidag, ...).
Aanvragers worden aangemoedigd om, indien mogelijk, samen te werken met partners uit de YUFE-alliantie. Deze samenwerking kan verschillende vormen aannemen bv. de activiteit wordt samen met een van de YUFE-partners georganiseerd of de activiteit wordt opengezet voor jonge onderzoekers van de YUFE-instellingen.
Hou er rekening mee dat bij een OJO-subsidie het budget niet meteen ter beschikking wordt gesteld. Kosten kunnen pas na ontvangst en goedkeuring van het volledig en correct ingevulde elektronisch verslagformulier van de activiteit worden (terug)betaald, met andere woorden pas na afloop van de activiteit. Kosten die eerder betaald moeten worden, dienen voorlopig geplaatst te worden op een ander budget met het BTW-stelsel gemengd gebruik, of dien je persoonlijk voor te schieten. Dit geldt voor alle kosten.
De OJO-subsidie is een subsidie van de Vlaamse overheid. Zij vraagt om gedetailleerde informatie over iedere activiteit ter verantwoording van het gespendeerde budget. Daarom is het dus heel belangrijk om alle gevraagde informatie correct aan te leveren na afloop van de activiteit en kan het budget pas na aanlevering van deze informatie ter beschikking gesteld worden.
Voor bijkomende informatie over de doelgroep, de voorwaarden waaraan de voorgestelde activiteit moet voldoen, de beoordeling(scriteria), het budget en de timing kan je mailen naar OJOcall@uantwerpen.be.